Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/aklagaren-nya-kvitton-i-atalet-mot-daniel-kindberg-inte-sanna/

Fotboll

Åklagaren: Nya kvitton i åtalet mot Daniel Kindberg ”inte sanna”

Kvitton som åberopats som bevisning från försvaret. Från Ekobrottsmyndighetens förundersökning. Foto: DN

Åklagaren har inte ändrat uppfattning efter att ha undersökt de nya kvitton som gjorde att rättegången mot Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg sköts upp.

– Jag åberopar en del annan bevisning som visar på att de här kvittona inte var sanna, säger Niklas Jeppsson på Ekobrottsmyndigheten.

Tre personer inklusive den förre fotbollsordföranden och vd:n i ett kommunalt bostadsbolag i Östersund, Daniel Kindberg, står åtalade i rättegången som ska starta den 5 september. Den centrala punkten är att åklagaren menar att den person som kallas ”Sollefteåbon” har skrivit fakturor efter instruktioner från Daniel Kindberg, på arbeten som inte har utförts. Pengarna ska sedan till största delen ha hamnat hos fotbollsklubben.

I mars, en månad innan rättegången var tänkt att starta, kom ”Sollefteåbon” in med sju kvitton på sammanlagt 2,6 miljoner kronor. De ser ut att vara från tre spanska företag och från ett internationellt flyttföretag, i det sistnämnda fallet med text på ryska. 

”Sollefteåbon” menar i förhör att kvittona bevisar att han har hyrt in och betalat personer för att göra de arbeten som åklagaren menar aldrig utförts.

”Sollefteåbon” säger att han har betalat personerna kontant ur egen ficka, med pengar som han bland annat samlat på sig genom pyramidspel och trav- och pokervinster.

Ekobrottsmyndigheten har tagit hjälp av spanska åklagarmyndigheten, som utfört vittnesförhör med företrädare för företagen. Ingen av dem känner igen kvittona eller personerna som nämns på kvittona. De säger att de inte har utfört arbeten i Östersund.  

Nationellt forensiskt centrum menar efter analys av papperna att de underskrifter som finns på dem är utskrivna med skrivare, inte skrivna med penna, och att de inte är originalhandlingar. 

Undersökningarna av kvittona har ”i alla fall inte försvagat” kammaråklagare Niklas Jeppssons syn på de misstänkta brotten, säger han.

Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger har tidigare sagt till Östersunds-Posten att han tolkar den tillkomna bevisningen annorlunda.

– Det verkar vara riktiga företag med riktiga personer i företagen. Man kan dra slutsatsen utifrån förhören och kvittona att de som utfärdat kvittona har haft kunskap om företagen, säger han till tidningen, men vill inte förtydliga hur han kommer fram till det.

Han säger till DN att han inte vill göra fler kommentarer före rättegången. 

– Vi ska inte processa i media, säger han. 

DN har sökt ”Sollefteåbons” advokat Jonas Granfelt. 

De tre åtalade misstänks för att ha tillskansat sig över 15 miljoner kronor, som främst ska ha slussats vidare till ÖFK. Det ska ha skett genom att ”Peabmannen” fakturerade kommunala Östersundshem, där Daniel Kindberg var vd, för ”Sollefteåbons” uppdrag. ”Sollefteåbon” ska i sin tur ha fört över pengarna till Östersunds FK via sponsring.

Alla tre nekar till brott. 

Läs mer: 

Det handlar åtalet mot Daniel Kindberg om

Kindberg: Jag medgav brott för mina barns skull