Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

”Att AIK skulle vara infiltrerat av mörka krafter är en anka”

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån och Privat

Han jobbar till vardags med att synliggöra kulturlivet i Stockholms stad som vd för Kulturdirekt, men i fotbollskretsar är han en doldis.

I kväll ska Jonny Jergander väljas till ny ordförande i AIK Fotboll.

För DN:s Lars Grimlund berättar 50-åringen från Nacka om varför han blev AIK:are, sin relation till nuvarande ordföranden Johan Segui, om hot, bengaliska eldar, supporterkultur – och planen på dubbla guld, redan i år.

Är inte du en kulturknutte?

– Det får man kanske säga att jag är men vi brukar väva ihop det med idrott och kalla det för kultur och fritid. Jag brinner för ungdomars rätt att få vara med oavsett om det handlar om teater eller att man vill lira fotboll.

Varför blev det AIK?

– När jag var liten och började lyfta blicken i början av 1970-talet för att se vad som såg ballt ut, då gick det inte att komma ifrån att AIK-emblemet var absolut det snyggaste tillsammans med de svarta dräkterna.

Vad fångade dig först, fotbollen eller hockeyn?

– Det var hockeyn som gällde på den tiden. Leif ”Honken” Holmqvist, honom följde jag och hade idolbilder på. Med ”Honken” i AIK-tröja så var man såld, ”Råttan” Edberg var en annan idol.

Har du spelat själv?

– Nej, det har jag inte gjort men jag önskar jag kunde skryta med det. Jag hade en förödmjukande kort karriär i Kvarnviken i Blackeberg när jag var liten. Jag tror vi förlorade varenda match och när vi förlorade minst var det 2–9 eller något sånt, vi jublade som att vi hade vunnit.

Varför tror du att du får förfrågan om att bli AIK-ordförande?

– Det vill jag nog överlåta åt andra att svara på. Men om jag ska ha någon som helst idé så tror jag att det handlar om att jag är en föreningsmänniska med stort hjärta och värnar om medlemsdemokrati. Får jag förtroendet så ska jag tillsammans med mina styrelsekollegor göra mitt yttersta för att det blir bra på alla sätt och vis, årsmötet bestämmer.

Är demokratin inom AIK särskilt viktig?

– Det finns inte så många vettiga sammanhang där vi vanliga medborgare kan göra skillnad. AIK är en stor förening och viktig för många.

Har du tankar om de andra som föreslås som styrelsemedlemmar?

– Jag har så klart kastat ett öga på det men har ingenting att kommentera, det är bra kandidater allihop.

Johan Segui ser ut att få lämna över ordförandeposten till dig och är nu förslagen som styrelsemedlem, har du talat med honom om hur det är att vara ordförande?

– Jag känner ju Johan så vi har ju kontakt men jag har inte pratat specifikt kring de frågorna. Johan är en bra person.

Det är medlemmarna som bestämmer vem som ska bli ordförande, tror du att du blir godkänd?

– Jag har faktiskt inte en aning. Jag är i sammanhanget kanske ett okänt namn, vad som helst kan ju hända. Det är medlemmarna som bestämmer och så ska det vara i de här sammanhangen och så är det definitivt i AIK.

Det ser inte ut att bli någon strid, de stora supporterorganisationerna har gått ut med att du är okej, känns det bra?

– Jag har ingen kommentar till det, det är så många rykten fram och tillbaka. Det är många som undrar vad jag är för filur, jag sitter förvisso i AIK:s huvudstyrelse sen ett par år tillbaka men har inte suttit i fotbollssammanhang tidigare, det är klart att det är många som har tankar om det och så ska det vara. Annars vore det konstigt.

Vad ska du göra med AIK?

– Jag får vänta lite med svar på den typen av frågor, i dagsläget är jag en kandidat och det behöver nödvändigtvis inte vara jag som går ifrån årsmötet som ordförande. Som gnagare kan jag säga att AIK är Nordens största och bästa fotbollsklubb och så ska det fortsätta att vara, med eller utan mig.

Det är bara två supportar, Jonas Galotta och Bobo Sörensen, som skrivit motioner till årsmötet, varför är medlemmarna inte mer aktiva i en stor förening?

– Jag har erfarenheter från andra sammanhang och det varierar rätt mycket hur aktiva medlemmarna är. Det brukar inte vara så mycket mer i hockeyn eller huvudstyrelsen. Jag upplever det som att det ofta är en eller två personer, inte nödvändigtvis samma som du nämner, som är aktiva.

Sofia B Karlsson lämnade AIK efter hot sedan hon drivit ”Fotboll för alla” oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning. Hur ser du på det?

– AIK ska vara en klubb för alla, det är viktigt. Det är inte helt lätta frågor att hantera, det är ju trots allt en oerhörd massa medlemmar som väljer att vara med, det är många att ta hänsyn till.

Det pratas om att mörka krafter som mc-gäng infiltrerar allsvenska klubbar, AIK ska vara en av dem. Är det något du känner oro för?

– Nej, det gör jag inte. Jag har också läst den typen av tankar både kring AIK och andra storklubbar. Jag kan inte uttala mig för andra än AIK men det är en riktig anka, den finns inte. Jag har aldrig sett eller hört att det skulle vara någon sorts infiltration på det sättet.

– Jag har aldrig känt det minsta hot eller något i den riktningen. Däremot kan jag, i egenskap av gnagare, i vissa situationer uppleva situationer som hotfulla, i samband med vissa matcher till exempel. Men då är det framför allt från motståndarsupportrarna.

Det är tuffare att sitta i fotbollens styrelse, hur kommer du hantera eventuella hot?

– Om jag skulle bli ordförande? Det finns många passionerade supportrar och ibland slår det slint. Skulle jag hamna i en sådan situation så får jag hantera det efter bästa förmåga. Det är för jäkligt att det har hänt historiskt sett, vi får hoppas att sånt är över.

Bengaler och maskerade fans, hur stort är problemet?

– Jag tycker att supporterkulturen tillför någonting, den är bra. Det är inte bara en AIK-fråga, naturligtvis. Vi måste förhålla oss till vad lagar och förordningar säger, det måste ju vara säkert på våra arenor. 

Ordförande väljs på ett år, är det inte lite för kort tid för att sätta sin prägel på verksamheten?

– Man hinner nog inte uträtta så mycket på ett år men oavsett vem som blir vald så är det bra att kunna byta ut en person efter ett år om det inte blir bra.

Vad tycker du om Djurgården och Hammarby?

– Det är naturligtvis en komplicerad relation till de andra klubbarna i stan. Det är fantastiskt kul att vi har tre så pass bra storklubbar så att vi får till riktigt häftiga derbyn, bara AIK vinner. Om det inte går AIK:s väg har jag det svårt, då mår jag inte bra. Jag har hybris som alla gnagare, vi vill vara bäst, så klart.

Hur går det för Gnaget i cupen?

– Det blir guld.

I allsvenskan då?

– Vi snackar guld där också, så klart.

Fakta. Jonny Jergander

Ålder: 50 år.

Bor: Nacka.

Familj: Gift och har två pojkar, 20 och 18 år.

Arbete: Verksamhetsansvarig och vd för Kulturdirekt.

Uppdrag: Sitter i AIK:s huvudstyrelse sedan 2014.

Medlem i föreningar: Riksteatern och ständig medlem i AIK.

Aktuell: Föreslagen som ny ordförande i AIK FF.