Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ballon-dor-till-megan-rapinoe/

Sport

Messi och Rapinoe utnämnda till världens bästa fotbollsspelare

Bild 1 av 2 Lionel Messi.
Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP
Bild 2 av 2 Megan Rapinoe.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Lionel Messi är världens bäste fotbollsspelare. Det står klart efter att France football på måndagskvällen delade ut Ballon d’Or 2019. Med det står argentinaren ensam på sex guldbollar, en mer än Cristiano Ronaldo. 

Tidigare under kvällen utsågs Megan Rapinoe till världens bäste på damsidan.

När mittfältaren Luka Modric förra året utnämndes till världens bästa fotbollsspelare bröts en sällan skådad dominans inom världsfotbollen. Han blev den första spelaren som inte var Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi att vinna Ballon d’Or på tio år. 

En frågeställning var då huruvida portugisens och argentinarens prenumeration på Guldbollen var över på riktigt. Det punkterades på måndagskvällen, när Messi återtog titeln och för sjätte gången utsågs till världens bäste fotbollsspelare.

– För tio år sedan fick jag min första Ballon d’Or. Då var allt det här otänkbart, sade 32-åringen som även riktade tack till sina lagkamrater i Barcelona och till journalisterna som röstat på honom. 

Med detta blir Messi historisk, eftersom han bryter dödläget med Ronaldo som vunnit fem gånger. Ronaldo var inte på plats när priset delades ut. 

Liverpools försvarare Virgil van Dijk, som var framstående när laget spelade hem förra årets Champions League-titel, räknas som världens näst bäste spelare, före Cristiano Ronaldo som kom trea i röstningen.  

Tidigare under kvällen utsågs amerikanskan Megan Rapinoe till världens bästa spelare på damsidan. 

Rapinoe prisas bland annat för sina insatser i Fotbolls-VM, där hon var med och spelade hem USA:s andra raka guld och själv vann skytteligan i turneringen.

Rapinoe kunde inte närvara i Paris men skickade en videohälsning. 

– Jag kan inte fatta att jag är den som vinner. Jag vill tacka alla mina lagkamrater, mina tränare, mitt förbund, för att de tillåter mig vara den person jag är på och utanför planen, sade Rapinoe som även tackade sin flickvän för stödet. 

Rapinoe har förutom sitt sportsliga bidrag hyllats brett för sitt politiska engagemang. Bland annat vägrade 34-åringen sjunga landets nationalsång under fotbolls-VM 2019, som en protest till ”alla sorters orättvisa som Donald Trumps kabinett står för”. 

Det är blott andra gången i historien som priset delas ut inom damfotbollen. Förra året var första gången, då vann norskan Ada Hegerberg.

Bland de nominerade fanns tre svenska spelare, Nilla Fischer, Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson.