Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Allt annat än rysk seger vore katastrof

Stanislav Tjertjesov, en rysk förbundskapten under press att vinna premiären.
Stanislav Tjertjesov, en rysk förbundskapten under press att vinna premiären. Foto: Beatrice Lundborg

ANALYS. Ryssland inleder på torsdagen VM som det sämst rankade laget i turneringen. Så har aldrig tidigare varit fallet med en värdnation. Tongångarna bland ryska supportrar och journalister är dämpade.

Och allt annat än seger i öppningsmatchen mot Saudiarabien vore katastrof – för Ryssland, och för turneringen. En VM-turnering behöver en värdnation som avancerar, som skapar drag.

Ryssland har haft problem i bygget av VM-truppen. Generationsväxlingen efter VM i Brasilien för fyra år sedan, då Ryssland var ur turneringen redan efter gruppspelet, har inte fungerat. Den nya generation spelare som skulle ta Ryssland mot höjderna, åtta år efter att nationen tilldelades årets VM-turnering, saknas till stora delar fortfarande.

Två mittbackar skadades dessutom i vintras, vilket innebar att man övertalade Sergej Ignasjevitj att göra comeback. Den nu 38-årige CSKA-spelare som slutade i landslaget efter EM-slutspelet i Frankrike för två år sedan. 

Problemen innebar att man tvingades överge spel med fembackslinje, och gå ner på fyra försvarare.

Det fungerade riktigt dåligt mot Österrike, förlust 0–1 för två veckor sedan. Men lite bättre i genrepet mot Turkiet, 1–1 för en vecka sedan, då man gick ner på trebackslinje och spelade 3–4–2–1. 

Då utgjorde Ignasjevitj, Ilja Kutepov och Igor Smolnikov försvarsformation.

Men även offensivt har det hackat. 

Förra året klarade man att stänka in tre mål mot Belgien (3–3), fyra mot Sydkorea (4–2) och tre mot Spanien (3–3). Den effektiviteten har inte varit synbar i år.

Laget saknar en playmaker, spelare som Aleksandr Golovin och Roman Zobnin har hamnat för långt ner i planen, och målen har uteblivit.

Förbundskapten Stanislav Tjertjesov har fått ta en hel del kritik, det erkände han vid onsdagens presskonferens på Luzjniki-stadion i Moskva.

Men han sade också att kritiken måste användas i ett positivt syfte, för att i stället ge styrka. Att man ska bevisa att man kan mycket mer än kritikerna anser.

Tjertjesov är väl medveten om att mötet med Saudiarabien lägger ribban för Rysslands öde i VM. Man ställs mot det näst sämst rankade laget i turneringen. Ett hinder man bara måste klara. Annars är risken stor att det unika inträffar, att en värdnation ryker redan i gruppspelet. Trots en mycket gynnsam lottning, då man även har Egypten i gruppen.

Efter Sovjetunionens fall 1991 tappade rysk fotboll, liksom resten av nationen, slagkraft. Den kom tillbaka med hjälp av oligarkernas pengar i mitten av 00-talet. Spelare som Arsjavin och Zjirkov värvades av engelska toppklubbar. I EM 2008 nådde Ryssland semifinal. Men lyckades inte bygga vidare. Och 34-årige Zjirkov är fortfarande kvar i landslagstruppen.

Saudiarabien valde en annorlunda väg inför VM-slutspelet. Då spelarna i truppen uteslutande tillhör klubbar i den inhemska ligan, gjordes en satsning där man, mot rejäl betalning ”lånade ut” spelare till klubbar i Spanien för att de skulle kunna tillgodogöra sig träning och speltid i en bättre liga.

Det fungerade inte som det var tänkt. 

Mittfältaren Yayha El-Shehri fick ingen speltid alls i Leganés, mittfältskollegan Salem Al-Dawsari fick göra ett 33 minuter långt inhopp för Villarreal i den betydelselösa, sista ligaomgången. Fahad Al-Muwallad, ytterligare en mittfältare, spelade totalt 26 minuter i de avslutande ligaomgångarna för Levante.

Saudiarabien har alltså en VM-trupp där de bästa spelarna inte är tillräckligt bra för att få speltid i lag på den undre halvan i spanska La Liga. 

Och laget har bara vunnit tre av de elva senaste landskamperna.

Det vore märkligt om Ryssland, med hemmapublik i ryggen, inte skulle klara den uppgiften.

Läs mer:

Rysslands landslag hånas i viral satir

VM-premiär: En dag för hjältar – och trauman

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.