Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 18:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/allsvensk-spelares-identitet-ifragasatts-polisen-utreder-exploatering/

Fotboll

Allsvensk spelares identitet ifrågasätts – polisen utreder exploatering

Efter att identiteten hos en allsvensk spelare ifrågasatts i ett reportage i Expressen startar polisen en förundersökning om människoexploatering.

– Vi behöver veta om någon utnyttjar unga, talangfulla fotbollsspelare i andra länder och lockar hit dem, säger Nils Martling från polisens Aktionsgrupp Idrott till tidningen.

Malena Johansson
Rätta artikel

I januari kunde Dagens Nyheter berätta att en fotbollsspelare före jul gick till Migrationsverket i Växjö och berättade att han inte är den han utgivit sig för att vara. Han gjorde också en polisanmälan, och uppgav att han blivit uppmanad att byta identitet och blivit utsatt för hot. 

Mannen har ett förflutet i Växjö United, en förening som nu är föremål för en förundersökning som utreder flera olika typer av misstänkta brott, bland annat uppgifter om falska identiteter hos utländska spelare. 

Nu skriver Expressen om ett annat fall i en allsvensk förening. Tidningen menar att uppgifter tyder på att en spelare i klubben har spelat under ett annat namn i sitt afrikanska hemland. En barndomsvän säger till tidningen att det handlar om samma person.

Spelaren själv säger att han inte vet någonting om Expressens uppgifter.

Nils Martling säger att en förundersökning nu startats även i detta fall, efter Expressens publicering.

– Vi är i ett inledningsskede. Den inleds även mot bakgrund av en del uppgifter i en annan utredning som vi fick till oss för ungefär en vecka sedan. Nu behöver vi ta reda på vilken substans det finns i uppgifterna vi jobbar med, säger han till tidningen.

Läs mer: 

Falska identiteter och asiatiska odds i småländska division 3 

Fick 6,4 miljoner i statliga medel – saknade bokföring 

Flera spelare i Växjö United hotade – polisen håller nya förhör