Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Wenger hänger löst efter ännu en förlust

”Wexit” är ett nytt begrepp bland Arsenalfans som vill bli av med Arsene Wenger.
”Wexit” är ett nytt begrepp bland Arsenalfans som vill bli av med Arsene Wenger. Foto: Matt Dunham

1–3 borta mot West Bromwich kan vara nådastöten för Arsenals manager Arsène Wenger. Förlusten innebär att spel i Champions League är kraftigt i farozonen, för första gången på 20 år. Och från läktarplats på The Hawthorns höll fansen upp banderoller med budskapet ”Wexit”.

Att timglaset rinner ut för 67–årige Wenger har varit uppenbart länge. Med det spelarmaterial han förfogar över måste laget kunna prestera bättre. Det saknas mod i anfallsspelet, och defensivt görs fundamentala misstag.

Arsenal är på väg mot den svagaste säsongen sedan Wenger tillträdde i september 1996. Och FA–cuptitlarna 2014 och 2015 är de facto det enda som fansen fått glädjas åt sedan säsongen 2004–05, då klubben fortfarande spelade på Highbury och hade Fredrik Ljungberg i laguppställningen.

Det som hämmat Arsenals utveckling sedan glansåren direkt efter millennieskiftet, då man vann två liga- och tre cuptitlar, är Wengers låga prioritet av försvarsspelet. Profilvärvningar som säkrat defensiven har lyst med sin frånvaro. Pengarna har investerats på mittfältet och i anfallet. Och det har visat sig vara förödande.

När Wenger anlände ärvde han en fyrbackslinje med landslagsmännen Lee Dixon, Tony Adams, Martin Keown och Nigel Winterburn. En kvartett med karaktär, som visste hur man skulle sköta jobbet.

Under glansåren 2000–01 till 2004–05 var det Lauren, Sol Campbell, Kolo Touré och Ashley Cole som styrde defensiven.

Men sedan har det svajat. En spelare som trögfotade tysken Per Mertesacker var knappast den försvarsgeneral laget behövde.

Och i lördagens möte med West Bromwich var dåligt organiserad defensiv, med Laurent Kocielny och Shkodran Mustafi som centralfigurer, snarast ett understatement.

Efter 1–5 och 1–5 mot Bayern München i åttondelen i Champions League ökade pressen markant på Wenger, men nu är frågan hur länge Arsenals styrelse klarar att stå emot kraven att göra sig av med Wenger?

För att kunna förbereda nästa säsong optimalt bör en ersättare vara kontrakterad i god tid inför sommarens transferfönster. Speciellt som det ryktas att profilspelare som Mesut Özil, Alexis Sanchez och Alex Oxlade-Chamberlain kan tänka sig att lyfta lön i någon annan klubb nästa säsong.

Den nye managern behöver all tid han kan få för att bygga ett nytt lag, och ett nytt spel.

Wenger själv är envis, anser att han fortfarande kan vända trenden. Samtidigt säger förre Arsenalikonen Ray Parlour att han aldrig tidigare upplevt Wenger så stressad som han är nu. Och fansens budskap är tydligt, ”Time For Change, Arsenal FC not Arsène FC, Wenger Out”.

Förlusten mot WBA innebär att femteplacerade Arsenal hotas bakifrån av både Everton och Manchester United, och riskerar sluta sjua i Premier League. Något fansen inte upplevt sedan tidigt 1990–tal.

Samtidigt tog ligaledande Chelsea en ny tung trepoängare, 2–1 i en tuff uppgörelse borta mot Stoke. Lagkaptenen Gary Cahill avgjorde när tre minuter återstod av ordinarie speltid.

Innebär att Chelsea med tio omgångar kvar i nuläget är 13 poäng upp på Tottenham och Manchester City.

Läs mer: Uppgifter: Wenger tackade nej till kinesiskt rekordbud

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.