Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/arg-janne-andersson-anda-nojd-oavgjort-en-halv-seger/

Fotboll

Arg Janne Andersson ändå nöjd: Oavgjort en halv seger

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

1–1 mot Norge kändes ändå som en halv seger för förbundskapten Janne Andersson. Anledningen är att bortamål räknas i inbördes möten och Sverige gjorde tre i Oslo.

– Det kan vara ett väldigt viktigt resultat när vi räknar ihop. Som matchen blev är jag nöjd med ett kryss, säger förbundskaptenen.

Spanien leder Sveriges EM-kvalgrupp stort, sju poäng före Sverige som i sin tur har Rumänien en poäng bakom och Norge två.

Trots att Janne Andersson självklart helst hade velat se en seger mot Norge, så var han ändå nöjd med det oavgjorda resultatet på Friends.

– För oss är det, utifrån 3–3-resultatet i Oslo, en halv seger. Just nu är det ingen som är i EM. Ja, kanske Spanien för de har så många poäng. 

 – Det här är fortfarande väldigt öppet, men det är klart att krysset i dag för oss är viktigt i och med att vi har en fördel mot Norge. Så för vår del var det viktigt.

Janne Andersson chockade många när han bänkade Marcus Berg till förmån för att spela Robin Quaison och Alexander Isak tillsammans på topp. Berg har startat i stort sett alla matcher, men den här gången var det dagsformen som fick avgöra.

– Man vill ju ha spelare som är i form och jag tycker Robin Quaison och Alexander Isak varit i form de här dagarna. Samtidigt, spelar man från start i en sådan här match så blir det väldigt mycket fysiskt spel och då har vi både Sebastian Andersson och Marcus Berg som är mer fysiska forwards, medan Alexander Isak och Robert Quaison är mer tekniska forwards.

Trots att han bytte ut Quaison/Isak i den 77:e minuten var han ändå nöjd med det nya anfallsparets spel, men öppnade också för att det kan bli en ny anfallsduo i nästa landskamp.

– Det var delar i det som var jättebra, vi skapade målchanser. Alexander Isak hade en farlig nick. Det fanns delar i det som var bra och det var delar som kunde varit bättre. 

– Två spelare (Quaison/Isak) som inte spelat så mycket tillsammans kan man inte räkna med att allt ska stämma med detsamma. Men det var kul att se dem tillsammans, sedan får vi se hur det blir nästa gång, säger Janne Andersson.

Andreas Granqvists miss vid det norska målet ville han inte kritisera, även om det var jobbigt att få ett baklängesmål i första halvlekens sista sekunder.

– Det var ett misstag från vår sida, där vi tappar boll och som de är skickliga på att utnyttja. Och det är inte mycket mer att säga om det.

– Mentalt var det väldigt tungt igen att släppa in ett mål i slutminuten, precis som vi gjorde i Oslo, men jag sa till spelarna i paus att det här har vi vänt förr och jag tycker ändå vi jobbar in oss i andra halvlek.

När den slovenske domaren blåste av matchen för full tid reagerade Janne Andersson kraftigt och viftade och skrek. Sverige hade bollen och skulle just göra inkast på Norges planhalva.

– Vi spelade 2,08 över 90 minuter och han sa tre tilläggsminuter, plus att under den tiden låg en norsk spelare hur länge som helst dessutom. Vi är ju här för att spela fotboll och då vill vi spela full tid.

– Så därför var jag lite ilsk, förklarar Janne Andersson sin reaktion.

Vad sa du till domaren?

– Ungefär det jag sa nu fast på engelska för annars hade han ju inte förstått mig. Och kanske i ett lite annat tonläge. 

Norges förbundskapten Lars Lagerbäck var nöjd med det oavgjorda resultatet, trots att man återigen tappade en ledning. 

– Det är en ganska jämn kamp, även om jag tycker vi har en del chanser där vi kunde ha avgjort, men jag kan inte klaga alltför mycket på resultatet. Jag är förhållandevis nöjd med allting, förutom att vi tappar två poäng.

Vad säger du om Norges EM-chanser efter den här matchen?

– Jag vet inte, men vi är definitivt inte i vinnarspåret. Tabellen ljuger inte, vi måste ha hjälp om vi ska ska ha en chans.

Läs också: Poängtapp för Sverige – men EM-drömmen lever