Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Damlagets konflikt med förbundet växer – EM-finalreprisen inställd

Danmark förlorade EM-finalen mot Nederländerna.
Danmark förlorade EM-finalen mot Nederländerna. Foto: Matt West/BPI/Shutterstock/REX

De danska landslagsspelarna kommer inte överens med fotbollsförbundet DBU. Nu ställs EM-finalreprisen mot Nederländerna in, vilket irriterar spelarna.

– Vi hade verkligen sett fram emot att få spela den här revanschmatchen, säger lagkaptenen Pernille Harder.

Att fredagens träningsmatch i danska Horsens, en tänkt repris på sommarens EM-final, inte blir av beror på den strejk som spelarna inledde efter att förhandlingar om ett nytt kollektivavtal brutit samman.

"Det är en djupt beklaglig situation, och vi är väldigt ledsna att vi måste göra de fans som hade sett fram emot den här fotbollsfesten besvikna", skriver DBU på sin webbplats.

Konflikten har sin grund i att spelarföreningen kräver att landslagsspelarna ska ses som anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. Ett krav som DBU inte har velat acceptera och som i sin tur ska ha lett till att parterna ännu inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal efter att det förra gick ut.

Det danska landslaget dök helt enkelt inte upp när laget skulle ha samlats under måndagen inför matchen mot Nederländerna, tänkt som en chans till revansch för danskorna efter 2–4-förlusten i EM-finalen i somras.

Att matchen nu ställs in retar upp spelarna.

– Vi är irriterade över DBU:s beslut. Det har funnits massor av tid till att hitta en lösning, men DBU har inte velat förhandla med oss sedan i söndags kväll, säger stjärnanfallaren och lagkaptenen Pernille Harder.

– Hela måndagen gick utan förhandlingar, trots att vi var tillgängliga. Och det nästa vi hör från dem är att matchen ställs in.

Fredagens match är inte den enda som hotas; nästa tisdag är det tänkt att Danmark ska möta Ungern i VM-kvalet, i samma grupp som Sverige.

Om ingen överenskommelse har slutits till dess kan Danmark tvingas spela utan sina landslagsstjärnor. Och det kan bli kostsamt.

Enligt europeiska fotbollsförbundet Uefas regler ska alla länder i VM-kvalet ställa upp med "sitt starkaste lag". Om förbundskapten Søren Randa-Boldt till exempel tvingas ta ut juniorspelare för att få ett lag på planen mot Ungern, kan Danmark straffas.

– Det är Uefas disciplinära kommitté som då får träffas för att ta ett beslut om eventuella påföljder, säger en talesperson från Uefa till Ritzau.

Även det danska U21-landslaget på herrsidan, som spelar EM-kval den 6 oktober, står utan kollektivavtal och är inblandat i konflikten.