Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Brakförlust för Fifa efter mutskandalerna

Shejk Salman bin Ibraihim al-Khalifa.
Shejk Salman bin Ibraihim al-Khalifa. Foto: Hasan Jamali/AP

ZÜRICH. Mutskandalerna kommer att bidra till en brakförlust för Fifa. Enligt shejk Salman bin Ibraihim al-Khalifa, en av kandidaterna till att efterträda Sepp Blatter på fredag, beräknas förbundet under en fyraårsperiod gå back med 4,7 miljarder kronor.

Det dröjer tills nästa månad innan Fifa presenterar sina ekonomiska siffror för 2015, men två dagar före extrakongressen i Zürich och valet av en ny ordförande, avslöjade en av dem fem kandidaterna, shejk Salman, att det internationella fotbollsförbundet drabbats hårt ekonomiskt av mutskandalerna.

Samtidigt höjde han valtemperaturen.

Shejken, som är medlem av Fifas finansutskott, sade i en intervju med AP att förbundet räknar med stora förluster under den fyraåriga så kallade VM-cykel som inleddes i fjol.

– Den förväntade förlusten för perioden 2015-18 är 560 miljoner dollar, som kommer att dras från våra reserver, sade shejk Salman.

Det drabbar ingen fattig. Fifa hade 2014 drygt 12 miljarder i kassakistan, men förlusterna blir kännbara.

Det är bland annat de omfattande juridiska kostnaderna i samband med muthärvorna som kostat Fifa stora pengar. Som en följd av skandalerna har också sponsorer börjat bli alltmer tveksamma till att låta sig förknippas med ett förbund inblandat i polisutredningar i både USA och Schweiz.

Shejk Salman, som är favorit på fredag, använde också intervjun till att höja tonläget inför valet och gå till angrepp mot sin främste utmanare, schweizaren Gianni Infantino, som vill höja utvecklingsanslagen från Fifa till varje medlemsland till fem miljoner dollar.

– Jag tror att vi (Fifa) kommer att vara i konkurs om tre år. Alla kan se det, siffrorna stämmer inte alls överens, sade shejken när han kritiserade sin motståndares vallöfte.

Shejk Salman, som vill dela ut utvecklingsbidrag till de länder som har störst behov, lovade också att han är mannen som ska få sponsorerna att åter välja Fifa.

– Jag känner till sponsorer som inte skrivit på kontrakt än men som är redo att göra det om jag blir vald till ordförande, sade shejken till AP.

På onsdagen meddelade Fifas exekutivkommitté att bara 207 av de 209 medlemsländerna får rösta på fredag. Kuwait och Indonesien kommer att förbli avstängda fram till den ordinarie kongressen i Mexiko i maj. Båda länderna har stängs av eftersom dess regeringar anses på ett regelvidrigt sätt ha blandat sig i fotbollens angelägenheter.