Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 23:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/bajentranaren-ser-oss-inte-som-titelaspiranter/

Fotboll

Bajentränaren: ”Ser oss inte som titelaspiranter”

Hammarbys David Fällman deppar efter matchen mot Helsingborg. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Under söndagen ställs Hammarby mot AFC Eskilstuna på Tele2 Arena. Stockholmarna jagar sin första seger i allsvenskan 2019 efter två kryss och en förlust. Många ser Hammarby som titelaspiranter, men tränaren Stefan Billborn håller inte med.

– Vi har inte ekonomin och truppen för det men om allt slår rätt kan vi vara med och hota alla lag, säger han. 

Rätta artikel

Förra säsongen tippades Hammarby på nionde plats av media. Då slutade laget fyra i tabellen. Inför den här säsongen tippades Hammarby sexa, trots det ser många att Hammarby kan utmana om guldet.

– Jag vet inte om jag ser oss som titelaspiranter och det har jag aldrig gjort egentligen. Jag har hört flera som antytt att guldet kan vara förlorat i april. Det klart att vi ska vinna matcher men realistiskt sett ska vi inte ha en chans att vinna allsvenskan. Vi har inte ekonomin och truppen för det men om allt slår rätt kan vi vara med och hota alla lag, säger Billborn och fortsätter:

– Förra året tippades vi på nionde plats och då var vi med fram till omgång 22. Det klart att vi kan utmana men jag tror inte att vi ska betrakta oss som titelaspiranter. Men jag tycker att vi kan vara med där uppe och hugga. 

Hammarby har inlett den allsvenska säsongen med två 1–1-matcher mot Elfsborg och Kalmar följt av en förlust senast mot Helsingborg.

– Prestationerna har varit upp och ner och jag kan sammanfatta det som att vi absolut inte är nöjda med den poängutdelningen men samtidigt tycker jag att vi inte haft marginalerna med oss. Framför allt i de två första matcherna. Mot Kalmar ska vi vinna nio av tio gånger så som den matchen ser ut, säger Stefan Billborn. 

Mot Kalmar fick Hammarby ett mål bortdömt för offside i matchens slutminuter. I förlustmatchen mot Helsingborg tappade målvakten Gianluca Curci dråpligt in bollen vilket fastställde slutresultatet, 2–1. 

Billborn menar att det är viktigt att inte fokusera för mycket på de tidigare resultaten och på det som varit dåligt. 

– Om man gör det är risken att vi börjar ändra på saker som vi varit väldigt bra på. Prestationerna har stundtals varit ganska bra även om jag inte tycker att det var fallet mot Helsingborg men vi är i alla fall inte sämre än dem. Men det svider ju att vi inte får något med oss ifrån den matchen och bara en poäng mot Kalmar.  

Det som har saknats är målskyttet, Hammarby har bara gjort tre mål på tre matcher. 

– Vi måste göra mål, i de två första matcherna skapar vi otroligt många chanser och jag tror att vi har högst målchansvärde av alla lag i allsvenskan efter de två första omgångarna. Men vi gör inte mål och det är för dåligt. När vi väl släpper in mål gör vi det alldeles för enkelt.

Hammarby möter nykomlingarna AFC Eskilstuna på påskdagen. Gästerna har inlett sin allsvenska säsong med vinst mot Göteborg, förlust mot Sirius och kryss mot Örebro. 

– De är ett mer homogent lag nu med betoning på lag än då de senast spelade i allsvenskan (2017). Då hade de många starka karaktärer som kanske spelade mer solo och tyckte att de var lite bättre än vad de var. Nu känns Eskilstuna mer som ett lag som vet om sina kvaliteter och brister, säger Stefan Billborn.

Hur ska ni spela och vad kan ni hota Eskilstuna med? 

– Vi ska spela efter våra styrkor och egentligen inte titta så mycket på dem. Det var den melodin vi gick efter förra året och det är den målsättningen vi har även i år. I nio av tio matcher ska vi kunna kliva ut och spela vår fotboll och inte titta för mycket på motståndet. Det handlar mer om att titta på Eskilstunas grundorganisation och försöka betona olika saker i vårt spel som blir viktigt i den här matchen. 

Inför söndagens match ligger Hammarby sist i tabellen.