Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 18:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/barcelona-tar-hjalp-hammarbys-matematikprofessor/

Fotboll

Barcelona tar hjälp av Hammarbys matematikprofessor

Professorn David Sumpter har skrivit boken ”Fotbollens matematik” och samarbetar med Hammarby. Foto: Jonas Eriksson

Hammarby är i hysterisk målform och laget har vräkt in 20 mål på fyra matcher. 

Klubbens matematikprofessor David Sumpter berättar att Hammarby under hela säsongen haft allsvenskans bästa offensiv. 

– Nu går alla bollar i mål, säger Sumpter. 

Om många mål är vad som definierar din syn på vad rolig fotboll är finns det för tillfället främst ett lag att följa i allsvenskan: Hammarby. 

De senaste fyra matcherna har laget presterat 20 mål, där Nikola Djurdjic och Alexander Kacaniklic har gjort fem vardera. I den allsvenska historien är det bara två lag som uppnått bättre siffror på fyra matcher, AIK säsongen 1954/55 och Åtvidaberg 1972, där båda gjorde 21 mål. 

Matematikprofessorn David Sumpter har analyserat varför Hammarby plötsligt har en sådan stark offensiv utdelning. Sedan april i år är han projektanställd av klubben och ungefär varannan vecka träffar han spelarna för att gå igenom sina statistiska resultat. 

– Jag brukar beskriva det som att mål ofta är ganska slumpartade. Givetvis är det imponerande med 20 mål på fyra matcher men Hammarby har varit bäst i allsvenskan hela säsongen när det gäller expected goals. Nu går alla bollar i mål, men det är mer att det har sett bra ut under en lång period där vi tidigare haft lite otur. Nu har vi haft lite tur framför mål, säger Sumpter. 

”Expected goals” är ett begrepp som de senaste åren etablerat sig i fotbollsvärldens vokabulär. Det är ett sätt att mäta målchanser, framför allt kvaliteten på dem, för att på det viset kunna visa hur många mål ett lag förväntas göra och släppa in. 

Just det publicerade Sumpter nyligen en rapport om på Hammarbys hemsida. Där går att uttyda att i matchen mot Elfsborg, där Bajen vann med 5–2, var lagen faktiskt relativt jämna sett till expected goals. 

 – Om man ska vara ärlig så överpresterade vi i alla de här matcherna. Vi har inte 20 expected goals i de här matcherna men i två av dem hade vi fyra. 

Med totalt 40 mål på 17 matcher är man elva mål vassare än allsvenskans näst bästa offensiv, Malmö FF. Men Hammarby har samtidigt läckt lite defensivt. 

– Det är inget snack om det, det är vad vi måste jobba med. Sett till expected goals har vi bäst anfall i allsvenskan. Men sett till försvarsspel ligger vi mer på femte, sjätte, plats. Vi måste kunna anfalla på det sätt som vi gör och försvara bättre, den diskussionen har vi internt. Stefan Billborn (Hammarbys tränare) jobbar mycket just nu med att försvarsspelet ska sättas samman med anfallsspelet. 

Under våren gick Hammarbys säsong mer i moll än vad den gör just nu. I den femte omgången åkte laget på en smäll nere i Malmö, där de himmelsblå vann med 4–1. Men efter den matchen kunde Sumpter visa upp för spelarna att trots storförlusten, hade man gjort en helt okej insats. 

– Spelarna var besvikna och då var det bra att jag kunde vara på plats och förklara för dem att det var en väldigt jämn match sett till expected goals. För på pappret såg det ut som att vi blev utklassade. 

All denna statistik och data kan låta teoretisk och svårtillgänglig, därför pratar Sumpter om vikten av att göra resultaten förståeliga. Att förenkla det hela, till exempel genom visualisering. 

En konkret sak som matematikprofessorn lyft för spelarna, är ett sätt att gradera olika avslutslägen i termer av ringar. En sjuprocentsring som sträcker sig ut till straffområdet, 15-procentsringen är omkring straffpunkten och 30-procentsringen är ett område väldigt nära mål. 

Att skjuta i någon av dessa ringar innebär, i stigande grad, goda möjligheter att göra mål. 

– Till exempel Mujo (Muamer Tankovic) var väldigt intresserad. Vi pratade om att han kunde ta två, tre steg närmare målet innan han skjuter. Det kan öka sannolikheten från en till sju procent. Jag ska inte säga att det var utifrån det rådet han började göra fler mål men det var något som stämde bra för honom och som han kunde relatera till.

Tankovic har hittills gjort nio mål, fler än vad han presterat under någon säsong tidigare. Som en följd av Sumpters tal om procentsatser, har nu Hammarbyspelarna anammat snacket själva. 

– Imad Khalili har sagt till mig att nu börjar de prata om att det där var en sjuprocentschans och det där var en 15. Det blir ett konkret sätt att prata med varandra om hur man kan använda den här typen av verktyg för att få bättre resultat. 

Är Hammarby unika i detta eller finns fler exempel?

– De är världsunika i att de har en matematikprofessor som jobbar med dem. Det finns inte något liknande någon annanstans, säger Sumpter och skrattar till. 

– Det finns givetvis en del statistik som görs i andra klubbar men att jobba så intensivt med data, inte bara i spelarrekryteringar utan även i spelet som vi gör, är unikt. 

Men snart kan fler ta efter. Sumpter berättar att han har ett samarbete med Barcelona där han bland annat kommer börja skriva artiklar för klubbens hemsida. 

– De tycker det är intressant att prata med mig om Hammarby, för de har inte lika mycket kontakt med spelarna som vi har. Det är väldigt svårt att ha en daglig kontakt mellan dataanalytiker och spelare i Barcelona. Det är något som vi gjort först i Hammarby, säger David Sumpter.