Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Banusic: ”Hon försöker indikera att jag inte är svensk”

Hon är bästa svenska målskytt i damallsvenskan.

Men till EM i somras kom Marija Banusic inte med.

När landslaget startar om, under nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson, är spelaren med mellannamnet Maredinho dock given.

– Jag fick aldrig en ärlig chans från Pia Sundhage. Det är tråkigt, säger hon.

På söndag kan Linköping koppla guldgreppet borta mot Rosengård i allsvenskan. 
Sedan väntar uppehåll och VM-kvalsamling – när Peter Gerhardsson för första gången leder de svenska fotbollsdamerna.

För Marija Banusic, anfallaren som i år har öst in mål för mästarlaget Linköping, blir VM-kvalpremiären speciell. Inte bara spelas matchen i Varazdin, staden i norra Kroatien där 21-åringen har delar av sin släkt. Landslagssamlingen handlar även om en comeback i blågult, efter två och ett halvt års frånvaro.

Att Banusic inte var en del av Pia Sundhages EM-trupp i somras fick en och annan expert att lyfta på ögonbrynen. Gerhardsson, å andra sidan, har kallat spelaren för den ”kanske bästa målskytten av alla”.

– Vi har träffats en gång och hade en bra dialog, säger Marija Banusic om den nye förbundskaptenen.

– Han verkar väldigt kunnig och vill spela en offensiv och spelförande fotboll. Det ska bli spännande att se.

Det är en av sommarens allra sista dagar i Stockholm när Marija Banusic kliver av tåget från Linköping och möter DN i solglasögon.

DN mötte Marija Banusic under en av sommarens sista dagar.
DN mötte Marija Banusic under en av sommarens sista dagar.

Vi pratar om guldstriden, uppväxten i Uppsala, om integration och fotbollsdrömmar. Men givetvis också om det som skapat rubriker under året: ”petningen” från EM-truppen, och den påstådda konflikten med den tidigare förbundskaptenen Pia Sundhage.

Banusic har tidigare varit fåordig kring vad som hände i våras. Nu väljer hon att ge sin bild.

– Det är ett rykte som har skapats av någon med väldigt fantasifulla tankar, att vi skulle ha någon sorts dispyt. Det har vi inte, säger hon efter viss betänketid.

– Jag kan inte svara å Pias vägnar när det gäller uttagningar. Tar hon inte med mig så tar hon inte med mig. Men det är en av de största grejerna att få representera sitt land. Så det är klart att jag ville spela för landslaget.

I en uppmärksammad intervju med sajten damfotboll.com före EM antydde den tidigare assisterande förbundskaptenen, Lilie Persson, att anledningen till att Banusic inte spelat i landslaget var att hon inte velat underordna sig laget.

– När man är med i ett svenskt landslag måste man kunna spela på flera positioner och underordna sig laget. Det köpte inte Marija, sade Persson.

Banusic bekräftar att diskussionen har handlat just om positionsbyten, men håller inte med om bilden som målats upp.

– Det stämmer inte. Det stämmer verkligen inte, säger hon.

Hon tillägger om Perssons ordval:

– Jag förstår inte vad hon menar med det uttalandet, men det verkar som att hon försöker främmandegöra mig, att hon understryker att jag inte har en svensk bakgrund. Jag har alltid spelat för Sverige. Inget annat landslag.

Det är tröttsamt att hon försöker indikera att jag på något sätt inte är svensk

– Jag har fått väldigt mycket frågor från kompisar om vad hon menade. ”Varför sa hon 'svenskt' landslag och inte bara 'landslag'?” Då svarade jag ”det verkar som att hon enbart ser mig som en person med utländsk bakgrund”. Det är tröttsamt att hon försöker indikera att jag på något sätt inte är svensk och att jag inte kan spela för svenska landslaget, för att jag inte kan ”underordna mig” – vilket är helt inkorrekt.

– Jag tycker att det säger mer om Lilie än vad det gör om mig.

Vad som hände i våras, säger Banusic, var att hon tackade nej till en landslagplats inför en EM-uppladdningssamling.

Anledningen? Firma Sundhage/Persson ville ha med henne som yttermittfältare i stället för anfallare.

– Jag är en forward. Jag har aldrig spelat yttermittfältare i hela mitt liv.

– Så då kände jag att jag skulle lägga mitt ego åt sidan - och i stället ge någon annan chansen. Det kändes inte som att jag skulle kunna bidra med mina kvaliteter där.

När du väl har fått chansen – du har spelat fyra A-landskamper – känner du att du då har kunnat visa vad du vill i landslaget?

– Det har varit tydliga riktlinjer under Pia hur en forward ska agera, säger Banusic.

– Det kanske inte riktigt har klickat. Vi har liksom krockat lite.

Hon fortsätter:

– Jag försökte mitt bästa. Men det räckte inte till för att hon skulle ge mig en ärlig chans. Jag har aldrig känt att jag har fått en ärlig chans från henne. Det är tråkigt.

Banusic pratar mycket om just synen på fotboll, också på klubbnivå. Innan hon inför årets säsong kom till Linköping har hon känt sig hämmad på planen, säger hon.

– Jag ser fotboll på ett sätt, och det kanske inte är på samma sätt som väldigt många i Sverige gör. Därför kan det bli lite krock, säger hon.

Förklara.

– Jag har inspirerats mycket av spelare som lyfter fram det tekniska och kreativa, som Ronaldinho, Messi och Iniesta. Det är den typen av spelare som jag strävar efter att bli, och jag är kanske en spelare som behöver frihet för att göra de sakerna som jag är bra på. Men i tidigare klubbar har det varit lite så att jag måste passa in i en uträknad roll. Och det funkar inte alltid. Det gick inte för mig.

Vad har du hittat i Linköping för att få det att lossna?

– Jag har hittat mig själv och jag har kunnat vara mig själv. Jag har fått utrymme att kunna uttrycka mig, både på planen och utanför. Det är jättekul att Kim (tränaren Björkegren) vill ta fram det bästa i mig, och i alla.

Marija Banusics föräldrar kom till Sverige från forna Jugoslavien 1992. Tre år senare föddes fotbollsspelaren som trots sina blott 21 år – hon fyller 22 under landslagssamlingen – redan har spelat i en rad allsvenska klubbar och levt proffsliv i Chelsea. Redan som tonåring var hon nära EM (2013). Nu ställs siktet in på VM 2019.

– Det känns som att jag har levt väldigt länge, säger Banusic och skrattar.

– Men jag har fortfarande långt kvar. Jag är inte där jag drömmer om att vara än, men det kommer.

Drömmarna har alltid funnits där. Liksom fotbollen.

Banusic berättar om uppväxten i Stenhagen i Uppsala, där hon spelade tillsammans med pojkar på idrottsplatsen efter skolan.

Först som 13-åring kom hon med i ett damlag (Fyris).

Vi spelade alltid fem mot fem, och det handlade mycket om att showa

– När jag var yngre så var jag ensam hela tiden. Det fanns inga flicklag där jag bodde. Bara pojklag. Så på fritiden brukade jag spela med killar, säger hon.

Vad lärde du dig av det?

– Jag blev tuffare. Nu kan man tro att ”flickor är inte tuffa från början”, men det är inte så jag menar. Det är en annan inställning som killar har. Vi spelade alltid fem mot fem, och det handlade mycket om att showa.

Hur skulle du beskriva Stenhagen som område?

– Det är ett händelserikt område, både positivt och negativt tyvärr.

– Jag hade en bra uppväxt där, även om det fanns vägar man kunde ta som skulle resultera i något väldigt negativt i längden. Men jag hade min fotboll, och min familj.

Fotbollsminnena från uppväxten har fått Marija Banusic att engagera sig i ett projekt i Linköping. Så ofta hon hinner besöker hon initiativet Bollihops fotbollsträningar i Berga, en barn- och ungdomssatsning på flickor med utländsk bakgrund.

– När jag var liten hade jag ju väldigt mycket glädje, så fort jag hade en boll var det glädje, men det fanns aldrig den där gemenskapen, säger hon.

– Därför betyder det här väldigt mycket.

Den unga Marija Banusic visade tidigt att hon hade talang. Fotbollen var allt, och en dag fick hon plötsligt smeknamnet ”Maredinho”.

21-åringen minns, och skrattar.

– Jag var elva år och jag älskade Ronaldinho. I en match hörde jag min pappa skrika Maredinho till mig – då tänkte jag ”wow”. Jag kände direkt att jag ville ha det namnet.

Sagt och gjort.

I dag står det Maredinho som mellannamn i passet och i Chelsea hade hon det till och med på ryggen.

Marija Banusic under VM i Kanada 2015. Under EM i somras var hon dock inte med i Pia Sundhages trupp. Men nu är hon åter landslagsaktuell.
Marija Banusic under VM i Kanada 2015. Under EM i somras var hon dock inte med i Pia Sundhages trupp. Men nu är hon åter landslagsaktuell. Foto: Adam Ihse/TT

I helgens toppmöte i Malmö är det dock Banusic som gäller. Likaså i VM-kvalet mot Kroatien.

När landslaget samlas på måndag är det ett nytt lag som startar om efter EM-uttåget i kvartsfinal i somras. Förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade nio förändringar i truppen på sin första presskonferens.

Vad blir din roll?

– Jag vill vara en som behövs, säger Marija Banusic.

– Jag känner att jag vill stanna kvar i landslaget nu. Och då får man jobba hårt för att göra allt som krävs.

Fakta. Marija Maredinho Banusic

Född: 17 september 1995 i Uppsala.
Klubb: Linköping (sedan 2017).
Position: Anfallare.
Tidigare klubbar: Fyris, Gamla Upsala, Sirius, Kristianstad, Chelsea, Eskilstuna.
Främsta meriter: Engelsk ligamästare 2015, engelsk cupsegrare 2015.
Allsvenska matcher/mål: 61/23.
Landskamper/mål: 4/0 (senior), 1/1 (U23), 13/12 (F19), 14/21 (F17).
Aktuell: Bästa svenska målskytt i damallsvenskan. Möter Rosengård i ett toppmöte på söndag. Gör på måndagen comeback i blågult när landslaget samlas för VM-kvalpremiären borta mot Kroatien.

Fakta. VM-kvalet

På måndag samlas landslaget inför första matchen i kvalet till VM i Frankrike 2019. Kvalpremiären mot Kroatien blir Peter Gerhardssons första match som svensk förbundskapten.

Sveriges matcher 2017:
19 september: Kroatien (b).
20 oktober: Danmark (h, Göteborg).
24 oktober: Ungern (h, Borås).
Även Ukraina ingår i Sveriges grupp.

Fakta. Skytteligan i damallsvenskan efter 14 omgångar

* Tabitha Chawinga, Kvarnsveden (Malawi): 18 mål.
* Linda Sällström, Vittsjö (Finland): 11.
* Marija Banusic, Linköping (Sverige): 10.
* Ella Masar, Rosengård (USA): 9.
* Mimmi Larsson, Eskilstuna (Sverige): 8.

Toppstriden
1) Linköping: 36 poäng, +23 i målskillnad
2) Rosengård: 32 poäng, +24 i målskillnad
3) Eskilstuna: 26 poäng, +10 i målskillnad
På söndag möts Rosengård och Linköping i Malmö.