Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-26 01:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/att-vakna-upp-som-fotbollens-feministikon/

Sport

Att vakna upp som fotbollens feministikon

Bild 1 av 6 I hjärtat av mångkulturella Möllevången i Malmö knivhöggs Showan Shattak av ett gäng nazister från Svenskarnas parti. En angripare satt på honom och matade slag mot huvudet. I dag lever han med ständig huvudvärk, extrem trötthet och ett närminne som är ”åt helvete”.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 6 Den första Malmö FF-matchen Showan såg var Zlatan Ibrahimovics debut mot Café Opera 1999. ”Efter det var jag fast.”
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 6 Åsa Wendin kramar sin vän Showan på sportbaren Retro. Tårarna kommer när Åsa talar om nazisternas mordförsök och vad som hände sen.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 6 ”Kom igen pågar!” ropar Showan uppmuntrande till MFF-spelarna när de hamnar i underläge mot Djurgården.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 6 Läkarna tvingades såga loss en stor del av Showans skallben. En plastbit håller vänster hjärnhalva på plats.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 6 Som initiativtagare till Fotbollssupportrar mot homofobi arbetar Showan för en mer inkluderande läktarkultur, där fjolla och bög inte är skällsord.
Foto: Anders Hansson

Nazisterna slog nästan ihjäl honom. Ropet ”Kämpa Showan!” spreds över världen. Nu är Showan Shattak tillbaka. Han har sex skruvar i skallen. Huvudet värker. Men han kämpar. För Malmö FF – och mot nazism.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in