Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/bottenstriden-minut-for-minut-sent-mal-raddade-allsvensk-plats/

Fotboll

Bottenstriden minut för minut – sent mål räddade allsvensk plats

Bild 1 av 2 Falkenberg räddade sin allsvenska plats genom ett sent mål.
Foto: Adam Ihse/TT
Bild 2 av 2 Kalmars Jesper Manns, Henrik Löfkvist, Romario Pereira Sipiao, Viktor Agardius deppar efter förlusten i den sista allsvenska omgången.
Foto: Staffan Claesson/TT

Kalmar måste kvala för att rädda den allsvenska platsen.

När Kalmar förlorade borta mot Sirius med 0–3, samtidigt som Falkenberg tack vare ett sent mål vann över AFC Eskilstuna, gick Falkenberg förbi Kalmar i tabellen.

Därmed är Falkenberg klart för allsvenskan nästa säsong.

– Vi ger inte upp, det är Falkenberg i ett nötskal. Vi har attityden och glädjen och har haft våra motgångar men aldrig gett upp. Vi har kanske inte de bästa spelarna, men vi har det bästa laget, sa Falkenbergs tränare Hans Eklund till C More efter matchen.

Avgörandet kom först i den 91:e matchminuten när Falkenbergs Nsima Peters gjorde 1–0-målet som blev det enda målet i matchen mot AFC Eskilstuna.

– Vi hade två riktigt bra lägen i slutet, och det var skönt när han satte den, sa Hans Eklund om Nsima Peters viktiga mål.

När Hans Eklunds spelare jublade deppade spelarna i Kalmar FF, ett lag som Hans Eklund tränade 2014 innan han gick till Falkenberg.

Det sena segermålet av Falkenberg innebar att Kalmar nu måste kvala för att spela i allsvenskan även nästa säsong.

Kalmar FF kom till spel i bortamatchen mot Sirius efter efter en stökig vecka där tränaren Magnus Pehrsson hade avgått efter att ha hamnat i bråk med fansen efter förlusten i den näst sista omgången mot just Falkenberg.

I stället var det Jens Nilsson, föreningens akademichef, som ledde laget i lördagens viktiga match.

Inför avgörandet var Kalmar på 13:e plats och därmed på rätt sida strecket. Smålänningarnas allsvenska framtid var dock långt ifrån säkrad.

Efter den första halvleken var det 0–0 mellan Sirius och Kalmar, men i den andra halvleken handlade allt om hemmalaget.

Sirius, som den här säsongen har tränats av den store Kalmarprofilen Henrik Rydström, vann med 3–0.

– Det är enkla mål vi släpper in hela tiden. Vi får kämpa som fan för att skapa chanser, de behöver inte så mycket, sa en besviken Rasmus Elm efter förlusten.

Den förlusten blev kostsam i och med Falkenbergs sena avgörande.

För Sundsvall och AFC Eskilstuna är det allsvenska äventyret över för den här gången. Sundsvall förlorade lördagens match borta mot AIK och slutade därmed på näst sista plats i årets allsvenska.

– Jag är stolt över spelarna, och deras prestation. Vi är det bättre laget i kväll, borta mot AIK med kniven mot strupen, men resultatet blir det värsta möjliga, sade en känslosam Tony Gustavsson, tränare för Gif Sundsvall, till C More efter matchen.