Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Brunkaren från Kumla lägger skorna på hyllan

Efter 20 år som fotbollspelare på elitnivå tackar Djurgårdens Mattias Jonson för sig. Några viktiga mål har frälst både svenska landslaget och Djurgården men ett par tunga missar har han också hunnit med. På söndag avslutar han karriären på Stadion mot Gefle. Men det blir knappast 90 minuter för brunkaren från Kumla.

”Jonsson gick sönder direkt”. När tror du att den rubriken blev satt?

– Jag vet inte om det var i första derbyt mot AIK och premiären i år. Men kan man säga att 40 minuter är direkt?

Du inledde med ett SM-guld 2005 i Djurgården, sedan har det gått utför?

– Absolut. De sista åren har vi tillhört bottenregionen. Vi kvalade oss kvar 2009 och blev väl tia och klarade precis vårat lågt satta resultatmål i fjol. I år hade vi sexa eller bättre som mål men den förhoppningen försvann ganska fort. Det har bara handlat om att hänga kvar.

Kan du som spelare få en känsla för hur bra ditt lag är redan inför seriestarten?

– Nej, det är svårt. Det året vi kvalade gjorde vi riktigt bra resultat på försäsongen. Vi gick in i allsvenskan och kände oss riktigt bra. Men det gick snett. Det är jättesvårt att tidigt känna om det är riktigt bra.

Finns det något år som du blivit riktigt över­raskad, positivt eller negativt?

– Om man går tillbaka väldigt långt så kände vi i Örebro inte att vi skulle ta silver 1994. Vi trodde väl aldrig att vi skulle slåss om guldet i sista omgången och vara svenska mästare i 20 minuter. Vi hade ett okej lag men också några spetsar i Arnór Guðjohnsen och Miroslav Kubisztal. Själv gick jag från talangfull till ordinarie allsvensk spelare. Något år innan hade vi kvalat oss kvar mot Vasalund tror jag det var.

Vad betydde det att Magnus Pehrsson tog över som tränare?

– Det har varit avgörande. Tillsammans med Carlos Banda har han gjort ett otroligt jobb. Framför allt slås jag av att han haft energi hela tiden även om resultaten gått både upp och ned. Men man måste också se till människan och se Lennart Wass i det här också. Han kom till Djurgården och hade en tro på allt ska bli bra, men det funkade inte. Man kan inte bara avfärda det med att ”han var usel som tränare”, för det var han inte. Men det var bitar som inte fungerade. Som spelare skulle jag aldrig medverka till att en tränare får sparken eller inte. Ibland måste man se förbi resultaten och se att tränaren ändå gör ett jäkligt bra jobb för det han tror på. Magnus Pehrsson ledarstil skiljer sig mycket från Lennart Wass.

Har du känt ledsamhet över någon tränare som tvingats gå på grund av dåliga resultat?

– Visst. Att stå upp som Andrée Jeglertz gjorde för gruppen var imponerande. Resultatmässigt var vi inte bra 2009, vi hamnade i ett kval och det finns alltid spelare som inte får spela och är missnöjda. Det var berömvärt att se hur Andrée stod upp trots att han fick så mycket skit. Jag tyckte om Andrée för det sätt han uppträdde under ett turbulent 2009. Jag hade gärna haft kvar både Jeglertz och Steve Galloway 2010.

Man snackade om att gilla läget när ni kvalade 2009. Kan man gilla ett kval?

– Det är ingen jävel som gillar det läget. Acceptera läget, visst. Men ingen gillar att spela ett allsvenskt kval som kan föra laget nedåt. Du kan fråga Syrianska om de gillar läget nu. Det tror jag inte.

Du lämnade Örebro SK för Helsingborg för att sedan gå vidare till danska Bröndby. Din nu­varande fru Malin skrev en insändare i Helsingborgs Dagblad om klubbens dubbelmoral. Malin menade att klubben gärna tog emot dig gratis men vill ha betalt när du ska gå?

– Jag kunde inte förbjuda henne att göra det. Jag minns det som att Helsingborg fick någon miljon av Bröndby trots att mitt kontrakt gick ut.

Mattias Jonson Hardcore Fanclub, hur stort är det?

– Det var skithäftigt så klart. Den kom till under en period när jag underpresterade i Bröndby. Jag började ganska bra när jag kom till klubben, vi vann finalen i La Manga mot Rosenborg och allt var kanon. Sedan fick jag en enorm dipp och var rätt mycket bänkad under hösten, jag hade fått otroligt många chanser av Åge Hareide utan att prestera. Vi mötte Hamburg borta i kvalet till Champions league. Jag satt på bänken och det var första gången jag såg banderollen. Självklart var det fler bitar än den som gjorde att det sedan vände för mig men jag blev stärkt, helt klart.

Du trivdes i Danmark?

– Absolut, det var en underbar tid och socialt påminde det om Stockholm och Sverige.

Vem var störste brunkaren i Bröndby, du, Krister Nordin eller Magnus ”Turbo” Svensson?

– På den tiden ”Turbo”. Krille låg inne med lite sköna finter som varken jag eller Magnus kunde. Jag hade ju en fint, motläggsfinten, den har jag alltid haft. Ingen av oss var väl en bollartist. Men det blev rätt bra när den svenska taktiska brunkar­stilen blandades upp med den mer tekniska danska stilen.

Finns det för få brunkare i svenska fotboll i dag?

– Inställningsmässigt är det en stor skillnad när jag växte upp jämfört med i dag. Visst kan man vara en teknisk brunkare, se på Wayne Rooney som är en fantastisk fotbollsspelare som också ibland går fruktansvärt över gränsen. Jag ser hellre en teknisk fotbollspelare än en brunkare, så klart. I vissa lägen är det skitkul att se en tuff tackling också.

Har brunkare större vinnarskalle?

– Vinnarskallen har drivit mig. Men jag tror inte att spelare som Zlatan och andra i svenska landslaget har mindre vinnarskalle än en brunkare.

Störste vinnarskallen du spelat med?

– Utan tvekan Olof Mellberg. Han går ju över gränsen ofta, inte så att han spelar fult, men mentalt så ska han bara vinna. Det kvittar om det är kortspel eller någon avslutningsövning. Det är positivt men i vissa lägen kan man känna att det nästan måste vara jobbigt för honom. Men han mår inte illa av det, då skulle det vara svårt för honom. Olof har en vinnarmentalitet när det gäller allt. Det är det som gör att han spelar kvar i landslaget, han gillar att vinna.

Kunde du småle lite åt hans galenskaper?

– Visst gjorde jag det när det gäller saker utanför plan. Samtidigt ska man respektera och förstå att det är en otrolig tillgång att ha viljan att vinna. Den är svår att träna upp, antingen har du den eller inte.

Du gjorde en säsong i Norwich som var nykomling i Premier League, hur var det?

– Skitkul på alla sätt förutom att vi åkte ur. Jag spelade med Mathias Svensson och dansken Thomas Helveg och det var väldigt familjärt. Vi kunde snacka svenska och håna de engelska spelarna i omklädningsrummet som inte hade en aning om vad det handlade om. Jag hade tankar på att vara kvar även efter vi åkte ned till Championship. Men klarar inte kroppen att spela i allsvenskan hur skulle den då må efter alla matcher i Championship? Sedan tror jag kanske att min spelstil hade passat bättre där.

Hur bra är det för plånboken att lira en säsong i högsta engelska ligan?

– Det är stor skillnad mot vad man får i Skandinavien även om Norwich inte är någon av de stora klubbarna. Självklart är det överdrivet bra betalt men det beror också på vad man jämför med. Lönen var en väldigt positiv bit jämfört med exempelvis Danmark.

Flera av spelarna i Norwich verkade nöjda med att ni åkte ur?

– Jag skrev om det där i Offside. Det var inte så att de stod och flinade och gjorde high five, det var mer för att spetsa krönikan. Men det spelade mindre roll för andra. Många skulle få halverad lön om laget åkte ur men alla hade inte sådana kontrakt. Vissa hade lättare att acceptera att vi åkte ur än till exempel jag. Några spelare hade också gjort klart med andra klubbar och visste att de skulle spela i Premier League.

I en av dina krönikor i Offside berättar du om den rädsla som smög sig in i landslagtruppen när Alexander Östlund petades inför VM i Tyskland 2006?

– Hårddraget kan man säga att ”Salle” blev petad på en landskamp. Frågar man Lasse Lager­bäck och Roland Andersson så säger de något annat, och det förstår jag att de ska göra. För oss i gruppen var det väldigt speciellt för det var svårare att spela sig ur landslaget än att komma in. Men landslaget fortsatte att göra resultat så det är svårt att säga att de gjorde fel.

Petades han för att bryta upp gruppen med ”Salle”, Zlatan, ”Chippen” och Mellberg?

– Egentligen inte. Grupperingarna fanns, men det är inte fel. Det finns i Djurgården också. Man gillar och umgås med vissa typer av spelare. Men det får inte bli osämja så att det går ut över lagets prestation. Då har det gått för långt och då måste något göras.

Var det så i landslaget?

– Jag såg inte den tendensen. Men man kanske ska fråga andra som var utanför den gruppen om de tyckte att den blev för stark, jag vet inte.

Du har givit cred till Olof Mellberg för att han vågade slå en straff, som han missade, mot Holland i EM 2004. Vad menar du med att ”andra valde att göra något annat i stället”?

– Problemet var att vi hade spelare som anmält sig som straffläggare dagen före match. Men när det kom till kritan fick andra ta över. Vissa spelare räcker upp handen för att de verkligen vill lägga en straff. Det är svinskönt att ha dem i laget. Vill förbundskapten att man ska lägga så är det ett stort förtroende. Sedan är det aldrig roligt att missa en straff. Men man slog den i alla fall.

Mellberg grämer sig väl fortfarande?

– Jag kan förstå att Olof var jävligt förbannad. Han var inte uppsatt som straffskytt och det var andra spelare som hade anmält sig som fri­villiga. Olof fick ett förtroende och tvekade inte. Han mådde nog inte bra efter att ha missat, men han tog straffen. Att Andreas Jacobsson blev uthängd berodde på att det var han som kom på presskonferensen dagen efter. Han fick stå upp för den här företeelsen.

Vad räknar du som din värsta miss?

– Vi torskade guldet med Bröndby när jag missade öppet mål mot FC Köpenhamn 2003. På övertid gjorde Nörregaard 1–0 till FCK. Då blev jag ganska hårt ansatt. Jag var också siste svensk på bollen innan Senegal gjorde segermålet på övertid i VM i Japan 2002. Det är två ögonblick som jag skulle vilja ha ogjorda.

Hur påverkade det dig?

– Man mår skit för stunden, man vill inte vara den som gör att man torskar en match. Framför allt inte i ett VM.

Du har haft dina lyckliga stunder också?

– Så är det. Målet som jag gjorde i kvalet mot Assyriska, vilket också räddade kvar Djurgården i allsvenskan, fick stora konsekvenser för klubben. Hade vi som förening åkt ur så kunde det blivit skitjobbigt att ta sig tillbaka, se bara på Hammarby. Kvitteringen i 2–2-matchen mot Danmark i EM 2004 var också viktig, men Djurgården har varit min arbetsgivare i sex år och det målet känns mer speciellt.

Vad tycker du om AIK:s Kenny Pavey?

– Han är ganska lik mig på många sätt. En vinnare. Men kanske mer en yngre Mattias Jonson som går över gränsen mer än vad jag gör i dag. Jag har inget illa att säga om Pavey, jag ser mig själv i mycket av det han gör. Men jag har kanske aldrig sparkat någon på pungen i alla fall.

Du har börjat att plugga Management Diplome for Athlets på Handelshögskolan tillsammans med Peter ”Foppa” Forsberg, behövde du och ”Foppa” räcka upp handen på uppropet?

– Ja, det är inte alla på skolan som är sport­intresserade. Jätteskönt att man kan prata annat än idrott. Men självklart har många koll på framför allt Peter. Varken jag eller Peter är personer som sticker ut för mycket, tror jag.

Har du tagit en caffe latte med ”Foppa” på Mocca?

– Nej, vi pratar mycket när vi ses och har stött på varandra på restaurang i somras. Vi umgås inte privat.

Folk som bara sett dig från tv-soffan kan uppfatta dig som liten?

– Visst, jag är inte så speciellt stor. Min fysik har kanske suttit mer i huvudet, det har väl med vinnarskalle och det mentala att göra. Stor är jag inte.

Slutar du med krönikorna i Offside när du nu lägger av med fotbollen?

– Ja, det känns naturligt. Men man ska skriva om det som händer här och nu, det är roligare för läsarna än att ta upp massa gamla saker.

Blir det korpfotboll som för Jesper Blomqvist?

– Nej, lite tennis och kanske innebandy. Jag har inget driv att spela fotboll i någon lägre division eller i korpen. Jag är tränare för äldsta grabbens fotbollslag.

Alla dina skador hamnade i en aktuell krönika?

– Ja, 70 procent av skadorna har kommit de senaste åren. Min spelstil, plus att jag inte är 22 år längre, har nog spelat in. Annars har jag varit rätt skadefri.

Du är hel inför din sista stora match, är du överraskad?

– Ja. Jag sa före säsongen att jag hoppades vara tillgänglig under 20 matcher och så har det väl blivit. För två säsonger sedan gjorde jag väl åtta, säsongen efter tolv och nu 20, det är mer normal allsvensk standard. Det känns bra.

Har du åkt på din sista skada?

– Jag fick samma fråga i somras då svarade jag ja, och sedan åkte jag på en skada. Jag vågar inte svara på den frågan nu.