Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Beslut: Inga segrare ska utses i barnfotboll

Foto: TT

Från och med 2017 blir det förbjudet att utse slutsegrare i fotbollsserier för barn under 13 år.

Det beslutet tog Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte på fredagen.

– Det är väl allmänt känt att det finns en tävlingshets bland barnidrotten och den bör man minimera, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

På svenska fotbollförbundets representantskapsmöte på fredagen klubbades ett förslag igenom som gör att det inte längre ska få utses några seriesegrare i tävlingar för lag med spelare upp till 12 år.

Förbudet kommer att börja gälla från den 1 januari 2017.

– Det har varit en ganska lång debatt om barns idrott och där har vi fastnat för att följa vårt etiska dokument, säger fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Han tillägger dock att arrangörer av cuper och seriespel ska kunna söka dispens och få kora segrare. Hur dessa dispenser ska delas ut är dock ännu inte klargjort.

Anledningen till beslutet är att SvFF vill skapa en trevligare miljö runt barn och ungdomars matcher:

– Det är väl allmänt känt att det finns tävlingshets bland barnidrotten bör man minimera. De som jobbar med våra riktlinjer för barn- och ungdomsfotbollen har jobbat mot det här i flera år, säger Karl-Erik Nilsson.

Hur stor del har föräldrar i den här tävlingshetsen?

– Miljön blir bättre och bättre runt våra ungdomsturneringar men det är klart att det fortfarande finns miljöer där det går att förbättra klimatet ytterligare. Och det här är ett sett att följa våra egna styrdokument.

Karl-Erik Nilsson säger sig inte ha full koll på hur det ser ut i övriga europeiska fotbollsnationer:

– Jag vet inte exakt hur de har det med åldersgränser, från vilka åldrar och så. Det är olika. Men jag vet att Norge har något liknande, säger han.

Kommande fotbollssäsong kommer att vara lika tävlingsinriktad som vanligt, men från och med januari 2017 kommer de nya reglerna träda i kraft:

– Det gör att alla har tid att anpassa sig, säger Nilsson.