Allsvenskan: AIK:s plan för att vinna matcher i hettan - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

AIK:s plan för att vinna matcher i hettan – flytta träningar

Hettan i Sverige håller i sig.

Detta påverkar även fotbollen och hur lagen tänker kring träningar och matcher.

– Vi får lägga träningar lite senare för att samtliga ska få en ordentlig sömn, säger AIK:s assisterande tränare, Bartosz Grzelak.

Värmen i Sverige fortsätter att hålla i sig och de allsvenska matcherna i Stockholm under söndagen väntas ha avspark med 27-30 graders hetta.

På Friends arena tar AIK emot Brommapojkarna. Inför det mötet berättar AIK:s assisterande tränare, Bartosz Grzelak, att värmen ändrar tankesättet kring träningar och matcher på vissa punkter.

– Det kan vara svårt för folk att sova efter matcher under dagar då det är väldigt varmt. Därför har vi börjat lägga träningarna lite senare för att samtliga ska få en ordentligt med sömn, säger Grzelak och berättar vidare om rutinerna:

– Vi gör urintester på spelarna för att se att deras vätskebalans dagen innan match och på matchdag är där den ska vara. Ligger några spelare efter får de helt enkelt order om att dricka mera vatten.

Hur mycket fokus lägger man på arbetet kring just värmen?

– Väldigt mycket, men det gör vi alltid. Vi är alltid noggranna efter match att spelarna får i sig mat snabbt, tar isbad och joggar ner. Kost, sömn och vätska är vad det handlar om. Vi som leder träningarna lägger stort fokus på att leda dem på ett klokt sätt.

I övrigt i truppen får AIK tillgång till några spelare som inte var aktuella för spel i Europa League-returen mot Shamrock Rovers i torsdags.

– Panos (Panajotis Dimitriadis) och Sebastian Larsson är spelklara. Heradi Rashidi finns också tillgänglig och gjorde sin debut senast. Så det känns bra med en bred trupp nu när vi ska in i en intensiv period med matcher, säger Grzelak.

Vad tror du om Larssons chanser att starta mot Brommapojkarna?

– Jo men de ser goda ut. Vi har inte tagit ut truppen ännu, men han är spelklar och han är frisk så det ser bra ut.

Det spelas en match till i allsvenskan i Stockholm under söndagen. I den tar Djurgården emot Häcken på Tele2 arena.

Läs mer: AIK tvingas till rivalernas hemmaplan – på grund av konsert 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.