Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Allsvensk fotbollsstjärna nekar till brott

En allsvensk fotbollsspelare anhölls på söndagen på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Mannen nekar till brott och släpptes på måndagseftermiddagen. Han är dock fortfarande misstänkt. ”Förundersökningen pågår”, säger åklagare Pär Runemar till DN.

Gärningen ska enligt en framställan som skickats in till tingsrätten ha skett mellan 1 januari och 6 april i år.

På måndagseftermiddagen beslutade Runemar att släppa den anhållne mannen.

– Klockan 16.30 beslutade jag att häva anhållandet. Jag anser att det inte längre finns skäl att hålla honom frihetsberövad längre. När de utredningsåtgärder – där jag tror att han skulle kunna påverka utredningen – är genomförda kan inte jag se att det finns skäl att begära honom häktad – och det måste jag kunna se i förlängningen av mitt anhållningsbeslut. När de förutsättningarna inte finns ska han försättas på fri fot.

– Ett frihetsberövande prövas hela tiden, löpande, under anhållandet. Det finns inget som säger att det per automatik går till häktning. Det sker en avvägning av hur bevisläget ser ut, vad man känner till och om misstanken är tillräckligt stark eller inte, säger Pär Runemar.

Misstänks han fortfarande för grov kvinnofridskränkning?

– Det vill jag inte heller svara på. Förundersökningen pågår fortfarande. Han är fortfarande misstänkt för brott. Under den tid som har varit är det riktigt att det har funnits en misstanke på sannolika skäl - som avsett grov kvinnofridskränkning. Sedan om den fortgår eller inte vill jag inte svara på. Anhållandet som är hävt har avsett grov kvinnofridskränkning.

Den misstänkte mannen nekar till brott.

– Det enda jag kan säga i nuläget är att han förnekar brott. Vi hade ett förhör som jag just kom tillbaka ifrån, och han blev försatt på fri fot direkt efter det förhöret, säger fotbollsstjärnans advokat Johan Åkermark.

– Såvitt jag förstår har det hållits två förhör, först ett delgivningsförhör och sedan ett i eftermiddag, där jag var med.

Brottsmisstankarna gäller fortfarande grov kvinnofridskränkning, enligt Johan Åkermark:

– Brottsrubriceringen har inte förändrats. I den rubriceringen kan det ligga både våld och hot, och jag kan inte gå in på vad som gäller i det här fallet, men han förnekar rakt över alla misstankar.

Har han kunnat ge någon förklaring om varför anklagelserna uppkommit?

– Ja, han har gett en förklaring, men jag kan inte gå in på den.

Vad händer nu?

– Det finns två vägar: antingen blir det nedlagt eller så blir det ett åtal på den ursprungliga misstanken, eller en del av den. Men det är svårt för mig att spekulera i.

Hur mår han?

– Jag tror att han blev väldigt glad när han blev släppt, för det är inget kul att sitta där.

Hur ser han på sin framtida fotbollskarriär?

– Den tror jag att han ser positivt på, men det är bara spekulationer från min sida.

Stjärnans klubb känner till brottsmisstankarna.

– Jag kan bekräfta att så är fallet, säger fotbollsklubbens vd till Dagens Nyheter.

Från klubben meddelar man också att man nu ger ”allt stöd vi kan” till kvinnan i avvaktan på polisens utredning.