Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/anfall-basta-forsvar-i-ifk-norrkoping/

Fotboll

Anfall bästa försvar i IFK Norrköping

Norrköpings Jordan Larsson. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Full fart framåt och förhoppningsvis tätt bakåt.

Managern Jens Gustafsson släppte lös de offensiva krafterna – och satsningen gick hem mot Gif Sundsvall.

IFK Norrköping vann med 2–0.

– Lite offensivare, lite rakare spel. Vi måste fortsätta ta de här poängen för att haka på, säger målskytten Jordan Larsson.

Ska du komma någonvart i en fotbollstabell håller det inte att samla kryss på hög. Det har Norrköping gjort under våren.

Med andra raka segern – och årets tredje – kanske klättringen uppåt i allsvenskan har inletts för det inför säsongen tippade topplaget.

I Gif Sundsvall är det inte det minsta muntert. Det är illa nog att fjolårets överraskningslag börjar sladda rejält, det här var fjärde raka förlusten och kvalplats efter tio omgångar, men än värre är klubbens usla finanser som på sikt är ett hot mot klubbens existens på elitnivå.

I runda slängar måste tolv miljoner kronor in för att täta de senaste årens underskott och årets driftskostnader. Spelarförsäljningar i sommar är ett absolut måste och den som måhända kan dra in mest slantar är Linus Hallenius. Fjolårets tvåa i den allsvenska skytteligan står redan på sex mål i år – men på Östgötaporten saknade han det vanliga stinget.

Så här var det:

Hallenius fick tre utmärkta lägen att straffa ett tokoffensivt IFK Norrköping innan hemmalaget tog ledningen. Två gånger sköt han tätt utanför, en gång mitt på hemmamålvakten Isak Pettersson. Ovanliga missar av prickskytten.

– Matchen borde sett annorlunda ut. Jag har tre kanonlägen. I dag känns det tungt att inte kunna hjälpa laget som jag borde. I det läge vi befinner oss måste man sätta de bollarna, säger Hallenius till C More.

IFK Norrköping är sårbart bakåt. Trebackslinjens spelare kan inte med bästa vilja kallas blixtsnabba – men mycket till hjälp har trion Filip Dagerstål, Kasper Larsen, Rasmus Lauritsen heller inte alla gånger.

Managern Jens Gustafsson satsade på tre anfallare plus offensiva duon Simon Thern och Simon Skrabb på mittfältet.

– Det var lite bära eller brista, men hellre det. Vi har så många offensiva spelare att vi behöver vara modiga. Det kan innebära att vi ibland går bet, säger Gustafsson.

Det han riskerade att förlora på gungorna vann han på karusellerna. Landslagsmeriterade Christoffer Nyman, klart på gång efter en skadefylld försäsong, var ett ständigt hot och om Larsen har problem defensivt är han med sitt huvudspel ett vapen framåt.

William Eskelinen, Sundsvalls målvakt, räddade först Larsens nick men på nästa inlägg nådde han inte Nymans förlängda nick sedan Larsen vunnit ännu en luftduell.

Det hände i 26:e minuten. Tre minuter senare spelade Nyman fram Jordan Larsson, vars avslut ändrade riktning på Alexander Blomqvist och ställde Eskelinen.

– Skjuter man inte blir det inga mål. Så är det. Den här gången gick det in, säger Larsson.

Sundsvall stretade på för en reducering – det var öppna spjäll åt båda håll – men det ville sig inte. För klubbledningen, för tränaren Joel Cedergren, för spelarna och för supportrarna är det en prövningens tid.

– Det var tufft att ligga under med 0–2 i halvtid. Jag tycker att vi gör en av våra bättre halvlekar, säger Cedergren.

Ni går en fajt även utanför planen. Hur påverkar det spelarna?

– Jag vet inte om det påverkat oss. Det var otroligt bra inställning i dag. Jag tror att det kan bli ett sätt att sluta oss också, vi måste göra det här tillsammans.