Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/asllani-alltid-sugen-pa-att-gora-den-albanska-ornen/

Fotboll

Asllani: Alltid sugen på att göra den albanska örnen

Kosovare Asllani firade ett mål med den ”albanska örnen” i VM-kvalmatchen mot Ukraina förra sommaren. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

DEAUVILLE. Hon har gjort två mål i VM men avstått från en laddad målgest.

I VM-kvalet i fjol firade Kosovare Asllani med den ”albanska örnen”.

– Den är man alltid sugen på. Men folk vet om min historia redan, säger fotbollsstjärnan.

Det var i VM-kvalet mot Ukraina i augusti som Kosovare Asllani skapade rubriker.

Efter sitt 3–0-mål i Göteborg formade den svenska landslagsstjärnan händerna till den tvåhövdade ”albanska örnen” – samma målgest som ett par månader tidigare hade gett schweiziska herrspelarna Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka och Stefan Lichtsteiner böter i VM.

Gesten kan ses som kontroversiell och politiskt laddad. Shaqiri och Xhaka har precis som Asllani kosovoalbanska rötter, och när stjärnorna avgjorde en VM-match mot Serbien twittrade den svenska stjärnan:

”Känslomässig match, tack Shaqiri och Xhaka.”

När hon själv kopierade symbolen handlade det dock inte om politik, har Asllani tidigare berättat.

– Vissa anser att den är politiskt laddad. Men det är den inte och jag är stolt över att jag gjorde den, sade hon till Expressen i fjol.

Hon fyllde i för Aftonbladet:

– Det var en hyllning till Kosovo, mitt ursprung. Samtidigt lite till mina brorsbarn som lärt sig den. De var hemma och kollade så det var lite till dem också. 

Ett par månader senare stod det dock klart att Asllani uppmanats att skippa örnen. ”Obegripligt”, tyckte stjärnan själv, medan landslagschefen Marika Domanski Lyfors sade till Expressen:

– Det var ju mycket snack om gesten med tanke på det som hände i VM.

– Fifa och Uefa (det internationella respektive europeiska fotbollsförbundet) är väldigt tydliga i sina regler när det kommer till politiska budskap. Det är ganska solklart att det inte är tillåtet. Vi förbjuder inte henne att göra målgesten, men med tanke på Fifas regelverk känns det onödigt att utmana ödet.

Väl påpassad. Kosovare Asllani under tisdagens pressträff i Deauville, utanför Le Havre i Normandie. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Tio månader senare är sommarens VM i full gång.

Kosovare Asllani har redan gjort två mål i turneringen, men någon albansk örn har publiken inte fått se.

Har du varit sugen på att göra den?

– Den är man alltid sugen på, säger 29-åringen och ler.

– Men folk vet om min historia redan och Kosovo är otroligt stolta över mig. Och jag är väldigt stolt över dem. Och det vet de. Det är det viktigaste, fortsätter hon.

Någon diskussion just inför VM har Asllani och landslagsledningen inte haft om målfiranden. Men det svenska förbundets rekommendation står fast.

Vad tycker du om Fifas regler kring den här typen av gester?

– Det är inget jag lägger fokus på nu, säger Asllani.

– Man är glad om man kan bidra och göra mål, det är det viktigaste. 

Sverige möter världsettan USA på torsdag i en gruppfinal i VM. Asllani konstaterar att matchen blir något annat än 2–0- respektive 5–1-mötena med Chile och Thailand.

– USA kommer att testa oss väldigt mycket. Men det blir en bra erfarenhet och en bra match att ta med sig i bagaget inför kommande slutspel (åttondelsfinalen på måndag).

– I de två första matcherna har vi fått ha nästan hela vårt lag på offensiv planhalva. Mot USA blir det mer omställningsspel. Det kan passa oss bra.

Läs mer:

Så ska Sverige såra USA i gruppfinalen i VM 

Fotbolls-VM i Frankrike 2019 – stor guide