Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Bayern München ber om ursäkt för Auschwitz-bild

Porten till Auschwitz fotograferas ofta med järnvägsspåren synliga i förgrunden. Här är en av tidigaste bilderna på lägret, tagen i januari 1941.
Porten till Auschwitz fotograferas ofta med järnvägsspåren synliga i förgrunden. Här är en av tidigaste bilderna på lägret, tagen i januari 1941. Foto: AP

Bayern Münchens bild påminde om hur förintelselägret Auschwitz ofta illustrerats, tyckte flera supportrar. Fotbollsklubben menar att personerna bakom bilden inte kände till Tysklands historia och ber nu om ursäkt.

Bilden visar ett järnvägsspår som försvinner in i lagets hemmaplan Allianz arena med texten Qulé La Fine, italienska för ungefär ”det här är slutet”. Juventus slogan ”Fino alla fine” (”till slutet) har strukits över.

Bilden publicerades på Bayern Münchens Twitter inför onsdagskvällens avgörande Champions League-match mot Turin-laget Juventus.

För flera Twitteranvändare förde bilden tankarna till järnväggsspåren som ledde in till Auschwitz, det ökända förintelselägret i sydöstra Polen.

Reaktionerna fick klubben att några timmar senare gå ut med en ursäkt.

”Vår matchdags-grafik var aldrig menad att hänvisa till historiska händelser. Om vi har förnärmat Juventus supportrar eller några andra så ber vi om ursäkt”, skriver klubben på Twitter.

Den akutella bilden har dock inte plockats bort.

Auschwitz var i bruk av Nazityskland mellan 1940 och 1945. Under den tiden dog drygt en miljon personer i lägret, de allra flesta av dem var judar.

– De unga personerna som gjorde den här grafiken hade inte en aning om tysk historia, säger klubbens mediechef Markus Hörwick till tv-kanalen Sport1, enligt The Guardian.

Bayern München vann matchen mot Juventus med 4–2.