Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 20:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/brage-kan-ta-over-ofks-allsvenska-plats-vi-ar-mogna-om-det-skulle-bli-sa/

Fotboll

Brage kan ta över ÖFK:s allsvenska plats: ”Vi tackar ja till den vakanta platsen”

Brage jublar över kvalplatsen. Laget förlorade kvalet, men nu kan det bli allsvenskt spel ändå. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Sparkas Östersunds FK ur allsvenskan tar IK Brage över platsen.

– Vi tackar ja till den här vakanta platsen, utifrån de förutsättningar som gäller, säger Brages ordförande Ulf Aronsson till Dalarnas Tidningar.

Brage slutade trea i superettan och fick kvala mot Kalmar FF om en plats i allsvenskan.

Det dubbelmötet förlorade Brage.

Men om Östersunds överklagan till Svenska fotbollförbundets överklagandenämnd inte går igenom blir Brage från Borlänge, som åkte ur allsvenskan 1993, åter igen ett allsvenskt lag.

– Ärligt talat är beslutet lite oväntat för det ska mycket till för att licensnämnd och Fotbollförbundet ska ta ett sånt beslut, säger Brages sportchef Ola Lundin till DN.

Svenska Fotbollförbundet har bett Brage om ett förhandsbesked klubben kommer att tacka ja om man erbjuds en plats i allsvenskan.

– Absolut, vi är mogna om det skulle bli så.

Men han är tveksam till att Östersund kommer att flyttas ned.

– Det vet ju alla att det brukar krävas enormt mycket för att man ska ta ett sådant beslut.

Ola Lundin säger att han inte sett att det funnits en liten öppning för allsvenskt spel nästa säsong.

– Ärligt talat så har vi inte alls tänkt på det. Vi förhåller oss till det vi är kvalificerade för och det är fortsatt spel i superettan. Är det något annat som kommer på bordet, att vi är kvalificerat för allsvenskan så får ta det då, helt enkelt. 

Blir Östersund FK nedflyttad är Brage ändå beredd att ta steget upp.

– Det är klart att det är en stor skillnad men oavsett var vi spelar är vi trygga i vår organisation, verksamhet och sportsliga process. Det tar vi om det skulle bli på det viset.

Lars Helmersson, som är tävlingschef på SvFF, bekräftar att Brage kommer att erbjudas Östersunds plats. 

Läs mer: Östersund nekas elitlicens