Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Damernas värld

1973 var året då den första officiella landskampen för damer spelades. Drygt trettio år efter den mållösa matchen mot Finland spelar Sverige i kväll VM-final mot Tyskland. DN har tittat i backspegeln.

Hammarbylegendaren Ann Jansson var bara 16 år när hon fick förtroendet att spela den historiska landskampen på Åland. Damfotbollen hade då ingen enväldig förbundskapten och uttagningen blev därför en komplicerad procedur. Christer Molander från Hammarby och Kerstin Larsson, som var med startade fotbollen i Öxabäck, delade på ansvaret och valde ut sexton spelare som fick ta Ålandsbåten till Mariehamn.

Uttagningen byggde mycket på hörsägen från distrikten och kontakter med erfarna ledare. Molander och Larsson ville ha en trupp där spelarna kände varandra och var vana att spela ihop.

Kanske fanns det spelare som var bättre ute i distrikten, men som ingen kände till.

Ann Jansson kommer naturligtvis ihåg den 25 augusti 1973.
- Jag minns att jag var yngst i truppen, lite blyg och kände inte igen alla mina lagkamrater. Vi fick börja med att hälsa på varandra, säger Ann Jansson.

Om Ann var yngst, medelåldern låg mellan 22 och 23, fanns det rutin i truppen. Ebba Andersson från Öxabäck, en av damfotbollens pionjärer, var 37 år. Mer om Ebba och Öxabäck senare.

Spänningen var stor i både det svenska och finska laget före matchen, lagen kände inte till varandras styrkor eller svagheter. Stockholm stadslag hade visserligen tidigare på året besegrat Helsingfors med 4-0, och var därför knapp favorit.

Intresset från massmedierna var stort och publiksiffran 1.540 var rekord för Mariehamns idrottsplats. Matchen direktsändes i den finska televisionen. Enligt slitna och gulnade pressklipp var resultatet rättvist.

Rapporterna talade också om att det var illa ställt med träffsäkerheten hos forwardar och dessutom spelade den finska målvakten Marja-Leena Luomenperä bra.

Succén var dock ett faktum. Omgående bokades ett returmöte året därpå in mot Finland.

Då skrev Ann Jansson in sig i historieböckerna när hon gjorde Sveriges första landskampsmål. Den unga Hammarbystjärnan fick dock börja på bänken och kom in andra halvlek.
- Planen var vattensjuk och bollen rullade dåligt. Det blev massor av höjdbollar och till slut damp bollen ner framför fötterna på mig i straffområdet. Det var bara att sätta fram foten. Så här i efterhand var nog det målet ett av de roligaste i karriären, berättar hon.

I dag har Ann Jansson ingen anknytning till fotbollen. Hon jobbar som skolledare i Stockholm, men går till Kanalplan några gånger om året för att se sitt kära Hammarby.
- Jag slutade efter EM-guldet 1984 i England, året därpå blev Hammarby svenska mästare ... det kändes lite snopet att jag inte var med.

På söndag bänkar Ann Jansson sig i tv-soffan.
- Jag blev så himla smickrad när någon jämförde Hanna Ljungberg med mig. Det tyder på att vi också var bra, säger hon.

Susanne Erlandsson var också med i den historiska landskampen i Mariehamn. I dag sitter hon i Svenska fotbollförbundets styrelse och är överledare för den svenska VM-truppen i USA. Hon har följt damfotbollens utveckling. Från bakgården på hårda grusplaner till perfekta gräsmattor och tjusiga arenor.
- Naturligtvis är skillnaden stor, för att inte säga enorm, mellan dagens fotboll och gårdagens. Både spelmässigt och organisatoriskt. Det går inte att jämföra. Nu är damfotbollen äntligen accepterad, säger Susanne Erlandsson.

Damfotbollen har länge drömt om höga publiksiffror, om större utrymme i medier och mer uppmärksamhet.

Efter VM-succén i USA är damfotbollen hetare än någonsin.
- Det har varit stort att få vara med om utvecklingen, säger hon.

Trots att damfotbollen under 1970- och 80-talet ökade i antalet utövare dröjde det till 1991 innan den första VM-turneringen spelades. Gunilla Paijkull var förbundskapten och lotsade fram Sverige till en bronsmedalj i Kina.
- Det var stort att få vara med. Publikintresset var enormt och säkerheten rigorös. Det var poliser överallt. Jag minns att jag fick frågan om vi verkligen vågade vinna kvartsfinalen mot Kina, berättar Gunilla Paijkull i dag.

Sverige vann med matchens enda mål mot värdnationen, men var chanslös i semifinalen mot Norge (1-4). Blågult vann sedan bronsmatchen mot Tyskland med 4-0.

Pia Sundhage hade naturligtvis en framträdande roll i Kina med fyra mål på sex matcher, och är värd ett eget kapitel i den svenska fotbollshistorien. Under tre decennier var hon den lysande stjärnan. Hon spelade 146 landskamper och gjorde 71 mål. Pia Sundhage satte den avgörande straffen mot England i EM-finalen 1984 och tog sedan ytterligare tre EM-medaljer (två silver och ett brons) och ett VM-brons, 1991.

Under sin långa och framgångsrika karriär spelade hon för Ulricehamn, Marbäck, Jitex, Öster och Hammarby. Hon vann fyra SM-guld med Jitex och tog fyra cupguld, varav två med Hammarby.

Dessutom blev hon Sveriges första kvinnliga proffs och spelade under en period i italienska Lazio.

Under ett helt liv i fotbollens tjänst har Pia Sundhage som spelare och ledare varit med om allt.

När hon började spelade boll med pojkarna hemma i Ulricehamn i slutet av 60-talet kom tränaren på att kalla Pia för Pelle för att hon skulle smälta in i gänget.

När Pia Sundhage debuterade i landslaget fick hon och hennes landslagskolleger slåss för att få ersättning för förlorad inkomst.

I dag har damfotbollen nått en helt annan status. Men fortfarande kämpar tjejerna om högre löner och mer tv-tid.

Och att locka mer publik till de allsvenska arenorna.

Det har gjorts många försök att popularisera damfotbollen i Sverige. Ett mindre lyckat koncept var när en galleriägare i Malmö var beredd att sponsra MFF-damerna med en miljon kronor. Motprestationen var att damlaget skulle spela i bjällerprydda go-go-dräkter. Det blev aldrig något samarbete.

Gunilla Axén hade ansvaret för Svenska fotbollförbundets riksomfattande projekt "damprojektilen" och hon ryser när hon påminns om Malmöföretagarens förslag.

Gunilla var dock själv med och bidrog till ett ny kvinnlig matchdräkt.
- Jag fick mycket skit när jag tyckte vi skulle byta matchdräkt. Jag har själv spelat i för stora byxor och tröjor, sydda och anpassade för herrar. Det var aldrig min avsikt att hamna i en sexdebatt. Men det hela slutade i alla fall med att ett ledande sportföretag plockade fram kvinnliga fotbollströjor och byxor, säger Gunilla Axén.

Damprojektilen avslutades i juni i år och utvärderingen kan sammanfattas med ett ord, enligt Gunilla Axén.
- Succé. Vi har uppnått våra mål med råge. Vi har fått fler kvinnliga spelare, ledare och domare. Vi har en ny publik, fått större uppmärksamhet i medierna och blivit accepterade på ett annat sätt.

Damfotbollen har tagit ut skilsmässa från herrfotbollen.
- Snart finns det ingen som jämför dam- och herrfotboll. Vi har äntligen fått våra egna stjärnor och förebilder. Landslagets och Umeås framgångar är anledningen till den stora förändringen, säger hon.

Pia Sundhage, Ann Jansson, Susanne Erlandsson och dagens superstjärna Hanna Ljungberg ursäktar säkert; utan Kerstin Andersson och hennes väninnor i Öxabäck hade aldrig damfotbollen fått fäste. För det var när Kerstin Andersson spelade fotboll med sina äldre bröder som idén till att starta ett damlag föddes. Och under en danskväll i Boråsparken 1966 diskuterade hon saken med ett par vänner.

Kerstin Andersson ringde sedan runt till sina kompisar och släktingar och fick ihop elva stycken.

Svägerskan Ebba Andersson, i dag 67 år, var en av dem.
- Oj, är det dags nu igen. Det är många tidningar som ringer och frågar ... Det är fantastiskt det som händer där borta i Amerika, säger Ebba Andersson.

Inte så konstigt. Damfotbollens vagga stod alltså i Öxabäck i Västergötland och Ebba Andersson var med när klubben tog sina första SM-guld.
- Det är omöjligt att jämföra fotbollen nu och då. Men den tidens mått tyckte jag vi var duktiga. Vi hade i alla fall roligt. Även om spelet inte var så organiserat, säger hon.

Ebba Andersson hade aldrig rört en boll när hon började spela fotboll som 31-åring. Men talangen fanns ändå. Efter den framgångsrika karriären som libero i Öxabäcks guldlag 72-(inofficiellt SM)-73-74 varvade hon ner i Mjöbäck. Sista matchen spelade hon som femtioåring.

I dag får Ebba Andersson nöja sig med att titta på Öxabäcks herrlag i division 6 och spela boll med barnbarnen. Damlaget är nedlagt och det är med sorg i hjärtat hon säger:
- Det finns krafter som vill starta om igen. Men jag tror inte det går. Det är nya tider nu. Öxabäcks storhetstid är förbi.

I kväll sätter hon sig framför tv:n och tror att Sverige skriver ett nytt kapitel historia.
- Vi vinner finalen mot Tyskland och Victoria Svensson får gärna göra mål. Hon är ju från Gällstad, inte så långt från Öxabäck, säger Ebba Andersson.

Finland-Sverige 0-0 i Mariehamn

Finland-Sverige 0-0 i Mariehamn den 25 augusti 1973
Sverige (4-2-4): Gun Hellestig, Hammarby - Anita Fredriksson, Göta, Ebba Andersson, Öxabäck, Ingalill Arvling, Hammarby, Ulla Nilsson, Ope - May Gunnarsson, Öxabäck, Agneta Björck, Falköping - Birgitta Söderström, Göta, Ann Jansson, Hammarby, Ann Magnusson, Jitex, Kajsa Ketola, Kronäng.
Nilsson utbytt mot Birgitta Johansson, Hammarby (30), Ketola utbytt mot Susanne Erlandsson, Halmia (44), Gunnarsson utbytt mot Inger Aronsson, Öxabäck (52).
Domare: Anders Mattsson, Finland.
Publik: 1.540 (publikrekord).
Matchen spelades 2x30 minuter.
Källa: Årets Fotboll

Bild

Jubel i Hammarby efter fjärde raka segern i Victoria Cup.