Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/chefsjuristen-beslut-om-ostersund-kan-ta-tid/

Fotboll

Chefsjuristen: Beslut om Östersund kan ta tid

Östersunds förre ordförande Daniel Kindberg står åtalad för ekonomisk brottslighet. Foto: Per Danielsson/TT

Nu inleds rättegången mot Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg som anklagas för grov ekonomisk brottslighet.

Samtidigt riskerar klubben degradering efter en anmälan inom Svenska fotbollförbundet.

Förbundets chefsjurist Anders Hübinette reder ut vad som gäller.

TT Text

Det var i februari som Svenska fotbollförbundets licensnämnd kom med anmälningar till disciplinnämnden och representantskapet. Till disciplinnämnden anmäldes både Daniel Kindberg och föreningen Östersund, men till representantskapet anmäldes bara föreningen.

I juli lade disciplinnämnden – som kan döma böter – ner ärendet på grund av att preskriptionstiden gått ut, men anmälan till representantskapet – som kan besluta om degradering – ligger fast. Anders Hübinette reder ut vad som gäller.

Vad händer med disciplinnämndens preskribering?

– Licensnämnden har överklagat det (preskriberingen) till Riksidrottsnämnden, vilket är Riksidrottsförbundets högsta domstol, och mig veterligen har det inte kommit något beslut än, säger Hübinette.

Påverkar det den andra anmälan?

– Licensnämndens anmälan till representantskapet ligger fast, men då representantskapet inte har varit samlat har det inte kunnat ta ställning till licensnämndens anmälan. Förbundsstyrelsen har inte valt att kalla till ett extramöte så nästa ordinarie tillfälle är 12 november.

Hur påverkas ett beslut av rättegången mot Kindberg?

– Det licensnämnden har begärt i sin anmälan till representantskapet är att representantskapsmötet ska vilandeförklara ärendet i väntan på lagakraftvunnen dom i målet mot Daniel Kindberg. Alltså att vänta med ett beslut tills att hela den rättsliga processen har haft sin gång.

Hypotetiskt: om Kindberg fälls och överklagar sin dom så kan ett beslut dröja flera år?

– Jag vill inte spekulera i det. Men tittar man på ekobrottsrättegångar så... då kan det ta tid. Är det så att fotbollens beslutande församlingar ska vänta på en sådan rättegång kan det ta tid.

Om representantskapet inte tar ett beslut nu, när är nästa gång det kan tas?

– I normalfallet ska man träffas en gång om året. Men det finns möjlighet att kalla till extramöte. Dels kan styrelsen kalla till det, dels kan ett visst antal av representantskapets ombud tvinga fram ett extramöte.

Läs mer: Åklagaren: Nya kvitton i åtalet mot Daniel Kindberg ”inte sanna”