Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/bottenderbyt-kan-bli-avgorande-for-08-lagen-valdigt-viktiga-poang/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Bottenderbyt kan bli avgörande för 08-lagen: ”Väldigt viktiga poäng”

Irma Helin och hennes Djurgården förlorade med 0–2 mot Rosengård i helgen.
Irma Helin och hennes Djurgården förlorade med 0–2 mot Rosengård i helgen. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

I höst kan damallsvenskan få ett nytt mästarlag. Men det kommer inte att vara från Stockholm.

Djurgården och Hammarby slåss i stället i botten av tabellen, härnäst i ett derby på onsdagen.

– Det är väldigt viktiga poäng att spela om, säger Djurgårdsmittfältaren Irma Helin.

Med sex omgångar kvar av damallsvenskan är det jämnare än någonsin i toppen. Mästarlaget Linköping är ”bara” femma. I stället ser Göteborg, Rosengård och Piteå ut att göra upp om guldet. Och där bakom skuggar Kristianstad.

Efter år av Linköping- respektive Rosengårdsdominans kan serien få en förstagångsvinnare i oktober. Samtidigt står det klart att 08-lagen – Djurgården och Hammarby – får kriga för förnyat kontrakt.

– Det är jätteroligt att det är lite mer rörelse i tabellen, att det är jämnare, säger Djurgårdens mittfältare Irma Helin. 

– Men det är klart att man önskar att Stockholmslagen skulle vara mer framträdande.

Hon fortsätter apropå förutsättningarna för damfotbollen i huvudstaden:

– Jag vet ju själv, efter att ha spelat i både Piteå och Linköping, att det är lättare med sponsorer och ekonomi där. I Stockholm är det mycket mer konkurrens mellan många framgångsrika idrottsklubbar. 

Djurgården huserar på tionde plats, bara tre poäng ovanför nedflyttningsstrecket, i en haltande tabell. Hammarby – som haft ett turbulent år med flera tränarbyten – är nia, en poäng före.

På onsdagen möts lagen på Stockholms stadion.

– Inte nog med att det är ett derby som betyder mycket i sig. Det är också väldigt viktiga poäng att spela om. De som vinner kan få ett litet säkrare avstånd till botten, och förlorar man så ser det lite tuffare ut, säger Irma Helin. 

– Men vi vet att vi är starka i derbyn (1–0 i vårderbyt).

En stukad fot stoppade Hammarbys Emma Holmgren från 0–3-mötet med PIteå i söndags. Nu hoppas U23-landlagsmålvakten på spel mot Djurgården.
En stukad fot stoppade Hammarbys Emma Holmgren från 0–3-mötet med PIteå i söndags. Nu hoppas U23-landlagsmålvakten på spel mot Djurgården. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

I Hammarby har U23-landslagsmålvakten Emma Holmgren varit fotskadad och missade 0–3-mötet med Piteå i söndags. Nu hoppas hon på spel, i en för Hammarby kanske avgörande vecka mot först Djurgården och sedan nästjumbon Limhamn Bunkeflo. 

– För oss blir det viktigt att hålla försvaret tajt och så klart sätta våra chanser, säger Holmgren.

Fakta.Bottenstriden i damallsvenskan

Hammarby och Djurgården har en match mindre spelad. Den avgörs på onsdagen.

 

8) Vittsjö: 19 poäng, +3 mål

9) Hammarby: 18 poäng, +/-0 mål

10) Djurgården: 17 poäng, -6 mål

11) Limhamn Bunkeflo: 14 poäng, -17 mål

12) IFK Kalmar: 3 poäng, -45 mål

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.