Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

”Dags att göra mål, Sverige”

Linda Sembrant är back men är en av Sveriges senaste målskyttar.
Linda Sembrant är back men är en av Sveriges senaste målskyttar. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

BREDA. I kväll börjar Sveriges fotbolls-EM. Mardrömsmotståndaren Tyskland väntar i nederländska Breda. DN:s Anders Sännås Lundqvist och Lisa Edwinsson svarar på fem frågor inför prestigemötet.

1. Sverige har tio raka förluster mot Tyskland i mästerskapssammanhang. Är tyskorna omöjliga att slå?

– Nej, omöjligt är det inte. Sverige har besegrat Tyskland i träningsturneringen
Algarve cup 2015, där 0–2 efter tre minuter förvandlades till 4–2. Och i flera mästerskapsmatcher har svenskorna dessutom varit nära. Men nära har inte räckt hela vägen. I EM-semifinalen 2013 fällde ett bortdömt mål blågult. I OS-finalen i Rio i fjol innebar 1-2 en silvermedalj.

2. Måste Sverige vinna i kväll?

– Nej. Sverige behöver inte vinna mot guldfavoriten i den här matchen, förutsatt att man hanterar övriga gruppspelsmatcher i EM (Ryssland och Italien) på rätt sätt. Som grupptvåa bakom Tyskland i sommarens mästerskap undviker man, vid avancemang, en trolig semifinal mot andrahandsfavoriten Frankrike och med tanke på Sveriges Tysklandsfacit är det heller inte troligt att Sverige klarar av att besegra Tyskland två gånger i samma turnering. Bättre alltså att spara på den historiska segern till finalen den 6 augusti.

Läs mer: Anders Sännås Lundqvist: Förlust mot Tyskland ingen katastrof

3. Är alla spelare friska och tillgängliga?

– Ja. Till skillnad från till exempel VM 2015 åkte man den här gången till ett mästerskap med en skadefri trupp – som fortfarande är intakt. Sammanhållningen och stämningen i truppen har i veckan beskrivits som på topp.

4. Vilka startar?

– Det lär bli den förväntade startelvan, även om den ännu inte är officiell. Innebär Fridolina Rolfö på topp med Lotta Schelin i 4–4–2-systemet och Jonna Andersson på vänsterbacksplats.

Läs mer: Matchguide Sverige-Tyskland

5. Vilka detaljer blir viktiga i premiären?

– Målskyttet måste komma igång. Under hela 2017 har Sverige bara gjort åtta mål – på tio landskamper. Hälften av dem kom i samma match, mot Ryssland i mars medan landslaget de senaste fyra landskamperna bara har gjort två mål. Målskyttar: En mittback (Linda Sembrant) och en mittfältare (Caroline Seger). Lotta Schelin har bara gjort ett mål i landslagströjan på hela året.

– Nu gäller att få kvalitet i avsluten och dessutom att få till ett fungerande spel på båda kanterna, så att inte det svenska anfallsspelet blir förutsägbart. Högerkanten fungerar bra med Jessica Samuelsson som överlappande ytterback. På andra sidan, däremot, har Jonna Andersson hamnat under press och inte lyckats fylla på offensivt upp i planen.

– Viktigt blir också att Hedvig Lindahl fortsätter att skapa en trygghet för det svenska försvaret. Frågan är om Chelseamålvakten någonsin har varit bättre under karriären.