Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Anklagelser om pakt hotar Fifafavoriten

Sverige ställer sig bakom Uefas Gianni Infantino som ny ordförande i Fifa, men Lars Christer Olsson tror inte att schweizaren kommer att ersätta Sepp Blatter.

– Jag tror att fotbollsvärlden vill se någon annan än en europé, säger Uefas tidigare generalsekreterare.

På onsdag väntas de fem ordförandekandidaterna delta i en utfrågning i Europaparlamentet. Stämningen inför valet vid Fifas extrakongress den 26 februari har hettat till. Detta sedan favoriten Shejk Salman bin Ibrahim al Khalifa från Bahrain anklagats för att ha slutit en pakt med Afrika, som kan strida mot valreglerna. Prins Ali från Jordanien, en av motkandidaterna, har bett Fifa inleda en undersökning kring eventuell blockröstning.

Shejk Salman väntas få starkt stöd från länderna inom Asien fotbollsförbund, där han är ordförande. Med 54 röster är Afrika den kontinent som har mest att säga till om vid omröstningen, där det finns 209 röster.

Lars-Christer Olsson, som efter sina många år inom Uefa har god insyn i politiken kring världsfotbollen, anser att shejk Salman måste ses som favorit.

– Skulle han få stöd från både Asien och Afrika vinner han, säger Olsson, som menar att Sepp Blatter under sina 17 år som ordförande, trots att han är europé, varit med och piskat upp en stämning mellan Europa och övriga världen.

– Michel Platini lyckades överbrygga motsättningarna och hade han varit kvar hade han varit den starkaste kandidaten. Jag är inte helt säker på att Infantino klarat att ärva det där, säger Olsson.

Men shejk Salman är omstridd av fler anledningar. I egenskap av ordförande i Bahrains fotbollsförbund utsågs han 2011 att leda en grupp som skulle identifiera idrottsmän i landet som deltagit i det folkliga upproret mot landets regim. 150 personer greps och många blev torterade.

Människorättsorganisationer har krävt att shejken inte ska få ställa upp i ordförandevalet, men Fifas valkommitté har gett honom klartecken.

Svenska fotbollförbundet väntas fatta beslut om att stödja Infantino vid ett styrelsemöte på torsdag.

Läs mer: Andrew Jennings flaggar för nya fotbollsskandaler

Fakta. Fem vill ersätta Blatter

Valet till ny ordförande i Fifa efter Sepp Blatter genomförs vid en extrakongress i Zürich den 26 februari. DN rankar de fem ordförandekandidaterna:

1. Shejk Salman Ibrahim al-Khalifa, Bahrain

Håller överenskommelsen med Afrika vinner han sannolikt.

2. Prins Ali bin al-Hussein, Jordanien

Förlorade mot Blatter i vintras. Har visat reformvilja.

3. Gianni Infantino, Schweiz/Italien

Stödet från Europa lär inte räcka.

4. Jerome Champagne, Frankrike

Bra åsikter, men att han jobbat inom Fifa ligger honom i fatet.

5. Tokyo Sexwale, Sydafrika.

Anses inte ha tillräcklig förankring inom fotbollen.