Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-25 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/att-vakna-upp-som-fotbollens-feministikon/

SPORT

Att vakna upp som fotbollens feministikon

Bild 1 av 6 I hjärtat av mångkulturella Möllevången i Malmö knivhöggs Showan Shattak av ett gäng nazister från Svenskarnas parti. En angripare satt på honom och matade slag mot huvudet. I dag lever han med ständig huvudvärk, extrem trötthet och ett närminne som är ”åt helvete”.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 6 Den första Malmö FF-matchen Showan såg var Zlatan Ibrahimovics debut mot Café Opera 1999. ”Efter det var jag fast.”
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 6 Åsa Wendin kramar sin vän Showan på sportbaren Retro. Tårarna kommer när Åsa talar om nazisternas mordförsök och vad som hände sen.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 6 ”Kom igen pågar!” ropar Showan uppmuntrande till MFF-spelarna när de hamnar i underläge mot Djurgården.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 6 Läkarna tvingades såga loss en stor del av Showans skallben. En plastbit håller vänster hjärnhalva på plats.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 6 Som initiativtagare till Fotbollssupportrar mot homofobi arbetar Showan för en mer inkluderande läktarkultur, där fjolla och bög inte är skällsord.
Foto: Anders Hansson

Nazisterna slog nästan ihjäl honom. Ropet ”Kämpa Showan!” spreds över världen. Nu är Showan Shattak tillbaka. Han har sex skruvar i skallen. Huvudet värker. Men han kämpar. För Malmö FF – och mot nazism.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in