Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Berglund satte standarden

Emma Berglund hade koll på Ramona Bachmann.
Emma Berglund hade koll på Ramona Bachmann. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

ROTTERDAM. Innerbacken Emma Berglund var spelaren som satte standarden i det svenska försvarsspelet mot Schweiz. Hon tryckte till Ramona Bachmann i en tidig närkamp, och gav därmed hela backlinjen den signal som krävdes, och som satte prägel.

– Det kändes riktigt bra. Jag är framför allt väldigt nöjd med första halvlek. Det var länge sedan jag spelade en landskamp, säger hon.

– Men jag fick också en bra start på matchen, fick gå in och vinna några närkamper mot Ramona (Bachmann). En klasspelare som man måste stoppa. Jag har ju spelat både mot och med henne rätt många gånger, så det kändes ganska skönt att ha koll på henne.

– Dessutom har Sempan (Linda Sembrant) och jag spelat ganska många landskamper tillsammans, det har alltid funkat mellan oss, och det gjorde det enklare.

När spelade du senast i landslaget?

– Jag har inte varit med sedan VM, sista matchen mot Tyskland. Skador och annat har kommit emellan.

Emma Berglund var en del i den rotation av startelvan som Pia Sundhage gjorde inför mötet med Schweiz. Emma ersatte Nilla Fischer. De andra nya, jämfört med Norgematchen var mittfältaren Josefin Johansson och högerbacken Jessica Samuelsson, som ersatte Emilia Appelqvist respektive Elin Rubensson.

När de kom så brett som de gjorde i andra halvlek. Kände du inte stress?

– Både ja och nej. Det handlade bara om att stänga matchen. Och känslan att vi klarade det tar vi med oss till sista matchen.

Du och Linda Sembrant bildade mittlås i London-OS. Nu kan det bli ett nytt OS för er båda?

– Vore fruktansvärt roligt. Och det är väldigt skönt att veta att vi har det i egna händer i sista matchen, att vi inte har kniven på strupen.

– Det känns som vi har mer harmoni i laget nu, jämfört med under VM. Vi har bättre känsla, och det sprider sig i laget. Oavsett om vi byter spelare så kommer det in spelare som levererar. Många av de unga som kommit in imponerar verkligen.