Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 07:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/brages-forsvarsgeneral-nagot-stort-ar-pa-gang/

Fotboll

Brages försvarsgeneral: Något stort är på gång

Mattias Liljestrand är försvarsgeneral i Brage som spelar allsvenskt kval mot Kalmar FF Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

IK Brage har inte spelat i fotbollsallsvenskan sedan 1993.

Men nu kan det vara dags igen.

– Det märks i Borlänge att det är något stort på gång, säger försvarsgeneralen Mattias Liljestrand inför dubbelmötet med Kalmar FF.

Det var ett sent mål av Brommapojkarna som förlängde säsongen för Dalalaget i superettans sista omgång.

2–2 mot Jönköping Södra i den 96:e minuten innebar att Brage, som besegrade Västerås SK, kunde lägga beslag på kvalplatsen.

– Det ska bli väldigt roligt att spela ett par matcher till, det har varit en lång säsong. Det här är ett kvitto på att vi har gjort någonting bra. Det är väldigt inspirerande för oss att spela ett kval, säger Mattias Liljestrand.

Det råder lite av fotbollsfeber i Borlänge inför onsdagens möte med Kalmar FF på Domnarsvallen, returen spelas i Kalmar på söndag.

– Intresset har successivt ökat under hösten. Jag märker det i den lokala affären där jag handlar, säger Mattias Liljestrand och berättar:

– Man hör historierna från dom som gått och tittat på matcher länge på ”Vallen”, det är jätteroligt att få ta del av detta. Det blir en speciell match att försöka spela upp Brage i allsvenskan igen, säger Liljestrand.

Vad talar för Brage?

– Att vi har en trygg bas och en spelidé som alla i laget förhåller sig till. Vi tror på den. Det låter ganska tråkigt att säga det: Vi spelar för varandra, men det är faktiskt sant.

Borlängelaget möter nu ett allsvenskt lag som har haft det tufft ett tag. 

Kalmar FF-tränaren Magnus Pehrsson lämnade inför den sista matchen i allsvenskan och Jens Nilsson fick ingen drömstart precis, 0–3 mot Sirius.

KFF kommer sannolikt till kvalet med en dålig känsla och har allt att förlora. 

Brage har positiva vibbar och har allt att vinna.

– Kalmar är ett lag med många individuellt skickliga spelare, men som inte klickat som lag, säger Mattias Liljestrand som kom från Syrianska förra säsongen.

Den 30-årige mittbacken har spelat på de flesta nivåer i Sverige, division 2 och 3 med moderklubben Foc Farsta och Spårvägen, division 1 med Huddinge och i superettan med Syrianska och Brage.

– Personligt skulle det också betyda jättemycket om jag fick chansen att spela i allsvenskan efter alla år, säger stockholmaren.

Nu väntar den största matchen i karriären hittills för Mattias Liljestrand.

– Jag har spelat några derby- och publikmatcher med Syrianska, men jag har aldrig spelat en match när så här mycket står på spel. Det ska verkligen bli inspirerande, säger han.

Klubbchefen Magnus Olsson hyllar mittbacken:

– Mattias var bra redan när han kom förra året. Den här säsongen har han varit briljant och växt ut till en jätte, säger Magnus Olsson.

Framåt var Brage laget som gjorde flest mål, 54 fullträffar på 30 matcher.

AIK-fostrade Christian Kouakou gjorde 15 mål, Anton Lundin 11.

Magnus Olsson ser fram emot kvalrysaren mot Kalmar FF.

– Det är naturligtvis väldigt stora matcher vi ska spela. Det är många år sedan vi fick uppleva matcher av den här digniteten i Borlänge, säger Olsson.

Han tycker att det är Kalmar FF som har pressen på sig att vinna.

– Det är naturligtvis så att vi inte har någonting att förlora utan kan slå ur underläge. Vi kommer från ett läge där vi överraskat oss själva och andra. Nu kan vi gå ut och ge järnet och njuta. Men vi har oerhörd respekt för motståndet som spelat i allsvenskan länge, säger Magnus Olsson.