Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/allsvenska-storklubbar-i-krismote-vill-inte-ha-krig-mellan-polis-och-supportrar/

Fotboll

Allsvenska storklubbar i krismöte: Vill inte ha krig mellan polis och supportrar

Mats Enquist, generalsekreterare i Föreningen svensk elitfotboll. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

På torsdagen snabbinkallades de allsvenska storklubbarna till ett krismöte i Göteborg för att diskutera polisens allt tuffare hållning.

Rätta artikel

Det var bekymrade miner när säkerhetschefer och verkställande direktörer från AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF och IFK Göteborg träffades för att försöka hitta en lösning på hur man går vidare.

– Just nu är vi väldigt bekymrade. Vi behöver jobba ihop med polisen, det var alla överens om. Man kan inte hamna på kant med en myndighet, det är ingen bra idé, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF).

Enquist vill ha tillbaka den regelbundna diskussionen med polisen.

– Förra året flyttades den nationella strategin, som vi tillsammans med polisen jobbat fram, till Riksidrottsförbundet. Men RF hävdar att de inte alls varit med och beslutat, medan polisen säger att det är med RF man bestämt hur man ska agera med fotbollen. Det blev en vändning till våren där polisen gick ut med en mycket tuffare linje mot ganska breda supportergrupper. 

Ett av målen är att en bättre miljö runt de allsvenska arenorna.

– Nu känns det som att vi glider bakåt och det sista vi vill ha är ett krig mellan supportar och polisen, då hamnar alla i kläm. Just nu är vi ganska oroade över vart det är på väg, vi har ju sett tendenser under våren som vi inte sett på länge. Det är aldrig bra när grupper går emot varandra. 

Ett av annat mål är att få bort pyrotekniken från arenorna.

– Pyrotekniken är svårhanterad. Vi har en ganska stark enad syn på att det viktigaste är att garantera så mycket säkerhet som möjligt. Att lösa ett problem kan skapa andra problem. Den strategiska förändringen är både verkningslös och farlig, säger Enquist. 

– Frågan är hur man kommer åt pyrotekniken? Vi har velat undvika att man retar upp ett helt supporterkollektiv och att det drabbar oskyldiga personer. Vi vill att den som gör något dumt åker dit, det är helt okej. Men får man vara lite tålmodig och jobba lite spetsigt.

Representanterna från AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF och IFK Göteborg var eniga.

– Vi vill ju inte bidra till ytterligare polarisering. Vi kan inte ha en situation där polisen och klubbarna går på kant med varandra, säger Enquist. Internationella bedömare tittar på det som händer i Sverige, de menar att det här inte kommer gå bra om det inte sker förändringar. 

Nu vill klubbarna se en bättre dialog med polismyndigheten.

– Det är riktningsförändringen i strategin som är det dramatiska just nu. För några år sedan satt vi ned och diskuterade vad som funkade och inte funkade, det har upphört nu. Vi måste tillbaka dit, säger Enquist.

Läs mer:

Johan Esk: Polisens offensiv mot fansen gör att vem som helst är i fara

AIK polisanmäler ordningsvakt för batongslag

Polis till supporter: ”Ska jag bryta fingret på dig?”