Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/anders-sannas-janogy-ar-spelaren-som-bryter-monstret/

Fotboll

Anders Sännås: Janogy är spelaren som bryter mönstret

”Madelen Janogy är i landslaget för att stanna, länge”, skriver Anders Sännås. Foto: Alex Nicodim/Bildbyrån

Sverige besegrade planenligt Ungern när damernas EM-kval i fotboll fortsatte i fredags. Slutresultatet 5–0 ser tryggt ut på papperet. Och vägen mot EM-slutspelet i England 2021 tycks utstakad. Men man ska inte dra alltför höga växlar på resultatet mot Ungern.

Det svenska spelet hackade under första halvlek. Och det var först sedan nya anfallsstjärnan Madelen Janogy visat vägen med två snabba mål i inledningen av andra halvlek som förbundskapten Peter Gerhardsson kunde andas ut.

Tre rutinerade nyckelspelare saknades i startuppställningen – Caroline Seger, Elin Rubensson och Nilla Fischer.

Det var därmed upp till bevis för den nya generationen att fylla luckorna. Framför allt då för Nathalie Björn och Julia Zigiotti Olme som startade på mittfältet tillsammans med Kosovare Asllani.

Det funkade väl sådär. 

Den första halvleken präglades av onödiga bolltapp. Och när Ungern snabbt vände spelet uppstod en yta mellan backlinje och det vikarierande mittfältet som Ungern tacksamt utnyttjade.

Det var bara storspel av Hedvig Lindahl i målet som innebar att Sverige kunde gå till halvtidsvila med nollan intakt.

Det krävdes en spelare som bryter mönstret för att säkra trepoängaren. Ett solomål och ett snyggt nickmål av Madelen Janogy, inom loppet av fem minuter stängde matchen.

Vid 2–0 drev Janogy förbi två spelare innan hon avslutade mellan benen på den tredje, och avslutade snyggt vid höger stolprot. Och nickmålet på Sofia Jakobssons inlägg var av högsta klass.

Eftersom den ungerska orken började tryta med halvtimmen kvar Innebar det att Sverige kunde defilera mot seger. Och de två avslutande målen kom på tilläggstid, sedan det ungerska försvarsspelet helt rasat ihop.

Vad kan man ta med sig av insatsen inför fortsättningen, närmast Slovakien på hemmaplan (i Göteborg) tisdag kväll?

Backlinjen står inte och faller med Nilla Fischers medverkan. 

Nu bildade Linda Sembrant och Magdalena Eriksson mittlås, med Jonna Andersson som vikarierande vänsterback. Beroende på att det naturliga alternativet till Fischer, Amanda Ilestedt, inte kunde medverka på grund av förkylning.

Däremot var saknaden av Caroline Seger stor. Nathalie Björn har inte samma bolltrygghet som Seger, inte samma förmåga att sätta tempot och slå de öppnande passningarna. 

Och Julia Zigiotti Olmes spel behöver växa innan hon på allvar kan utmana Elin Rubensson om en plats i startelvan.

Nu fick den hårt bevakade Kosovare Asllani dra ett tungt lass. Och ska man få ut det bästa av hennes kreativitet krävs att hon har en trygg spelare som Seger bredvid sig. Nu får hon inte det mot Slovakien heller, landslagsledningen bedömer att risken för bakslag är för stor för Segers skada om lagkaptenen spelar.

Offensivt kan man lugnt konstatera att Madelen Janogy kommit till landslaget för att stanna, länge. Hon är stark, teknisk, orädd och bryter mönstret. Precis den spelare som varje lag behöver när anfallsspelet går i stå.

När hon byttes ut med halvtimmen kvar kom Fridolina Rolfö in, Rolfö som var tillbaka efter ännu en skada.

Rolfö gjorde ett riktigt bra inhopp. Var stark, spelsugen, kreativ och inblandad i de två avslutande målen. En doft av hennes insats i VM.

Noterbart också att 20-åriga Loreta Kullashi kom in och gjorde mål. Kullashi är liksom Janogy en spelare med förmåga att bryta mönster. Nu blev hon visserligen framspelad av Rolfö, som snappade upp en egen retur. Men på näthinnan sitter att det faktiskt var Kullashi som skapade situationen, genom att likt Janogy glida förbi ett par, tre spelare och ta det första avslutet.

Kullashi vill vi se mer av.

Sverige har nu full poäng efter de två inledande matcherna av kvalet – 4–1 borta mot Lettland och 5–0 mot Ungern – och toppar gruppen före den andra fullpoängaren Island.

I tisdagens möte med Slovakien kan möjligen både Caroline Seger och Amanda Ilestedt vara tillgängliga för spel. En match som annars bör vara ytterligare en transportsträcka för svensk del.

Striden om gruppsegern, och direktplatsen till EM, avgörs till sommaren när Island står för motståndet, borta i juni och hemma i september.