Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/allsvensk-krock-med-vm-dramat-rimligt-att-forsoka-undvika/

Fotboll

Allsvensk krock med VM-dramat: ”Rimligt att försöka undvika”

Både AIK:s och Malmö FF:s matcher i helgen kan komma att flyttas på grund av Sveriges medaljmatch i fotbolls-VM. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

I helgen spelar Sverige om medalj i VM – det gör att man nu jobbar febrilt på att vara beredd att ändra allsvenska spelprogrammet. Ett angenämt, men inte helt lättlöst problem.

– Jag tror på att tjejerna fixar final, så att det inte berör oss, säger Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson.

Om Sverige förlorar semifinalen mot Nederländerna är det fyra matcher som krockar med lördagens bronsmatch (17.00): Kalmar–AIK, Göteborg–Sundsvall och Sirius–Östersund ligger 16.00, Malmö FF–Örebro 18.00.

Går Sverige till VM-finalen som avgörs 17.00 på söndag blir det direkt krock med Hammarby–Falkenberg som börjar 17.30. Norrköping–Häcken ska spela 15.00 och även här blir det förstås tajt för folk att hinna hem till VM-finalen.

– Vi har tyckt att det var en dålig tid från början och det vore mycket olyckligt med en krock nu, säger Malmös Daniel Andersson. Vi har inte hunnit agera än för att se om vi kan göra något.

– Fifa och Uefa lägger internationella matchtiderna, vi försöker förhålla oss till lokala evenemang. Men naturligtvis vore en krock mycket olycklig, säger Peter Åhlander, informations- och medieansvarig i MFF.

Men matchtiderna kan komma att ändras. För Sydsvenskan berättar ledamoten i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté Paul Myllenberg att bollen är satt i rullning.

– Vi har fått uppdraget att lösa situationen och har ett möte på onsdagen vid lunchtid. Jag ska inte föregå beslutet, men det är rimligt att försöka undvika krockar så långt det är möjligt och kommer att fatta ett beslut även om vi inte har facit.

Det svaret är ju klart först efter Sveriges semifinal mot Nederländerna, som spelas onsdag kväll klockan 21.00. 

– Vi ska se om fotbollsfamiljen kan hitta lösningar tillsammans. Det är många intressenter: klubbarna, Cmore och polisen. Klubbarna har ju bokat resor och supportar likaså. Men det händer att man får köra över någon. Till och med polisen om de bara kommer med rekommendationer, säger Paul Myllenberg.

– Det är så pass tajt med speldagar att det inte går att ta höjd för att Sverige ska nå finaler vare sig på herr- eller damsidan, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef).

Men Sef och SvFF är helt överens. Det sista och avgörande beslutet har förbundet, det vill säga Tävlingskommittén.