Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Allsvenska spelare nattvandrar i Östersund

Foto: Maja Suslin/TT

Efter sex anmälningar om våld varnar polisen i Östersund kvinnor för att gå ut på stan. I helgen nattvandrar Östersunds FK för att göra staden säkrare.

– Vi måste ta ställning mot de mörka krafterna och mot idiotiska mäns dåliga omdöme, säger klubbens ordförande Daniel Kindberg.

Teater, måleri och bokcirkel. I Östersunds FK har spelarna fått prova på ett flertal sociala projekt.

Nu är det dags för nattvandring.

Spelare, ledare och anställda kommer i helgen att nattvandra för att göra Östersund säkrare. Klubben är inte odelat positiv till att polisen varnar kvinnor att ensamma gå ut på stan kvällar och nätter.

– Det blir ett konstigt resonemang i ett fritt och öppet samhälle att kvinnor ska hålla sig inne. Vi måste skapa en miljö och ett samhälle där alla känner trygghet när de går på stans gator, säger Kindberg.

Östersunds FK har varit engagerad i nattvandring tidigare men inte i ett så akut läge som i dag.

– Alla anställda som är tillgängliga kommer att nattvandra, ett gäng går på fredag, ett annat på lördag. Vi går ihop med erfarna nattvandrare från den organisation som vi har i stan.

Kindberg menar att klubben har ett stort socialt ansvar.

– Det är viktigt för oss som förening och framför allt för spelarna som nu kan göra något i stället för att bara prata. Vi brukar vara ganska noga med att ta ställning, det är viktigt för oss som föredömen för de yngre generationerna. I det här fallet markerar vi framför allt för män och pojkar att det här är inte okej, så här gör vi inte. Det finns inga möjligheter att vissa dårar ska skapa en otrygghet i samhället, då måste vi säga ifrån.

Kindberg har inte hört några negativa kommentarer från klubbens nattvandrare.

– Nej, våra spelare är oerhört samhällsengagerade och det här är helt naturligt för dem. Jag har svårt att se att någon spelare skulle se det här som en belastning, snarare är det tvärtom. Vi bidrar med vår del och försöker att inspirera andra att ta initiativ och göra Östersund lite tryggare, lite snällare, som vi kallar det.