Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/brittisk-fotbollssupporter-fangslad-i-forenade-arabemiraten-hade-qatartroja/

Fotboll

Brittisk fotbollssupporter fängslad i Förenade Arabemiraten – hade Qatartröja

Mittfältaren Ahmed Fathy firar segern i finalen i Asiatisla mästerskapen med Qatars flagga, som egentligen är förbjuden att visa upp i Förenade Arabemiraten. Foto: Khaled Desouki/AFP

En 26-årig fotbollssupporter från Storbritannien hålls fängslad i Förenade Arabemiraten, skriver The Guardian

Han greps efter att ha haft en Qatartröja på sig under en match i Asiatiska mästerskapen.

Malena Johansson
Rätta artikel

Ali Issa Ahmad är enligt The Guardian ett Arsenalfan från Southampton, som reste till Förenade Arabemiraten på semester i januari.

På grund av den blockad som emiratet tillsammans med flera andra länder har mot Qatar sedan 18 månader tillbaka, är det olagligt att visa sympati för Qatar, och det kan bestraffas med fängelse.

Ali Issa Ahmad ska ovetandes om det ha haft en Qatartröja på sig när han gick på Qatars match mot Irak den 22 januari, och då gripits av polis.

Tidningen har talat med Ahmads vän Amer Lokie, som han ringde till när han fick tillåtelse att göra ett telefonsamtal.

– Det här är bara ofattbart. Han bara gick för att se en fotbollsmatch medan han var på semester i Förenade Arabemiraten och säger att han greps och blev slagen efter att ha anklagats för att ha en fotbollströja som främjade Qatar. När han lyckades ringa till mig satt myndighetspersoner bredvid honom så han kunde inte säga så mycket. Han gavs inte så lång tid till att prata med mig och jag är inte riktigt säker på vad som hände, säger Amer Lokie till The Guardian.

Det brittiska utrikesdepartementet säger att de hjälper en britt som gripits i landet, och att de är i kontakt med de lokala myndigheterna. Även BBC har uppgifter om att mannen är Ali Issa Ahmad.

Amer Lokie säger att hans vän sade till honom att han hålls med anklagelsen att han gjort falska uttalanden om säkerhetspersonal.

– Det verkar som att han släpptes efter att ha hållits kvar, blivit slagen av säkerhetsvakterna i bilen och anklagad för att stödja Qatar. Han gick till en polisstation för att rapportera övergreppet och anklagades för att ljuga om händelsen, säger han.

En talesperson för Förenade Arabemiratens ambassad säger till The Guardian att ambassaden ”undersöker anklagelserna om att en brittisk medborgare har fängslats. Förenade Arabemiraten är en nation byggd på lagstyre och respekt för individer. Vi tar alla anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter extremt allvarligt – om det handlar om en av våra medborgare eller någon av de 1,5 miljoner britter som besöker oss varje år”.

Qatar vann hela Asiatiska mästerskapen, efter att ha gått obesegrade genom turneringen i Förenade Arabemiraten. Qatariska fans fick inte resa till landet för att stödja sitt lag, och de få personer på läktarna som öppet hejade på laget under matcherna kom från andra länder.

I november släpptes den brittiske forskaren Matthew Hedges efter att ha suttit sju månader i emiratiskt fängelse, dömd till livstid för spionage.

Läs mer: Så vinner Qatars fotbollslandslag pr-kriget i Gulfkrisen