Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 15:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/celso-borges-ny-i-dns-trupp-till-vm-i-brasilien/

SPORT

Celso Borges ny i DN:s trupp till VM i Brasilien

AIK- och Costa Ricamittfältaren Celso Borges hoppas kunna ge en bild av vardagen i VM.
AIK- och Costa Ricamittfältaren Celso Borges hoppas kunna ge en bild av vardagen i VM. Foto: AP

Med Celso Borges i truppen vässar DN-sporten sitt lag till VM-fotbollen i Brasilien. AIK:s mittfältsstjärna kommer skriva krönikor om livet under VM där hans Costa Rica ska möta tidigare världsmästare som Uruguay, Italien och England.

Det är inte många spelare i allsvenskan som är aktuella för VM i Brasilien. AIK:s Celso Borges är mittfältare i Costa Rica, Malmö FF:s Miiko Albornoz kan få chansen som vänsterback i Chile och David Accam försöker att spela till sig en forwardsplats i Ghana.

Nu vill Borges vara med och berätta om den stora VM-festen på sportsidorna i Dagens Nyheter.

– Det ska bli spännande och ­roligt, säger Borges. Jag hoppas kunna ge en vardagsbild av livet i ett VM-läger. Dessutom vill jag berätta vad som händer runt omkring, VM i fotboll är ju det största man kan uppleva.

På torsdags spelar Borges sin ­sista match med AIK innan han in­leder sitt VM-äventyr med Costa Rica med en träningsmatch mot Japan i USA.

– Jag ska också försöka sätta ord på glädjen och spänningen som finns under turneringen, sådant som läsarna kan känna igen, säger Borges.

Första gången Borges kom i närkontakt med Dagens Nyheter var han på stan med en kamrat hem­ifrån Costa Rica. En reporter ville ställa en enkätfråga, något som Borges vän mer än gärna svarade på.

– Jag tror han köpte tidningen ­dagen efter för att se om han var med, säger Borges.

Borges tittar regelbundet i tidningen även om han inte förstår allt som står i den.

– Jag läser mest om AIK, fotbollsartiklar är lätta att förstå. Men jag behöver lite hjälp i bland, min svenska är långt ifrån perfekt. Jag läser magasinet Offside också och gillar den. Artiklar på svenska om politik och ekonomi är betydligt svårare. Jag läser mycket, mest på spanska och engelska, det är ett av mina stora intressen.

Arvodet som Celso Borges får för att beskriva VM-känslan för DN-läsarna skänker han till Ivan Turinas målvaktsfond.

– Det känns bra att kunna göra något positivt i Ivans anda.

När fansen efter 27 minuter i varje match höjer sina röster i en hyllning för den store AIK-målvakten fylls Borges både av glädje och sorg.

– Det är omöjligt att inte höra fansen, det är en otrolig hyllning, säger Borges.