Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 05:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/bp-farligt-nara-aterupprepa-historien-det-galler-att-inte-fa-panik/

Fotboll

BP farligt nära återupprepa historien: ”Det gäller att inte få panik”

Brommapojkarnas lagkapten Gustav Sandberg Magnusson och tränaren Roberth Björknesjö tror att målen kommer att komma, och självförtroendet med dem. Foto: Magnus Hallgren

2014 åkte Brommapojkarna ur allsvenskan. Året efter åkte laget ur superettan.

Frågan är nu om historien ska upprepa sig? 

Förra året ny degradering från allsvenskan och just nu är BP klart sist i superettan.

– Det gäller att inte få panik, då blir det farligt, säger lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson inför omstarten av superettan.

Kvalförlusten mot AFC Eskilstuna med 1–2 hemma på Grimsta en kall novemberkväll förra året var bitter. Brommapojkarna hade vunnit borta med 1–0 och ledde i halvtid med 1–0, men AFC vände och vann med 2–1 och bytte plats med BP i allsvenskan tack vare fler gjorda bortamål.

Det var slutet på en säsong som börjat med att Olof Mellberg överraskande hoppade av som tränare, som fortsatte med att klubben skakades i grunden när den portugisiske tränaren Luis Pimenta fick sparken sedan han avslöjats som en mobbare av värsta sort.

I samma veva avgick sportchefen Daniel Majstorovic, som anställt portugisen och inte agerat när varningsklockorna ringde.

In kom i stället Roberth Björknesjö och han är kvar än.

I sista matchen inför det korta sommaruppehållet får han se sitt lag spela 0–0 hemma mot femman Örgryte inför futtiga 468 åskådare på Grimsta.

Om man bara gick efter vilka som hördes, så verkade majoriteten av publiken vara från Göteborg.

En poäng betydde tredje oavgjorda matchen i rad och ett litet fall framåt för ett sargat lag som bara mäktat med två segrar hittills.

Och Roberth Björknesjös analys är klar:

– Hela våren har vi haft en del nyckelspelare borta och det har väl straffat oss rätt så hårt.

– Vi var jättebra de första sex matcherna och borde vunnit fyra till fem av dem. Nu vann vi bara två och då blir det lite sämre självförtroende och då får man backa bandet, säger BP-tränaren som i stort sett har en helt ny trupp i superettan jämför med förra årets allsvenska.

Depp i BP efter förlusten mot Jönköping med 0–2. En av flera nollpoängsmatcher under våren. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Det är också en förklaring till läget.

– Avtalen som var skrivna var skrivna på allsvensk nivå. Men vi hade en klausul att riva avtalen, sedan var vi tvungna att bygga om. Vi kunde inte ha kvar allsvenska löner på hela truppen, säger Roberth Björknesjö och fortsätter:

– Så det blev en otroligt stor förändring. De enda som är kvar är Alexander Nilsson, Eric Omondi, Gustav Sandberg Magnusson, Fritiof Björkén och Rasmus Emanuelsson.

Av dem var det bara lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson och Fritiof Björkén som spelade mot Örgryte.

Sandberg Magnusson spelade toppforward första 70 minuterna av matchen, ett tecken på den stora skadekrisen. Sista 20 minuterna kom Isak Lindberg in och lagkaptenen gick ner som central mittfältare och direkt blev balansen i hemmalaget bättre.

Och dessutom skapade man sin bästa målchans.

– Isak har gjort två matcher av 13 och han är vår enda riktiga forward egentligen. Då hamnar vi lite fel. Tittar vi statistiskt så har ju vi minst lika många chanser som motståndarna, men vi har en mycket sämre effektivitet än alla andra lag, säger Robert Björknesjö.

Inför omstarten borta mot Brage är BP på jakt efter ytterligare en toppforward. Och pengar är inget problem, efter försäljningen av 17-årige Jack Lahne till franska Amiens och tidigare försäljningar av Felix Beijmo och Viktor Gyökeres, är kassan välfylld.

 – Ska man vara krass har vi aldrig haft ett bättre läge, erkänner tränare Björknesjö som också tror att BP kan vara en attraktiv klubb, trots det prekära tabelläget. 

– Vi ligger sist i superettan i dag, men jag tror de flesta vet att vi har en stor potential, att vi har ett bättre lag. Och sedan är det så att vi är en otroligt intressant klubb för de som vill lyckas. Vi hade åtta klubbar från Europa som var här och tittade varje match under hösten.

– Så det är många spelare som vill till oss. Det kommer lösa sig, men det beror på vad som är ledigt.

Mörka moln tornade upp sig för BP under våren. Men tränaren Roberth Björknesjö tror på en ljusare höst. ”Vi ska vara bästa laget.” Foto: Magnus Hallgren

Lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson är BP:s grundbult. Spelaren är lagets verkliga kulturbärare. 27-åringen har spelat i BP hela sitt fotbollsliv, men har missat fem matcher under våren på grund av sjukdom och det har märkts.

– Gustav Sandberg Magnusson är frisk nu och han är viktig som kapten, konstaterar tränare Björknesjö.

Själv har lagkaptenen analysen till krisläget klar för sig:

– Vi fick en dålig start och blev lite ängsliga. Det är ett nytt lag och så gick det som det gick förra året och vi fick lite stukat självförtroende. Så det blev en dålig trend och så fortsatte vi på den, säger Gustav Sandberg Magnusson och tillägger:

– Nu har vi täppt till defensivt, det har vi haft stora problem med. Nu ska vi bara göra mål. Nu var Isak (Lidberg) tillbaka från skada och gjorde ett inhopp i dag, så de (målen) kommer så småningom.

Han är den ende i laget som vet hur det känns att åka hiss rakt ner mellan flera divisioner. Från allsvenskan, till superettan och ner till norrettan. 

Men Gustav Sandberg Magnusson tror inte historien från 2014/2015 kommer att upprepa sig.

– Nej, det är bara att hålla huvudet kallt. Det är få poäng upp, det är en jämn serie. Ett par segrar så är vi med. Det gäller att inte få panik, då blir det farligt.

Inte heller Roberth Björknesjö tror att raset för några år sedan påverkar laget i dag.

– Jag har ett betydligt bättre lag i år än vad vi hade förra vändan i superettan. Det är helt nya spelare, förutom Gustav Sandberg Magnusson. Han har varit med i alla tåg upp och ner.

– Vårt mål har hela tiden varit att vi ska vara bästa lag i höst. Och det tycker jag vi kan ha kvar som målsättning. Gruppen är otroligt duktig och glad och positiv och kämpar ändå.

– Det är inte det lättaste när man förlorar, säger en luttrad tränare.

Läs mer:

Viktig BP-poäng mot Örgryte 

BP ser framåt efter turbulensen: ”Är glömt nu” (hopp om övre halvan av serien inför premiären i våras)