Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Andrew Jennings flaggar för nya fotbollsskandaler

Andrew Jennings är mannen som avslöjade korruptionen i både IOK och Fifa. ”Det här handlar om en global konspiration. Vilken journalist kan säga nej till en bra historia? När man väl konstaterat att allt är genomruttet hänger man i”, säger han om sina granskningar
Andrew Jennings är mannen som avslöjade korruptionen i både IOK och Fifa. ”Det här handlar om en global konspiration. Vilken journalist kan säga nej till en bra historia? När man väl konstaterat att allt är genomruttet hänger man i”, säger han om sina granskningar Foto: Win McNamee

Andrew Jennings tror att vi bara sett början på rättsprocesserna runt Fifa.

– Jag vet att FBI undersöker både Ryssland och Qatar, säger journalisten som avslöjade korruptionen inom det internationella fotbollförbundets ledning.

Det är ingen tillfällighet att Andrew Jennings nya bok om Fifapamparnas smutsiga affärer tar sin början på Sicilien 1987. I jakten på ett avslöjande om maffian dricker han whisky med Giovanni Falcone, den italienske undersökningsdomaren, vars korståg mot den organiserade brottsligheten några år senare slutade med att han och hans fru sprängdes till döds.

Jennings reportage handlade om hur maffian tvättade miljoninkomster från heroinförsäljning i USA via banker i London och Schweiz innan pengarna slutligen hamnade i Italien.

– Jag vill visa att jag inte bara läser rubriker utan att jag studerat hur maffian fungerar. Organiserad brottslighet handlar inte bara om mördande, utan också om att roffa åt sig vad man kan och fördela det mellan sig och sina grabbar. Det är en kunskap jag haft nytta av när jag granskat Fifa, säger Jennings på telefon från sitt hem i norra England, där han återhämtar sig efter att ha drabbats av en kollaps när han besökte New York i höstas.

Det inträffade när han var i USA för att spela in ännu en dokumentärfilm för BBC om korruptionen inom den internationella fotbollens högsta ledning. Bara några veckor senare slog schweizisk polis i en gryningsräd till på ett lyxhotell i Zürich och grep flera Fifahöjdare. Samma dag presenterade USA:s justitieminister Loretta Lynch det första av flera åtal mot personer med anknytning till Fifa, som hon sade hade ägnat sig åt ”hejdlös, systematisk och djuprotad korruption”.

Förundersökningen bygger delvis på uppgifter som Jennings lämnat till polisen och som han även presenterat för den amerikanska kongressen.

– Jag visste redan 2009 att FBI undersökte Fifa. Det var då de tog kontakt med mig. Det tog lång tid innan de slog till, men det var väl värt att vänta på, säger Jennings

Sedan dess har Sepp Blatter, Fifas ordförande under 17 år, blivit avstängd, liksom hans högra hand, generalsekreteraren Jerome Valcke, och även Uefabasen Michel Platini. 41 personer med anknytning till skandalen har åtalats. Fler huvuden lär rulla.

Den korrumperade ledning som Jennings under 2000-talet beskrivit med sin undersökande journalistik i tv-program, böcker och tidningsartiklar har slutligen fallit. Frågan är varför det tog så lång tid. Redan på 90-talet hade han avslöjat korruptionen inom den Internationella olympiska kommittén (IOK), men när han påtalade hur personer i Fifas högsta ledning tagit mutor och sålt VM-biljetter på svarta börsen tog det lång tid innan någon reagerade.

– Fifa har gjort allt för att dölja mutorna och polis och åklagare verkar ha haft annat att göra. Däremot är jag väldigt kritisk mot massmedierna. Många journalister har varit alldeles för intresserade av det som händer på fotbollsplanen och inte av de som styr sporten, säger Jennings.

Foto: Ethan MillerAndrew Jennings. Foto Ethan Miller/AFP.

Själv har han för att få svar på sina frågor tvingats häcka utanför Fifahögkvarteret i Zürich, på flygplatser eller något lyxhotell. På grund av sina skriverier blev han bannlyst av IOK liksom av Fifa. En av hans återkommande frågor, som han kastat mot duckande Fifachefer, har rört bolaget ISL, som betalade mutor till ledande personer inom Fifa i utbyte mot marknads- och tv-rättigheter. Med hjälp av en källa inom Fifa har Jennings gång på gång kunnat presentera avslöjanden. Det stora scoopet kom 2010 när han fick tag på ett dokument som visade vilka personer och bolag som tagit emot ISL:s miljonmutor. Det handlade bland annat om den tidigare ordföranden João Havelange och dennes före detta svärson, Ricardo Teixeira, ordförande i Brasiliens fotbollsförbund och medlem av Fifas exekutivkommitté.

Vad är det som fått dig att outtröttligt fortsätta granskningen?

– Det här handlar om en global konspiration. Vilken journalist kan säga nej till en bra historia? När man väl konstaterat att allt är genomruttet hänger man i.

I dina böcker och tv-program har du ofta en raljerande ton och kallar folk för bovar och banditer. Tror du att detta bidragit till att folk trott att du överdrivit och inte sett dig som seriös?

– Jag vet inte. Allt jag vet är att Fifa aldrig dragit mig inför domstol. Jag är väldigt noggrann med fakta och har alltid haft en jurist hängande bakom ryggen, säger Jennings och förklarar att det som nu sker känns som en återupprättelse för honom.

Han ser två avgörande skäl till att Havelange och Blatter lyckats behålla makten inom Fifa i 40 år. Genom frikostiga arvoden och traktamenten till personer på viktiga poster, till exempel i exekutivkommittén, har man köpt sig lojalitet. Detsamma gäller de utvecklingsprojekt som Fifa bedriver framför allt i fattiga länder, vars representanter i Fifa gett pamparna stöd i omröstningar. Man biter inte den hand som föder en.

Jennings hör till dem som tror att Fifa hade sett annorlunda ut om den förre Uefabasen Lennart Johansson vunnit valet om ordförandeposten mot Blatter 1998 - en kamp som sannolikt vanns genom mutor.

– Jag tror att Johansson hade inneburit förändring och det var just därför de (Blatter och hans anhängare) kände sig tvingade att stoppa honom, säger Jennings, som inte anser att fotbollens status som världens mest populära idrott är regimen Havelange/Blatters förtjänst.

Han tror att vi bara sett början på de rättsprocesser som nu sker kring Fifa.

– Vi vet att även schweizisk polis agerar nu och det kan ta fem, sex år innan vi ser slutet på allt detta. Dessutom vet jag att FBI undersöker både Ryssland och Qatar och hur det gick till när de fick sina VM-turneringar. Det kommer att hända mycket.

Fifa har aviserat ett reformprogram, som förväntas bli antaget vid extrakongressen den 26 februari, men Jennings ger inte mycket för förslagen utan anser att Fifa måste genomgå en total strukturell förändring.

– Egentligen finns det inget behov av Fifa som det ser ut i dag. Det är hög tid för alla fotbollsfans att titta efter dörren till utgången. Det behövs en ny organisation, en helt ny struktur och den bör vara platt. Det är enda sättet om man ska kunna få tillbaka förtroendet, säger han.

Vid extrakongressen ska det också väljas en efterträdare till Blatter. Ser du någon lämplig bland de fem kandidaterna?

Han skrattar hånfullt och säger att Fifa inte verkar ha lärt sig något.

– Vem är favorit? Jo, en shejk från Bahrain (Salman bin Ibraihim Al-Khalifa, ordförande i Asiens fotbollsförbund) som anklagas för tortyr och inte kan vistas utomhus utan livvakter. Jag skulle vänta med att se vilka som ”kommer till start” tills schweiziska polisen sagt sitt.

Även cykel och friidrott har avslöjats med djupgående korruption. I veckan kom rapporter om omfattande matchfixning inom tennis och misstankar om att problemet mörkats. De är många idrotter som har problem med trovärdigheten nu.

– Det som är bra är att det exponeras och att idrotten får en möjlighet att städa upp. Gör man inte det kommer åskådarnas intresse att tyna bort. Gräsrötterna inom idrotten har fått nog, säger Jennings och konstaterar att i många västländer har politiker och skattebetalare sagt nej till att arrangera OS.

Med sedvanlig slagfärdighet utbrister han:

– När IOK nu ska fördela OS blir det antingen Peking, Peking eller Peking.

Han är övertygad om att det finns mer att gräva fram hos de internationella idrottsförbunden. Så frågan är vem han ska ge sig på nästa gång.

– Vi får se. Jag är 72 år och har min hälsa att tänka på, så jag måste fundera lite på vad jag tar mig för, säger Jennings.

Fakta. Skrev om Tjetjenien, Beirut och Centralamerika

Namn: Andrew Jennings

Ålder: 72

Bor: Cumbria i norra England.

Yrke: frilansjournalist

Karriär: Jobbade under 70-talet som redigerare och reporter på flera brittiska dagstidningar. Började på BBC:s radio- och tv-redaktioner och koncentrerade sig på undersökande journalistik. Gick över till Granada och programmet World in action, där han gjorde reportage från krigsskådeplatser som Tjetjenien, Beirut och Centralamerika. Började på 90-talet granska den internationella idrottsförelsen. Reportagen har publicerats av tidningsform och i tv av BBC Panorama. Han har skrivit tre böcker om IOK och tre om Fifa. Den senaste heter ”Fult spel - sanningen om fifflet inom Fifa” (Pintxo förlag) utkommer på svenska på måndag och är en uppdaterad version av en tidigare bok, Omertá.