Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Asllanis skada är inte allvarlig

Kosovare Asllani är inte allvarligt skadad – och hennes EM är inte i fara. Men mycket talar för att den svenska anfallaren inte spelar i matchen mot Italien.

Det var dagen efter 5–0-krossen mot Finland, startelvan återhämtade sig på hotellet medan reserverna tränade i solen på Rambergsvallen.

Det var helt enkelt en dag att njuta av för det blågula fotbollslandslaget.
Inte minst sedan landslagsläkaren Yelverton Tegner hade skingrat orosmolnen kring Kosovare Asllanis vänsterfot.

– Hon har skadat inre ledbandet i foten och varit på magnetkameraundersökning i dag, och det visar bara en liten liten skada, säger han.

– Det stora inre ledbandet, säg att det består av 100 fibrer, då kanske det är två som har gått sönder. Så det är en väldigt liten skada. Men det gör ont.

Efter straffmissen i EM-premiären mot Danmark hade Asllani länge en desto roligare afton mot Finland. 23-åringen – i Paris Saint-Germain sedan i höstas – hade fötterna och huvudet inblandade i mycket av det som Sverige skapade i anfallsväg.

Ett skott från Asllani låg bakom Nilla Fischers 2–0-mål på retur. En nick från Asllani betydde 3–0 strax därefter. En passning från Asllani gav Lotta Schelin fritt fram att göra 4–0, men sedan – en olycklig landning på vänsterfoten tvingade Asllani att byta.

Tiden för återhämtning inför gruppspelsavslutningen mot Italien är knapp, och Yelverton Tegner bedömer att chanserna till spel redan på tisdag är 50/50 för Asllani.

– Till kvartsfinalspel är hon definitivt klar. Men det är lite tajt nu, sådana här skavanker får inte tid att återhämta sig, säger Tegner.

För Sverige väntar också betydligt viktigare matcher senare i EM. Avancemanget är i praktiken säkrat, och mot Italien räcker en poäng för att säkra gruppsegern som ger enklast möjliga lottning i kvartsfinal.

– Är det en 50/50-situation och en final så kör man ju. Nu är vi i ett annat läge, så nu får vi nog resonera fram och tillbaka innan vi tar ett slutgiltigt beslut, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

TT: Är det vettigt att låta Asllani spela redan mot Italien?

– Både och, skulle jag säga. För någonstans, "Kosse" borde ha ett ganska gott självförtroende nu. Och att få fortsätta i det "flowet" kan vara viktigt, i stället för att få ett avbrott, säger Persson.

– Sedan är det ju Italien vi möter, de har luriga spelare och tvekar inte att gå in i duell.

När Asllani byttes ut mot Italien ersatte Jenny Hjohlman på topp. Ett annat tänkbart alternativ är att Sofia Jakobsson flyttar upp från vänsterkanten till anfallet.