Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/asllani-aldrig-trivts-lika-bra-i-landslaget-som-nu/

Fotboll

Asllani: ”Aldrig trivts lika bra i landslaget som nu”

”Jag har aldrig trivts lika bra i landslaget som jag gör nu”, säger Kosovare Asllani. På fredagen inledde stjärnan sommarens VM-äventyr med träning i Båstad. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

BÅSTAD. Hon har spelat i landslaget i över tio år. Och på nästan alla positioner.

Men aldrig har Kosovare Asllani trivts bättre än inför sommarens VM.

– Jag tycker att man utnyttjar min kapacitet bäst nu, säger stjärnan. 

Hon har skapat rubriker, briljerat, kritiserats och hyllats. 

Men frågan är om Kosovare Asllani, det tidigare Frankrike- och Englandsproffset som 2017 vände hem till Linköping, har varit bättre än inför sommarens VM.

Det är tio år sedan hon spelade sitt första mästerskap (EM 2009). Sedan dess har hon varit anfallare, yttermittfältare och innermittfältare – för att nu utnyttja sin kreativitet som det sistnämnda, i en fri central roll strax bakom anfallarna i förbundskapten Peter Gerhardssons spelsystem. 

– Jag har varit i landslaget i över tio år nu, säger Asllani, som just nu VM-laddar med Blågult i Båstad. 

– Och jag tycker att man utnyttjar min kapacitet bäst nu, med den rollen jag har fått och får.

På vilket sätt?

– Mina spetskvaliteter kommer bäst till nytta i en sådan yta som jag får spela i under Peter, där jag får vara bakom anfallarna och kunna hämta mycket boll, där man har mig som spelpunkt, för att sedan leverera in i sista tredjedelen, säger Asllani och tillägger:

– Jag har aldrig trivts lika bra i landslaget som jag gör nu. 

Vad ger det erfarenhetsmässigt att du har spelat på så många positioner?

– Jag har alltid varit bra på att läsa spelet, men jag tror att jag har blivit en bättre försvarsspelare de senaste åren och bättre på att förutse var jag kan vinna bollen mest. Det är viktigt.

Autografskrivning efter första VM-träningen på Örebäcksvallen i Båstad. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Landslaget gjorde på fredagen sin första träning i Båstad, där VM-förberedelserna har gått in i skarpt läge. Nästa vecka väntar genrep mot Sydkorea i Göteborg, och den 5 juni lyfter planet mot slutspelet i Frankrike.

För Asllani blir det karriärens andra VM och sjunde stora mästerskap. Hon är given i startelvan – och även en ledargestalt utanför planen.

– Jag har ju vuxit ut med min erfarenhet och mitt ansvar, säger hon. 

– Om jag tänker tillbaka på mitt första mästerskap, 2009 – med Sara Thunebro, Therese Sjögran, Lotta Schelin är det svårt att jämföra med den truppen som är i dag. 

Kosovare Asllani gör karriärens första mästerskapsmål, i 2–0-segern mot Italien i EM 2009. Här med tidigare landslagsstjärnorna Victoria Sandell (då Svensson) och Therese Sjögran. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Med sina 29 år (hon fyller 30 senare i sommar) är stjärnan en av blott fem 80-talister i den svenska truppen. Hon har upplevt förbundskaptensbyten, nya spelsätt och nya spelsystem. Hon har tagit OS-silver 2016 och åkt ut utan en enda seger i VM 2015. 

På frågan vad som utmärker årets VM-trupp, som den 11 juni premiärspelar mot Chile i Rennes, svarar Asllani:

– Sedan Peter kom in (2017) har vi ändrat vårt sätt att spela. Vi är ett mer spelande landslag. 

– Försvarsmässigt har vi alltid varit bra, men omställningsspelet kommer att vara väldigt viktigt. Vi har snabbhet där framme, det har vi haft tidigare också, men jag känner att vi har en större bredd kring snabbheten nu. Det handlar inte bara om två-tre personer. Utan de som hoppar in kan också vara de som gör skillnad. 

Hur märker man att VM närmar sig?

– Det är helt sjukt, säger Kosovare Asllani och ler. 

– Jag har varit bra på att leva i nuet och har bara tagit en match i taget. Men nu står man här och så har tiden bara flugit i väg. 

Läs mer:

Blåsig VM-start för fotbollsdamerna 

”Euforisk” Gerhardsson har samlat VM-truppen 

Stor fakta: Sveriges trupp i fotbolls-VM 

Fotbolls-VM i Frankrike 2019 – stor guide