Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/asllani-om-starten-i-spanien-frustrerande/

Fotboll

Asllani om starten i Spanien: ”Frustrerande”

Kosovare Asllani under Sveriges senaste landslagssamling. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

I somras flyttade Kosovare Asllani från damallsvenska Linköping till spanska CD Tacón, som nästa år byter namn till Real Madrid. 

Den svenska landslagsstjärnan i fotboll var medveten om att omställningen skulle vara stor, men känner ändå en frustration över att klubblaget tampas i botten av den spanska ligan. 

– Kommer man från vinnande lag och alltid är med och utmanar om titlar är det klart att det är frustrerande, säger Asllani.

På måndagen utsågs Kosovare Asllani till årets bästa forward vid Fotbollsgalan. 

I landslaget är hon offensiv mittfältare, men i klubblaget CD Tacón (Real Madrids damlag, som nästa år byter namn till just Real Madrid) bildar hon allt som oftast anfallspar tillsammans med landslagskollegan Sofia Jakobsson. 

Men säsongen i Spanien har inte helt motsvarat de förväntningar som Asllani haft. 

– Det är första gången jag tar mig an en sådan utmaning och det har verkligen varit en utmaning. Samtidigt är det ett unikt lag som byggs från grunden och jag vill vara en av hörnstenarna från start. Den utmaningen har jag tagit mig an och vill vara med och bygga laget för att vinna i framtiden, säger hon. 

CD Tacóns säsong har präglats av svaga resultat och laget ligger näst sist i högstaligan i Spanien. En seger på åtta matcher är facit för Asllanis lag och svenskan betonar att laget bygger för framtiden. 

– Det handlar mycket om att ha tålamod. Vi är ganska långt ifrån att ha ett lag som utmanar, även om vi är på väg. 

Tidigare i sin karriär har Asllani spelat i klubbar som Paris Saint-Germain, Manchester City och damallsvenska Linköping. I samtliga klubbar har hon varit med i kampen om ligaguldet – och vunnit flera gånger. Omställningen till bottenstrid i Spanien har därför varit frustrerande. 

– Kommer man från vinnande lag och alltid är med och utmanar om titlar är det klart att det är frustrerande. Om det inte hade känts så hade jag inte varit den fotbollsspelare jag är i dag. Samtidigt visste jag vilken utmaning jag tog mig an. Det kommer ta tid och man kommer bli frustrerad, men jag är en person som pushar för att laget ska ta sig framåt hela tiden. Vi tar pusselbit för pusselbit just nu, säger hon. 

Säsongen i Spanien har inte bara präglats av svaga sportsliga resultat. Vid sidan av plan har en konflikt mellan det spanska spelarfacket AFE och ACFF, som företräder de spanska damklubbarna, blossat upp. Den centrala delen i konflikten rör spelarlöner, där facket kräver en minimilön på mellan 16.000 och 20.000 euro per år, och att ligans spelare ska ses som heltidsproffs. 

Om inget oförutsätt händer inleder spelarna i helgen en strejk, men Asllani själv är fåordig kring konflikten mellan AFE och ACFF.

– Det är svårt för mig att kommentera den. Jag vet nog lika mycket som ni journalister, säger hon. 

Läs mer: Asllanis klubb kvar i botten efter ny smäll