Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Bergstrand har aldrig förlorat ett derby mot Djurgården

Nanne Bergstrand.
Nanne Bergstrand. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

En förlust på fem derbymatcher. Det är Hammarbys facit sedan Nanne Bergstrand tog över som tränare.

– Vi har ett bra derbyfacit och fått bort mycket av måstekänslan. Det måste vi jobba med framför allt för spelare som är knutna till den här regionen, då blir derbyn tyvärr lite för mycket måstematcher. Då gör man sällan sina bästa matcher, menar Bergstrand som aldrig förlorat ett derby mot Djurgården.

Hammarby har Anders Friberg som mental tränare. Bergstrand betonar gärna vikten av mental träning.

– Det finns ju något som styr kroppen och det sitter ovanför axlarna. Det är vi inte speciellt bra att träna på i svensk fotboll. Klubbarna lägger ned oerhört mycket tid på den fysiska träningen men väldigt lite som styr maskinen.

Bergstrand menar att resultatet senast, då Hammarby vände ett tidigt 2–0-underläge mot Ljungskile till seger med 4–2, är ett resultat av den mentala träningen.

– Det gäller att behålla lugnet och det gjorde spelarna även om spelet inte fungerade i början så behöll de lugnet och kunde trötta ut Ljungskile.

Söndagens avgörande cupmatch påminner om läget Hammarby hade i cupen i fjol. Då vann man mot AIK inför 41.063 åskådare på Friends arena med 2–1, Johan ”Sheriffen” Persson sköt efter en dryg timme målet som tog Hammarby vidare.

– Då vi behövde vinna sista matchen och det lyckades vi ju med. Vinner vi mot Djurgården så måste Syrianska vinna med två mål mer än vad vi gör, konstaterar Bergstrand.