Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 08:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/bekraftat-ozcan-melkemichel-tar-over-i-djurgarden/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Bekräftat: Özcan Melkemichel tar över i Djurgården

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Özcan Melkemichel presenterades på torsdagen som ny tränare i Djurgården fotboll, vid en presskonferens på Tele2 Arena. 48-årige Melkemichel efterträder Mark Dempsey, som ledde laget i de 14 avslutande omgångarna i årets allsvenska.

Att Melkemichel var beredd att röra på sig stod klart redan inför sista omgången i superettan, då AFC United mötte Halmstad borta.

AFC hade redan säkrat den allsvenska platsen, och Melkemichel svarade då på en direkt fråga att det stod mellan AFC och ytterligare en klubb. Vilket alltså skulle visa sig vara Djurgården.

Kontraktet är skrivet på två år, plus ett optionsår.
 
– Processen att hitta en ny tränare inleddes i oktober. Vi gjorde en stor inventering, berättade sportchefen Bosse Andersson. 

– Vi har haft stora krav. Har sökt en stark ledarprofil, med tydlig spelidé, som vill spela en offensiv, aggressiv fotboll, med bra taktiskt balans. En tränare som skapar teamkänsla. En vinnare.

– Özcan har alla de ingredienserna. Han har varit tränare i elva år, och vunnit serien sju gånger, sade Bosse Andersson.

Sedan tog Özcan Melkemichel till orda och konstaterade att det inte fanns några tveksamheter från hans sida när Djurgården hörde av sig. 

– För mig är det ett fantastiskt tillfälle. Djurgården är en stor klubb, en fantastisk klubb, en klubb som vill framåt, och det vill jag också. Därför kommer det väldigt lägligt i min karriär, när jag vill framåt.

– Jag är mentalt redo. Att jobba i en mindre klubb har också sina svårigheter. Nu kommer jag till en klubb med struktur, större resurser, jag ser inte hur jag ska kunna misslyckas.

Melkemichel berättade att han känner truppen ganska väl. 

– Har mött de flesta, haft förmånen att jobba med flera av dem också. Säkert finns det någon punkt där man behöver förstärka. Men jag vill titta innan jag uttalar mig.

Nyckelspelare? 

Målvakten Andreas Isaksson kommer att vara jätteviktig. Magnus Eriksson har vinnarskalle, han kommer också att vara jätteviktig. 

På frågan om Djurgårdens insats under årets säsong svarade Melkemichel undvikande.

– Jag har givetvis följt Djurgården och övriga lag i allsvenskan. Men att recensera det som varit ska jag inte göra.

– Jag ser potential i den trupp som finns, och med ett antal nyförvärv kan det bli riktigt bra.

Läs mer: Johan Esk: Özcan kommer att skapa drag kring Djurgården

Melkemichel är av syriansk (arameisk) härkomst. Han är född i Turkiet, bodde sedan fem år i Tyskland innan han kom till Sverige som sjuåring.

Han startade fotbollskarriären i nystartade Syrianska FC 1978. Debuterade i A-laget 1983 och var med på en resa från division 7 till division 2 innan han slutade som spelare 1992.

Parallellt med fotbollen jobbade han som frisör.

Fortsättningsvis var han knuten till Syrianska som styrelsemedlem, ordförande, sportchef och tränare.

När han tog tränarrollen i Syrianska 2005 inleddes en ny resa i seriepyramiden, från division 2, via norrettan och superettan till allsvenskan.

Det blev tre allsvenska säsonger, 2011 till 2013. När laget degraderades lämnade han klubben och gick till AFC United.

Första säsongen ledde han AFC till avancemang från norrettan. Och efter två säsonger i superettan avancerade klubben för första gången till allsvenskan, sedan man kommit tvåa i serien efter Sirius.

Stora rubriker blev det under första allsvenska säsongen med Syrianska, 2011.

I hemmamötet med Helsingborg tappade man 1-0 till 1–2 i slutskedet, sedan Syrianska fått två spelare utvisade med fyra minuter kvar av ordinarie speltid. Samtidigt som hemmaspelaren Razak Omotoyssi länge legat och suttit på planen utan att det blev spelavbrott.

När spelet så småningom blåstes av fick en av Syrianskas spelare rött kort för en tuff tackling. Då for Omotoyssi upp och protesterade, och blev själv utvisad.

Melkemichel blev vansinnig, och skickades upp på läktaren av domaren.

Mest vansinnig var han på Helsingborgs tränare Per-Ola Ljung för att inte bollen spelades ut när en spelare var skadad.

”Det var det pissigaste jag någonsin sett en tränare göra. Vår spelare ligger i fyra minuter och är skadad och han (Ljung) vill inte spela ut bollen. Jag skiter på svensk fotboll”, sade Melkemichel.

Fakta.Özcan Melkemichel

Född: 21 februari 1968.
Karriär som spelare: Syrianska FC (1978-92).
Karriär som tränare: Syrianska FC 2005-2013, AFC United (2014-16), Djurgårdens IF (2017- ).

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.