Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/bob-marleys-ande-vakar-over-reggae-girlz/

Fotboll

Bob Marleys ande vakar över Reggae Girlz

Bild 1 av 2 Jamaica-spelare under lagets öppningsmatch i VM, en 0–3-förlust mot Brasilien.
Foto: Pixathlon/REX
Bild 2 av 2 Jamaica-supportrar på läktaren inför lagets VM-premiär.
Foto: Jeff Pachoud/AFP

GRENOBLE. Efter den inledande förlusten mot Brasilien (0–3) står VM-debutanten Jamaica inför en tuff uppgift när man på fredag kväll möter Italien. Det krävs seger om man ska ha en rimlig chans att ta sig vidare från gruppen. Men reggaeikonen Bob Marleys ande vakar över ”Reggae Girlz”, och förhoppningarna är stora.

Reggaemusiken såg världens ljus på Jamaica under det sena 60-talet, och fick i början av 70-talet det globala genombrottet, med framför allt Bob Marley som den stora frontfiguren.

Nästan 50 år senare befinner sig Jamaica åter på världsscenen. Men nu handlar det om Bob Marleys favoritsysselsättning, vid sidan av musiken, nämligen fotboll.

Reggae Girlz kom från ingenstans, och nådde VM-slutspel. Och det är arvet efter Bob Marley som tagit tjejerna dit.

Den starka kraften bakom satsningen är Cedella Marley, dotter till reggaeikonen, som dog för 38 år sedan.

2010 hade det jamaicanska förbundet slutat skjuta till pengar till verksamheten, och landslaget upphörde att existera. Ett år senare försvann Jamaica även från Fifa-rankningen, eftersom man inte hade spelat tävlingsmatcher på tre år.

Cedella Marley designade Jamaicas landslagsgarderob till OS i London 2012. 2014 tog hon sig an fotbollslandslaget. Foto: REX

Men 2014 kom Cedella Marley in i bilden, och blev lagets officiella ambassadör och sponsor. Det senare med pengar från Bob Marley Foundation. Den fond som förvaltar arvet efter Bob Marley, där enbart royalties från musikkatalogen varje år inbringar cirka 220 miljoner kronor. 

Hon raggade även andra externa finansiärer, och skapade den ekonomiska grund som krävdes för att satsa mot VM.

Cedella Marley ansåg att Reggae Girlz borde och skulle ha samma ekonomiska förutsättningar som Jamaicas enormt framgångsrika friidrottslandslag, där sprintern Usain Bolt under ett decennium var världsledande.

Cedella Marley övertalade Hue Menzies att bli förbundskapten. Menzies, som är född och uppväxt i Londonstadsdelen Brixton, men hade sin aktiva proffskarriär i USA, ställde upp gratis. Det var först i år han skrev kontrakt och formellt anställdes.

Resten av staben runt laget jobbar enligt uppgift fortfarande ideellt. 

Med ambitionen att bygga ett lag som skulle ta sig till VM fem år senare användes samma taktik som den legendariske engelsmannen Jackie Charlton praktiserade när han som irländsk förbundskapten skulle ta Irland till VM-slutspel 1994.

Jackie Charlton anlitade en släktforskare som skulle söka spelare i Premier League och Championship, med irländska rötter. Engelsmän som inte hade spelat bindande matcher för England. 

Och för att bli ”irländare” räckte det med att spelaren hade far- eller morföräldrar som någon gång i livet bott på Irland. 

Hue Menzies, som sedan många år bor och är verksam i Orlando, Florida, följde exemplet. Han började tillsammans med sina assisterande tränare Lorne Donaldson, Andrew Prince och Hubert Busby Jr ”dammsuga” collegelag, universitetslag och proffsklubbar i USA, samt även klubbar utomlands, för att hitta spelare med jamaicanska rötter.

Hue Menzies i samtal med försvararen Dominique Bond-Flasza under VM-premiären. Foto: Jean-Pierre Clatot/AFP

Sedan byggde man en trupp som klarade VM-kvalet och tog sig till Frankrike. En trupp som innehåller 13 amerikanskor och tre kanadensiskor.

De sju spelare som är födda på Jamaica har samtliga flyttat till USA när de nått collegeålder, vilket innebär att hela truppen fått sin fotbollsskolning i USA eller i Kanada.

Bland spelarna märks sprintermästaren Usain Bolts kusin Chanel Hudson-Marks, som är född och uppväxt i Kanada, och anfallaren Khadiya ”Bunny” Shaw, som var stor stjärna på University of Tennessee. 

Mittbacken Allyson Swaby, som spelar för italienska Roma, säger att den jamaicanska kulturen är djupt rotad hos spelarna.

– Det spelar ingen roll om du är uppväxt i USA eller på Jamaica. För om du har jamaicanskt blod i ådrorna är banden starka. Och vi gör det här för alla unga tjejer som i dag växer upp på Jamaica, har hon sagt i en intervju i Miami Herald.

– När vi gör intervjuer vill de allra flesta prata om musik och Marley-klanen. Men det är egentligen bara bra, för då blir den sportsliga pressen på oss mindre.

Som första lag från Karibien nådde Jamaica VM genom att besegra Panama i bronsmatchen i mästerskapet för Nordamerika och Karibien förra året. 

Jamaica tog ledningen två gånger, men bronsmatchen slutade 2–2, och kunde avgöras först efter straffläggning. 

Det var försvararen Dominique Bond-Flazsa som slog in den avgörande straffen. En 22-åring som är född i New York och uppväxt i Kanada, som har polsk pappa och jamaicansk mamma. Dominique Bond-Flazsa har tre medborgarskap – polskt, amerikanskt och nu även ett jamaicanskt. 

Hue Menzies riktade omedelbart ett stort tack till Cedella Marley för att hon vågade satsa på damlandslaget.

Själv följde hon den dramatiska bronsmatchen hemma i Florida, och kände att hon var tvungen att lämna rummet när det blev för spännande.

– Jag blev tvungen att gå ut en stund och meditera, för att lugna ner mig, har hon berättat i en intervju med BBC.

– Men när den avgörande straffen gick in bröt det stora jublet loss.

– Pappa skulle förmodligen inte blivit förvånad, för han visste att när jag satsade på något så såg jag alltid till att få resultat. Jag tror han skulle sagt ”det där är min flicka”, om han hade vetat.

Bob Marley var passionerat fotbollsintresserad. Cedella Marley är säker på att pappan gillat hennes projekt. Foto: Mary Evans/AF Archive

När Cedella växte upp hemma i Kingston hittade hon oftast pappan i trädgården bakom huset, spelandes fotboll med kompisarna. Fotbollen var Bob Marleys stora passion vid sidan av musiken. Och när han var ute på turné med The Wailers blev det fotboll i de lokala parkerna, vart de än kom i världen.

– Jag är rätt säker på att om pappa inte satsat på musiken skulle han ha blivit fotbollsspelare, anfallare eller mittfältare. Han var tunn rent fysiskt, men han hade kvickheten, har hon sagt i en intervju med The Guardian.

Cedellas yngre bröder Ziggy och Stephan spelade ofta med pappa Bob hemma i trädgården. Men inte Cedella.

– Nej, mitt jobb var att svara i telefonen, och att sköta skivbutiken som vi hade hemma på Hope Road. Jag var mer intresserad av att göra affärer. 

– Jag tror verkligen att han gillade att se mig bakom disken i butiken. När jag försökte sköta något jag kanske inte hade full koll på, men som jag senare skulle få ansvaret för.

Cedella skapade en egen karriär som sångerska, dansare, designer, skådespelare och entreprenör. Hon designade bland annat hela landslagsgarderoben som Jamaica hade vid OS i London för sju år sedan.

I dag, vid 51 års ålder, driver hon skivbolaget Tuff Gong, som Bob Marley en gång startade, samt Bob Marley Foundation.

Allt sköts från hemmet i Miami, Florida.

Tjejerna i truppen är medvetna om att de betraktas som underdogs i VM-slutspelet. Men de känner sig bekväma med det. Och Cedella Marley har i en intervju sagt att målsättningen inte var att kvala in till VM, utan Reggae Girlz skulle till Frankrike för att vinna matcher.

Grafik: Stor guide till alla 24 lag i fotbolls-VM