Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 20:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ajax-spelade-for-talangen-som-hamnade-i-koma/

Fotboll

Ajax spelade för talangen som hamnade i koma

Frenkie de Jong och Abdelhak Nouri vid Ajax ankomst till Stockholm för Europa League-finalen i maj 2017. Foto: Jan Kruger-UEFA/Bildbyrån

Numret 34 har en speciell betydelse för Ajax. Det var det som talangen Abdelhak Nouri bar på sin matchtröja fram till den julidag 2017 då han, i en match mot Werder Bremen, kollapsade på grund av ett hjärtfel. Efteråt kunde läkare konstatera att han fått svåra hjärnskador. 

När Ajax tog ännu ett steg vidare i Champions League efter tidigt underläge mot Juventus så inleddes vändningen i ett skede av matchen som var symboliskt för målskytten Donny van de Beek.

– Ett sådant mål i matchminut 34. Det kan inte vara någon slump, sa van de Beek – en hänvisning till sin gode vän och tidigare lagkamrat.

Rätta artikel

Abdelhak Nouri listades som tonåring som en av världens 40 största fotbollstalanger, i engelska tidingen The Guardians årliga lista. ”Nouri har en sådan förbluffande samling tricks att han jämförs med ingen mindre än Ronaldinho. Han behöver bli mer konditionsstark men det kommer säkert med tiden”, skrev The Guardian i oktober 2014.

Ett år senare var han kapten för Nederländernas U19-landslag, två år senare hade han även debuterat – med mål direkt – i Ajax a-lag. När laget senare samma säsong kom till Stockholm för att spela final i Europa League mot Manchester United fanns ”Appie” Nouri med på resan tillsammans med halva det lag som gör succé i årets Champions League.

För ”Appie” Nouri tog karriären slut bara en dryg månad efter resan till Stockholm. Det var i en träningsmatch mot tyska Werder Bremen som han föll ihop, för att senare hamna i koma och med svåra hjärnskador. I höstas kunde familjen Nouri hemma i Amsterdam berätta att ”Appie” nu lyckas kommunicera med sin omgivning genom att blinka med ögonen.

Nouri har själv knappast kunnat följa sina tidigare lagkamraters Champions League-resa, men han är på inget sätt bortglömd. Dagen efter den hyllade insatsen i Turin, där 0–1 vändes till seger, skickar Ajax ut en tweet med hashtaggen #StayStrongAppie.

https://twitter.com/AFCAjax/status/1118387109633511424

”Appie” Nouri fick inte den karriär som han spåddes, men har ändå satt ett visst avtryck på fotbollsvärlden genom flera tidigare Ajaxspelare som valt tröjnummer 34 i sina nya klubbar, som Amin Younes (Napoli), Philippe Sandler (Manchester City) och Justin Kluivert som bad om tröjnumret när han flyttade till Roma i somras.

https://twitter.com/ASRomaEN/status/1015221962065498112