Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Bergs måltorka bekymrar inte landslagsledningen

Landslagsmålen uteblir för anfallaren Marcus Berg, men assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren är inte orolig. "Det är bara att fortsätta att skapa lägena", säger han.
Landslagsmålen uteblir för anfallaren Marcus Berg, men assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren är inte orolig. "Det är bara att fortsätta att skapa lägena", säger han. Foto: Janerik Henriksson/TT

Försvaret höll ställningarna och Sverige spelade 0–0 mot Ryssland i Kaliningrad på torsdagskvällen.

Men offensivt finns en del att jobba med. Det har bara gjorts två mål i de fyra senaste landskamperna. Och toppforwarden Marcus Berg är nu uppe i 14 raka landskamper utan notering i målprotokollet. 

Men det är inget som bekymrar den assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren.

– Det är alltid de här diskussionerna. Han gör mål i sitt klubblag, och han har gjort mål i landslaget tidigare. Ibland är det stolpe ut, och ibland stolpe in. Det är bara att fortsätta att skapa lägena. Förr eller senare trillar målen in. Så det är jag inte så stressad över, sade Wettergren vid fredagens pressträff i Stockholm. 

Det såg ut som Berg hängde lite med huvudet. Var det något du uppfattade?

– Inget jag tänkte på. Men det är klart att han vill väl också vinna matcher, som alla andra, och får man sina lägen så vill man göra mål. 

Berg gav ett avspänt intryck när han mötte media på spelarhotellet.

– Offensivt skapade vi lite hetare chanser än Ryssland, även om vi inte hade så mycket boll kanske. Men vi hade kunnat göra det bättre, även om jag tycker att vi gjorde en helt okej match. 

Din egen insats?

– Den är helt okej, tycker jag, precis som för laget. Stundtals så kan det bli ganska tufft. Vi ligger mycket defensivt och kommer i få anfall, med få spelare offensivt. Där har vi saker vi kan utveckla. Men samtidigt så skapade vi en del, så jag tycker ändå att vi gör det bra.

Hur ser du själv på att du inte gjort mål i landslaget på över ett år?

– Kritik får man alltid. Men jag vet att det är saker som jag gör bra, och det är saker som jag gör mindre bra.

– Jag har fått en del chanser som jag inte satt, det är klart det känns tungt när man analyserar efteråt. Men under match känner jag ingen stress. Jag fokuserar på varje match, och försöker bidra med det som Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) vill med mitt spel. Skapa chanser och ligga med i defensiven, ligga rätt. Så på så sätt är jag nöjd.

– Sedan vill man ju som anfallare självklart vara med och bidra. Och speciellt när vi inte tar tre poäng så kanske man grämer sig lite extra för att man inte fick in någon boll.

Har du under karriären varit med om en liknande situation, när det gått troll i målskyttet?

– Klart det är så. Det har funnits perioder då man inte gjort mål på flera matcher. Och perioder då man gjort mål med ryggen mot målet, utan att veta hur det gått till. Det är svårt att träna sig till målen.

– Men under match sitter det inte i huvudet, utan jag kör på. Sedan får man analysera efteråt vad man kunde gjort annorlunda.

– Kritik är inget som rör mig i ryggen. Utan jag analyserar det jag gör. Och det Peter och Janne tycker jag gör bra eller mindre bra, det är det som är det viktiga. 

Peter Wettergren tycker att Sverige gjorde en helt okej insats i Kaliningrad.

– Framför allt är vi väldigt nöjda med vårt försvarsspel. Ryssland hade bara ett rejält avslut på mål, sade han. 

Emil Forsberg klev in centralt i planen från sin vänsterposition. Gör Emil en dragning för mycket när han kliver in?

– Nej, absolut inte. Emil gör många bra saker. Och man ska ha klart för sig att vi bara haft en träning på oss för att göra det här nya. Allt måste få ta sin tid. Och jag tycker att det fanns tendenser som så väldigt bra ut. 

Hur tänker ni mot Slovakien på tisdag? Roterar ni startelvan?

– Vi har pratat om det lite. Vad jag kan lova är att startelvan inte kommer att se likadan ut på tisdag.

– Och man ska komma ihåg att det här kanske kan vara vår sista träningsmatch när vi kan testa något. För hamnar vi i en sexlagsgrupp i EM-kvalet finns det inget utrymme för fler träningslandskamper. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.