Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Blatter omvald som Fifa-president

Sepp Blatter sitter kvar som Fifa-president.
Sepp Blatter sitter kvar som Fifa-president. Foto: Michael Buholzer/AFP

Polisrazzia och mutåtal följdes av demonstrationer och bombhot, men när den värsta krutröken lagt sig stod Sepp Blatter där som vinnare igen. Frågan är dock vilket Fifa han kommer att regera över i fortsättningen.

Efter överlägsna siffror för Sepp Blatter i första omgången förklarade utmanaren prins Ali bin Al Hussein från Jordanien sig för besegrad.

Trots veckans mutskandal, som saknar motstycke till och med i Fifas historia, valdes den hårt kritiserade schweizaren till att leda Internationella fotbollsförbundet för en femte mandatperiod.

– Jag tar kommandot över båten som kallas Fifa och jag kommer ta den tillbaka till land, sade Blatter och tackade för förtroendet.

Schweizaren medgav att organisationen har stora problem och manade till enighet.

– Vi behöver inte revolution, vi behöver evolution, sade Blatter lovade inför den slutna omröstningen att han skulle ”fixa” Fifa.

Tidigt stod det klart att Blatter hade fortsatt stöd från både de röstrika kontinenterna Afrika och Asien. Även om veckans händelser fått några av de 209 medlemsländerna att överge den sittande ordförande, räckte det inte för att hota hans ställning.

Inför omröstningen lovade prins Ali att ta itu med korruptionen inom organisationen.

– Jag lovar att öppna Fifas dörrar på vid gavel, sade han och vädjade till ländernas delegater att rösta med samvete och hjärta.

Men det var förgäves och tidigt på fredagskvällen kunde Sepp Blatter och hans bundsförvanter andas ut – åtminstone för ett tag.

Den internationella fotbollens 64:e kongress liknade redan före ordförandevalet ingen annan med onsdagens polisrazzia och gripanden av flera delegater på ett lyxhotell. Det skulle bli värre. När Blatter öppnade förhandlingarna på fredagsmorgonen avbröts han av en minst en palestinsk demonstrant, som krävde att Israel ska stängas av från Fifa. Palestina drog senare tillbaka sin motion.

Läs mer: Israel kapitulerade inför hot om uteslutning

Utanför kongresslokalen protesterade en grupp människor mot att VM 2022 ska hållas i Qatar och mot de förhållanden som gästarbetare i landet tvingas leva under. Enligt människorättsorganisationer har 1.400 arbetare omkommit och demonstranterna hade byggt upp en provisorisk kyrkogård.

Som om inte demonstrationerna vore nog drabbades kongressbyggnaden också av ett anonymt bombhot, men förhandlingarna fortsatte utan att lokalerna behövde utrymmas.

Läs mer: Bombhot mot Fifa-kongressen

Men ingenting kunde stoppa den Sepp Blatter från att bli omvald för en femte period.

Han fick 133 röster mot prins Alis 73 i först omgången. Därmed uppnådde han inte nödvändiga två tredjedelars majoritet, men innan prins Ali insåg att slaget var förlorat och förklarade sig besegrad.

79-årige Blatter, som tog makten 1998 efter att tidigare ha varit generalsekreterare, kommer att vara 83 och ha tjänat Fifa i nästan 40 år om han sitter kvar fram till nästa val 2019.

Mycket talar för att han redan utsett sin kronprins i en annan peningstark shejk, shejk Ahmad från Kuwait, som nu tar plats i exekutivkommittén.

Den stora frågan blir nu hur Fifa kommer att påverkas av veckans skandal, som gett storpolitiska ringar på vattnet och kommenterats av en rad statsöverhuvud.

Frågan är också om Uefa kommer att göra verklighet av hotet att lämna arbetet i Fifa och bojkotta världsförbundets turneringar.

Under alla omständigheter är det ett splittrat Fifa som nu ska slicka såren.

Förtydligande 2015-05-29 21:01
I en tidigare version stod det att kongressen röstade om Israels uteslutning. Det skedde aldrig. Palestina drog tillbaka sin motion.