Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Bör Sverige spela mot Turkiet?

Foto: TT/Bildbyrån

Frågan har ställts förut när svenska landslag tävlat i diktaturer och andra kritiserade länder.

DN ställde den igen.

Är det rätt eller fel att möta Turkiet?

Bör Svenska fotbollförbundet undvika att lägga matcher i ifrågasatta länder som Turkiet, Qatar och Förenade Arabemiraten?

Foto: TT
Mattias Bjärsmyr, spelare IFK Göteborg:
– Jag har ingen åsikt om det.Litar på att folk som har hand om det sköter det på ett bra sätt.

Foto: TT
Peter Swärd, tränare Kalmar FF:
– Jag tycker att den frågan alltid måste vara med på agendan när förbundet väljer spelplats. Sen måste man ibland vara på plats för att kunna påverka, för att där kunna visa sitt missnöje och tydligt markera om missförhållanden råder. Det finns två sidor av myntet, men det ska absolut vara med på agendan.

Foto: TT
Andreas Alm, tränare AIK:
– Vi har ju varit på läger i Dubai med AIK och det finns kritik mot det också. Men ofta går klubbar efter rekommendationer från Uefa och Fifa och liknande. Utifrån det jag vet så var vi där med gott samvete.

Foto: TT
Peter Larsson, spelare Helsingborg:
– Det är en svår fråga och man är inte helt insatt. Men ska man börja någonstans kan man ju kolla på hur många länder som helst där det finns orättvisor. Var drar man gränsen? Det är där jag ser svårigheten i det hela.

Foto: TT
Roger Sandberg, tränare Gefle:
Absolut tycker jag att det finns en gräns och att man inte bör hoppa på vilken match som helst i vilket land som helst. Men var den gränsen går, det tycker jag är väldigt svårt att dra.

Foto: TT
Daniel Kindberg, ordförande Östersund:
  Jag tycker att vi ska lägga matcherna som gör att förberedelserna blir så bra möjligt. Det är det som ska vara styrande. Det ska ges bästa möjliga förutsättningar för att kunna vinna nästa match. Att spela matcher i ifrågasatta länder kan man så klart diskutera. Men jag kan tycka att det går ett mode i det där. Det är ofta en tidnings- eller mediaprodukt.

Foto: TT
Bosse Andersson, sportchef Djurgården:
Jag ska inte ge mig in i politiken. Det finns folk som är tillsatta för att göra sunda värderingar och beslut.

Läs mer: Krönika av Johan Esk: Lennartsson behöver inte säga något vettigt

Läs mer: Erik Hamrén: ”Mitt jobb är fotbollsmässigt”

Matchguide: Turkiet–Sverige

Vad: Träningsmatch i fotboll.

Var: Antalyastadion, Antalya, Turkiet.

När: Torsdag, avspark klockan 19.45.

Domare: Danny Makkelie, Nederländerna.

TV och radio: TV4 och Radiosporten.

Vad gäller: Inte så mycket för landslaget, men en hel del för spelare som tänkt slå sig in i EM-truppen. Det är en chans för förbundskapten Erik Hamrén att testa nya spelare och se till att samarbetet funkar i och mellan de olika lagdelarna.

Spelare som testas: Försvarsduon Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn, och Victor Nilsson Lindelöf, Benfica, får chansen från start.

Spelare som kan testas: Målvakten Johannes Hopf, Genclerbirligi, och Emil Salomonsson, IFK Göteborg.

Två bestämda byten: Yttermittfältarna Jimmy Durmaz och Sebastian Larsson får var sin halvlek. Tanken var också att mittbackarna Andreas Granqvist och Erik Johansson skulle göra likadant, men Johansson har blivit magsjuk och kan inte spela.

Vem reser hem: Oscar Lewicki skulle ha startat matchen men vid lunchtid på tisdagen meddelades att mittfältaren åker hem till Sverige i väntan på sitt andra barn. Han ersätts av Albin Ekdal i startelvan.

Vem saknas: Zlatan Ibrahimovic. Förbundskaptenen Erik Hamrén har gett lagkaptenen som matchats hårt i Paris SG ledigt. Tanken är att han ska spela mot Tjeckien på tisdag.

Foto: Andreas L Eriksson/BildbyrånFoto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Andreas Isakssons mage: Målvakten missade de två första dagarna av samlingen. Isaksson har varit magsjuk och anslöt till truppen först i tisdags kväll men blev väldigt trött efter onsdagens träningspass.

Tidigare möten: Sverige och Turkiet har ställts mot varandra vid nio tillfällen; Sverige har vunnit två gånger, spelat fyra oavgjorda och förlorat tre.

Turkiets trupp: Volkan Babacan (mv), Harun Tekin (mv), Muammer Yildirim (mv), Gökhan Gönül, Sener Özbayrakli, Hakan Balta, Ahmet Calik, Caglar Söyüncü, Mehmet Topal, Caner Erkin, Ismail Köybasi, Kerim Frei, Volkan Sen, Alper Potuk, Arda Turan, Hakan Calhanoglu, Nuri Sahin, Selcuk Inan, Oguzhan Özyakup, Ozan Tufan, Olcay Sahan, Yasin Öztekin, Yunus Malli, Cenk Tosun.

Förbundskapten: Fatih Terim.

Sveriges startelva (4–4–2): Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Kim Källström, Erkan Zengin – John Guidetti, Marcus Berg.

Avbytare: Johannes Hopf (mv), Andreas Isaksson (mv), Erik Johansson, Alexander Milosevic, Martin Olsson, Emil Salomonsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Oscar Hiljemark, Emir Kujovic, Sebastian Larsson, Pontus Wernbloom.

Förbundskapten: Erik Hamrén.

TT