Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Anfall bästa försvar för Sverige

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Rotterdam. Anfall blir bästa försvar när Sverige inleder OS-kvalet i fotboll, mot Norge i kväll i Rotterdam.

Ett kval som kräver en lyckad start för att drömmen om OS-spel i Brasilien till sommaren ska leva.

Att inleda mot Norge är inte optimalt, sett ur historisk synpunkt. Det är en motståndare som Sverige har svårt mot i tävlingssammanhang. Senaste segern kom i EM-semifinalen 1995.

Det viktiga för svensk del blir att ligga högt i positionerna och pressa tillbaka Norge, inte ge dem utrymme.

Här spelar framför allt mittfältet med Lisa Dahlkvist, Emilia Appelqvist och Caroline Seger en nyckelroll. De måste täcka av ytor, erövra boll och sedan snabbt vända spelet, med bollar mot Sofia Jakobsson, Lotta Schelin och Olivia Schough.

Förbundskapten Pia Sundhage vässade startelvan i tvåmålsspel vid tisdagens träning. Och det handlade om att hela tiden spela rättvända, snabbt och gärna med ett tillslag.

Jessica Samuelsson, som gjorde en stark insats som högerback mot Skottland i genrepet för en månad sedan, är tillbaka efter skada men ännu inte redo för 90 tuffa minuter. Det innebär att Elin Rubensson kommer att gå in i startelvan på den positionen.

Sundhage vill nämligen ha en backlinje som kan vara intakt under 90 minuter. Bytena vill hon göra offensivt, om inte skador stället till det.

Och då handlar det om att ta in en målskytt som Pauline Hammarlund i matchens slutskede, eller att stärka upp mittfältet med ett offensivt byte.

Men viktigast är att vinna kampen på mittfältet. Så få bollar som möjligt ska hitta fram till Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen. Två spelare som båda har kapacitet att avgöra matcher på egen hand.

Hegerberg öser in mål för Lyon i den franska ligan, och har trots att hon bara är 20 år redan utvecklats till en världsspelare.

Graham Hansen är snabb, irrationell och svårfångad om hon får utrymme att avancera rättvänd.

Försvarsmässigt blir det viktigt att hela tiden ligga rätt i positionerna. Varken Nilla Fischer eller Linda Sembrant, som bildar mittlås, är några vinthundar. Och om norskorna hotar, och tvingar fram sidledsförflyttningar, kan det bli jobbigt.

Samtidigt spelar hemmanationen Nederländerna mot Schweiz i Haag. Ett möte där Schweiz får gälla som knapp favorit.

Flera bedömare på plats i Rotterdam ser faktiskt Schweiz som favorit att vinna hela kvalet, och ta sig till OS.

Efter kvällens matcher får vi en fingervisning.

Sverige möter Schweiz på lördag, och avslutar sedan mot Nederländerna kommande onsdag.