Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/anders-sannas-inget-utrymme-for-wild-cards-i-gerhardssons-vm-giv/

Fotboll

Anders Sännås: Inget utrymme för ”wild cards” i Gerhardssons VM-giv

Förbundskapten Peter Gerhardsson. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Det var, som väntat, en tämligen lättscoutad VM-trupp som förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade på torsdagen. Enda namnet som stack ut en aning var Julia Roddar, som knep en plats på mittfältet, i konkurrens med framför allt Hanna Folkesson.

Rätta artikel

För den som följt landslaget regelbundet fanns heller inget som indikerade att Gerhardsson skulle bjuda på några skrällar i sin första mästerskapstrupp. 

Även om det spekulerades i att ett stjärnskott som 16-åriga Hanna Bennison från Rosengård skulle kunna få ett ”wild card”.

Gerhardsson har haft full fokusering mot sommarens VM-slutspel sedan han tillträdde i augusti 2017. Han har testat alla potentiella VM-kandidater, totalt 41, och sedan successivt kokat ner det hela till en trupp med 23 spelare.

Grundprincipen i arbetet har varit att samtliga 23 som får göra resan till Frankrike ska kunna gå in i en startelva. Att ta med någon som man hoppas på, eller tror ska bli vara en spelare för framtiden, har aldrig varit aktuellt för honom. Han vill ha säkra kort.

Gerhardsson ser fotboll helt och hållet som en färskvara, och det styr hans arbete.

Under presentation höjdes bara ögonbrynen en gång, och det var när han läste upp namnet Julia Roddar. Mittfältaren från Göteborg som varit skadad under försäsongen och missat de senaste samlingarna.

Den som fick lämna plats var Djurgårdens innermittfältare Hanna Folkesson, som var med i truppen i Algarve och i träningslandskamperna mot Tyskland och Österrike.

Det som styrt Gerhardsson i valet är att Julia Roddar är användbar på fler positioner, både som defensiv och offensiv mittfältare, eller på en kant. En egenskap som han lägger vikt vid.

Att Göteborgs Jennifer Falk skulle ta platsen som tredjemålvakt, bakom Hedvig Lindahl och Zecira Musovic, var väntat. Gerhardsson valde Falk före Piteås Cajsa Andersson i senaste samlingen, vilket var en tydlig fingervisning.

När det handlade om försvarsspelarna var arbetet okomplicerat, det var bara att trycka in pusselbitarna. 

Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Hanna Glas och Jonna Andersson har alla härdats i europeiska storklubbar senaste säsongerna. 

De kompletterades med Rosengårds Nathalie Björn. Också det en spelare som har den i förbundskaptenens ögon viktiga egenskapen att hon kan användas på flera positioner. 

Nathalie Björn är mittback i klubblaget. Men Gerhardsson har testat henne både som ytterback och som defensiv mittfältare, med lyckat resultat.

Genom att nöja sig med sju försvarsspelare ger Gerhardsson offensiven mer bränsle. Och det lär behövas om Sverige ska kunna gå långt i VM. Inte krascha ur turneringen, som i Kanada för fyra år sedan.

Läs mer:

VM-truppen spikad: ”Har inte varit jättesvårt”

Sveriges VM-sommar – uppladdningen, datum, matcher

Sveriges trupp till fotbolls-VM i Frankrike