Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 09:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/caroline-seger-infor-em-kvalet-vi-ska-gora-jobbet-mot-lettland/

Fotboll

Caroline Seger inför EM-kvalet: Vi ska göra jobbet mot Lettland

01:23. Inför EM-kvalet funderar landslagsmittfältaren Caroline Seger också på framtiden.

LIEPAJA. Caroline Seger gjorde mästerskapsdebut redan 2005. Som 20-åring tog hon plats i startelvan vid EM i England. Dåvarande förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors pratade i varma ordalag om en spelare som landslaget skulle få väldigt mycket nytta av, under lång tid.

Och visst fick hon rätt. På tisdagskvällen leder den nu 34-åriga lagkaptenen Sverige i EM-kvalet mot Lettland, på väg mot ytterligare ett mästerskap.

– Det har varit jätteintensivt efter VM, med alla matcher vi har spelat (med Rosengård). Men jag fick i alla fall sex dagar ledigt, säger Seger.

Peter Gerhardsson sade att du var rejält taggad när du anlände till samlingen på Gotland förra veckan. Trots att du spelat dagen innan.

– Ja, men det är nog lite grann jag som fotbollsspelare. Det är därför man kan fortsätta. Motivationen finns där.

Hur länge ska du ha motivationen då? Över EM om två år?

– Jättesvårt att säga. Jag vet inte, det är otroligt svårt (att svara på). För det är ju många faktorer som ska falla på plats. Det är ju inte bara att jag tycker det är kul. Utan det är ju kroppsligt, mentalt och tidsmässigt och så.

– Men jag har drivet. Och så länge man har det så tror jag att man kan klara av det andra.

Seger spelar på tisdagen landskamp nummer 201. Efter Therese Sjögran (214) är hon den näst mesta landslagsspelaren i Sverige genom tiderna. Förutom fyra VM-slutspel omfattar karriären även fyra EM och tre OS.

Totalt har det blivit fem mästerskapsmedaljer – OS-silver 2016, VM-brons 2011 och 2019, samt EM-brons 2005 och 2013.

Nästa sommar väntar OS i Tokyo, och sommaren 2021 hägrar EM i England. Så det finns möjlighet till fler medaljer.

Och EM 2021 kan kanske vara ett tillfälle att sluta cirkeln, att avsluta mästerskapskarriären där den en gång startade.

”Vi är ett jättebra gäng”, säger Caroline Seger. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Seger säger att det känns fantastiskt kul att gå in i kvalspelet med all den energi hon har med sig från VM i Frankrike, där Sverige vann bronsmatchen mot England. Att det förenklar allting.

– Vi är ett jättebra gäng. Det känns så lätt. Det är några nya spelare. Men vi funkar så bra tillsammans. Nu gäller det bara att göra jobbet mot Lettland.

– Det är klart att jag tycker vi är det bästa laget, att vi ska vinna gruppen. Men det gäller ju samtidigt att spela matcherna också. Och för vår del så har vi förhoppningsvis lärt oss från en sådan match som Ukraina i förra kvalet, så vi gör en bra match mot Lettland, vinner, och gör många mål.

VM-kvalmötet borta mot Ukraina i juni förra året förlorades med 0–1, trots ett stort spelövertag. Ett resultat som innebar att VM-biljetten plötsligt hängde löst, och kunde säkras först i den avslutande kvalmatchen, borta mot Danmark (1–0).

– Vi ska göra jobbet. Så är det.

Vad vet du om Lettland, utöver informationen från lagledningen?

– Inte mer än det. Jag har faktiskt aldrig spelat mot Lettland, trots att jag har spelat så många landskamper.

– Men det är ju alltid någon eller några spelare som sticker ut. Och är du inte på tårna, och låter bollen göra jobbet så kan vem som helst försvara mot ett lag. Så är det. För vår del är det bara att köra.

Kan man förvänta sig ett lågt stående försvar?

– Det vet man inte. De har spelat högt mot andra lag. Så förhoppningsvis ställer de sig högt, så vi kan spela bakom dem. 

– Spelar de lågt blir de dåligt organiserade på mittfältet, och då kan det bli mycket ytor för en sådan som Kosse (Kosovare Asllani).

– Jag hoppas det kan öppna upp sig, så vi kan spela bra fotboll. 

Var ligger nyckeln?

– Mycket löpningar, att vi håller i gång bollen, att vi inte dribblar oss fram, utan hela tiden spelar på få tillslag och hittar de ytor som öppnar upp sig.

– Ett tidigt mål vore fantastiskt skönt. 

– Och Magda kan ju göra ett mål, på hörna, säger Seger med ett leende, och blickar mot Magdalena Eriksson, som står någon meter bort och ler tillbaka.

Läs mer: Nystart efter VM-succén: ”Vi ska dominera matchen”